Gullmedalje til Norge etter hummerforskning

Forskning
4. desember 2018 08:50
zoomForsker Marthe Larsen Haarr.Foto: Stig N. Gudbrandsen
Forsker Marthe Larsen Haarr.Foto: Stig N. Gudbrandsen

Den norske forskeren Marthe Larsen Haarr mottok nylig pris for fremragende forskning på hummer i Øst-Canada. 

PhD-oppgaven hennes er regnet for år være årets beste ved University of New Brunswick. I doktorgraden har hun blant annet sett på om det canadiske hummerfisket kan ha drevet ned kjønnsmodningsalderen på hummer, hvordan klimaendringer påvirker syklusen for klekking av hummerlarveegg og hvordan store variasjoner kan endre datagrunnlaget for hvordan vi driver havforvaltning. 

Til daglig jobber Marthe Larsen Haarr med marin forsøpling i den marine kompetansebedriften SALT.  

Hva har hun funnet ut? 

- En hummer bærer eggene sine i 9 til 12 måneder før larvene klekkes. Min forskningsartikkel viser at eggenes modningsprosess går fortere enn normalt på grunn av at høsten blir varmere. Det fremskynder klekketiden våren etter. Samtidig har forskningen vist at våren har blitt noe kaldere, som gjør at det er lite sannsynlig at våroppblomstring av zooplankton som er mat for hummerlarvene også har blitt fremskyndet på samme måte.

Det kan påvirke hummerbestanden om larvene klekker såpass tidlig på våren at det ikke er tilstrekkelig med mat, men dette vet vi strengt tatt ikke nok om enda. Blir den amerikanske hummeren kjønnsmoden tidligere på grunn av menneskelig aktivitet? Ja, det kan se ut som hummer i dag blir kjønnsmoden 1-3 år tidligere enn for hundre år siden. I Canada har rognhummer har vært fredet siden slutten av attenhundretallet, men historisk sett har minstemålet for fiske vært satt mindre enn størrelsen ved kjønnsmodning. Derfor har det være evolusjonsmessig lurt for hummeren å bli kjønnsmoden så tidlig som mulig, sier hun i en pressemelding fra SALT. 

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.