OPPSUMMERER: I et leserinnlegg viser fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) til at departementet nå er i ferd med å oppsummere høringsinnspillene i forbindelse med nye regler for tømming av lusevann.Foto: Einar Lindbæk
OPPSUMMERER: I et leserinnlegg viser fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) til at departementet nå er i ferd med å oppsummere høringsinnspillene i forbindelse med nye regler for tømming av lusevann.Foto: Einar Lindbæk

- Fiskeribladet på ville veier

Fiskeribladet er på ville veier når de påstår at Nærings- og fiskeridepartementet nå åpner for at det blir fritt frem å tømme lusevann i Lofoten i sjøen der torsken gyter.

Leserinnlegg
Skrevet av22. november 2018 12:21

Tvert imot foreslår vi jo å stramme inn reglene for hvor lusevann kan dumpes. Vi vil innføre et forbud mot å behandle mot lakselus i merd i oppdrettsanlegg som ligger i eller i nærheten av reke- og/eller gytefelt.

I slike anlegg må behandlingen foregå i en brønnbåt, og brønnbåten må frakte lusevannet bort fra anlegget.

Dette forbudet kommer i tillegg til forbudet om tømming av badebehandlingsvann fra brønnbåt i eller i nærheten av reke- og/eller gyte, som kom i 2017.

Vi oppsummerer nå alle høringssvarene vi har fått. Fiskarlaget tar opp diskusjonen rundt gytefelt og gyteområder. Dette vil vi gå inn i som en del av oppsummeringen.

Så er det heller ikke slik at det er fritt frem å dumpe lusevann utenfor gytefeltene. Det er klare krav i reglene som regulerer oppdrettsnæringen, både i akvakulturloven og i forskrift om transport av akvakulturdyr. Dette er også omtalt i Fiskeridirektoratets veileder.

Jeg vil uansett si at jeg anser det å dumpe lusevann i et gyteområde i gytetiden som uforsvarlig.

Havforskningsinstituttet har fått i oppdrag å kartlegge ulike bestanders gyte- og oppvekstområder. Dette jobber de nå med.

Om ny kunnskap sier at reglene bør justeres, så vil vi selvfølgelig vurdere det.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.