BEDRE KONTROLL: Kontrollinnsatsen mot fiskekrim må intensiveres og bedres, slik det kommer frem i en ny Nofima-rapport.Foto: Nils Torsvik/Fiskeribladet
BEDRE KONTROLL: Kontrollinnsatsen mot fiskekrim må intensiveres og bedres, slik det kommer frem i en ny Nofima-rapport.Foto: Nils Torsvik/Fiskeribladet

Bedre kontroll må til for å hindre fiskekrim

Leder
19. oktober 2018 18:22

Myndighetene har intensivert arbeidet med å avsløre fiskerikriminalitet, og tidligere denne uken var det en stor internasjonal konferanse i København. Samtidig kommer en gruppe Nofima-forskere med en helt ny rapport som slår fast at det selges mer fisk enn det fanges. Forskerne konkluderer med at bedre og mer kontroll mellom fisker og kjøper er veien å gå. Det har de nok helt rett i, men det krever også økt offentlig innsats for å få ulovlighetene til livs.

I dag handles det fisk for knappe 3000 milliarder kroner i verden. Halvparten av dette er fanget av fiskere i utviklingsland, og det antas at om lag 20 prosent av all handel med fisk er fra ulovlige fangster. Det forteller oss at det er enorme beløp knyttet til internasjonal fiskekriminalitet. 

I Norge har vi lenge trodd at aktørene i næringen er lovlydige sammenlignet med andre nasjoner, men nyere forskning viser at dette er feil. Tidligere i år ble det blant annet kjent at det er en manko her hjemme på nær 35.000 tonn torsk per år. I enkelte år er så mye som 85.470 tonn. På ti år er det altså snakk om 400.000 tonn fisk. 

Med en torskepris på 26 kroner kiloen betyr 35.000 tonn, som det ikke er betalt for i førstehånd, et tap for fiskerne på 910 millioner kroner. Tilsvarende har eksportører eller fiskeindustribedrifter som har hatt fordelene av vektøkningen en gevinst. Begge deler er like ille.

Det omsettes veldig mye fisk svart. Tallet er så høyt at det er vanskelig å bortforklare

Tallet er så stort at det er vanskelig å bortforklare med omregningsfaktorer og små uregelmessigheter i hva som blir meldt inn til kontrollmyndighetene. Dette er med andre ord ikke tilfeldig juks, noe som bør ses igjen i både bevilgningene og satsingen på å få bukt med kriminaliteten. Myndighetenes må derfor øke innsatsen for å bekjempe problemene.

Det har tidligere vært foreslått å etablere et overordnet etterforskningsorgan som skal jobbe med fiskerikriminalitet. Dette er et godt forslag, siden vi ser at de enkelte politikamrene hverken har kompetanse eller ressurser til å etterforske slike former for lovbrudd. Dagens situasjon har blant annet resultert i svært lang etterforskningstid og mange henlagte saker. Når vi ser hvor store summer som unndras offentlig beskatning er det verdt å øke innsatsen for å få bukt med lovbruddene.

Dessuten må kontrollinnsatsen intensiveres og bedres, slik det kommer frem i den nye Nofima-rapporten. Forskerne påpeker at kontrolletaten bør tenke kvalitet fremfor kvantitet på sine kontroller, noe de kanskje kan ha rett i. Samtidig nytter det ikke å ha så få kontroller at myndighetene knapt er til stede i felten. Kontroller har en preventiv funksjon, og det må ikke bli slik at kontrollmyndighetene kun sitter på et kontor og registrerer avvik på innkomne data. Synlighet og tilstedeværelse vil være to nøkkelord også i fremtiden.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.