GIFTSTOFFER: Et av problemene med mikroplast er at de små plastpartiklene kan være bærere av giftstoffer.Illustrasjonsfoto: Christoph Noever / Universitetet i Bergen
GIFTSTOFFER: Et av problemene med mikroplast er at de små plastpartiklene kan være bærere av giftstoffer.Illustrasjonsfoto: Christoph Noever / Universitetet i Bergen

For første gang er mikroplast funnet i mennesker

Helse
Redaksjonen
24. oktober 2018 10:49Oppdatert:
24. oktober 2018 10:50

Østerrikske forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn som tyder på at mikroplast har funnet veien inn i næringskjeden vår, melder den britiske avisen The Guardian.

Forskere har studert avføringsprøvene til åtte mennesker fra Finland, Italia, Japan, Nederland, Polen, Russland, Storbritannia og Østerrike. 

I prøvene fant forskningsgruppen partikler som hovedsakelig besto av polypropylen (PP) og polyetylentereftalat (PET), som er mye brukt i plastfilmer og i plastflasker. I tillegg fant forskningsgruppen syv andre mikroplast-typer i avføringsprøvene. 

Ingen av deltakerne i studien var vegetarianere, og seks av deltagerne opplyste om at de hadde spist sjømat.

- Når vi nå har fått bevis på at mikroplast finnes i mennesker, må vi forske videre for å forstå hva dette betyr for helsen vår, forteller forsker og prosjektleder ved det medisinske universitetet i Wien, Philipp Schwabl til avisen.

Forskerne tror at mer enn 50 prosent av verdens befolkning kan ha mikroplast i avføringen, men understreker at det trengs studier av langt større skala enn denne for å bekrefte dette.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.