SLUTT PÅ REKER: Mot slutten av 1990-tallet levde 11 båter av rekefiske i Boknafjorden i Rogaland. I dag er det ingen igjen. Ingen kan leve av å fiske reker i fjorden lenger, ifølge fisker Sigmund Moe.Foto: Privat
SLUTT PÅ REKER: Mot slutten av 1990-tallet levde 11 båter av rekefiske i Boknafjorden i Rogaland. I dag er det ingen igjen. Ingen kan leve av å fiske reker i fjorden lenger, ifølge fisker Sigmund Moe.Foto: Privat

- Mot økologisk katastrofe

Oppdrettsnæringen bruker fortsatt nebb og klør for å legitimere bruken av hydrogenperoksid og andre kjemikalier i sin umulige kamp mot lakselus.

Leserinnlegg
Skrevet av6. oktober 2018 17:10Oppdatert:
8. oktober 2018 14:55

Lakselusen har vært et stort problem helt fra oppdrettsnæringen sin spede start. Det var derfor knyttet en viss spenning til hva som ville komme ut av møtet fiskeriministeren hadde med oppdrettsnæringen fredag 21.september i år. Det ble i etterkant av møtet varslet at det ville komme en høring om midlertidige tiltak, deriblant forbud mot utslipp av lusemidler ved oppdrettsanlegg. 

Alt handler om vekst

Det nye som nå kom frem, er plutselig at både IRIS og HI forsker på skadevirkningene ved bruken av Hydrogenperioksid. Jeg håper inderlig det er aktører i oppdrettsnæringen som tenker lenger enn merdkanten og stusser på det de holder på med, men utad handler det bare om økt volum. Sikkert ikke smart og stoppe opp lite grann å tenke seg om hva en egentlig holder på med.

Når Lusesjefen i Sjømat Norge, Ketil Rykhus i Fiskeriblad går ut og fremdeles forsvarer bruken av Hydrogenperioksid, burde han også snart komme på bedre tanker. Det blir noe merkelig når en som titulerer seg med veterinær/småbruker ikke har bedre gangsyn.

Vi fikk også i Fiskeribladet høre om Osland Havbruk som har bedt Fiskeridirektoratet fjerne et rekefelt fra kartet da det ligger for nært deres anlegg. Heldigvis ble det avslag i første omgang, men siste ord er ikke sagt i denne saken heller. 

zoomTRAPPE NED:  Sigmund Moe skulle trappe ned med sjarken «Vågan», men får knapt ei reke i halene.
TRAPPE NED:  Sigmund Moe skulle trappe ned med sjarken «Vågan», men får knapt ei reke i halene.

Jeg har egentlig bare ventet på den argumentasjonen fra oppdrettsnæringen, da det ikke er noen som bruker trålfeltene lenger. Årsaken til hvorfor feltene ikke blir brukt, er ganske så innlysende. Når anleggene legges tett opp i rekefeltene, forsvinner rekene etter kort tid. Først forsvinner yngelen, så blir resten av bestanden fisket opp. Når feltet er tomt forsvinner også rekefiskerne. Enten slutter de, eller de finner andre plasser å fiske på. 

Skal oppdrettsnæringen forsette på den måten de jobber i dag, vil det bli en økologisk katastrofe på kysten vår

Økologisk katastrofe

Da oppdrettsnæringen i sin spede begynnelse etablerte seg, var det viktig å finne en lun og stille våg, men det endte også med sykdom og elendighet. Da de fleste kaste- og låssettingsvåger ble fulle av dritt, fant et lyst hode ut at anleggene måtte ligge der det var bedre gjennomstrømming. Dermed ble anleggene flyttet ut i rekefelt og tradisjonelle fiskefelt. Utstyret ble større og bedre dimensjonert.

Skal oppdrettsnæringen forsette på den måten de jobber i dag, vil det bli en økologisk katastrofe på kysten vår. Allerede i 2014 ga IRIS beskjed om en omfattende rekedød når rekene kom i kontakt med lusegift, men forskerne ble latterliggjort av næringen.

Rekefiskerne har i en årrekke ropt varsko om hva som skjer langs kysten, men har til nå ikke blitt tatt på alvor. Oppdrettsnæringen har til nå utvist en ekkel arroganse ved kun å fokusere på sine egne problemer uten å ta hensyn til hva som skjer med miljøet rundt dem. Det blir helt feil når Mattilsynet har ansvaret for fiskehelsen og intet annet.

Oppdrett lanserte i 2017 en mer miljøvennlig måte å lusebehandle på, nemlig å vaske laksen ren med varmt ferskvann. Men det ble fort stille om dette også.

Skal oppdrett få femdoble sin produksjon innen 2050 er det ikke plass til tradisjonelt kystfiske innenfor grunnlinjen. Vi kan jo velge om vi vil ha en levende kyst eller en kyst som er beslaglagt av oppdrett. Vi kan enda velge ved å forby bruk av kjemikalier i oppdrett og ta hensyn til hva seriøse forskere sier. Ikke bare forskere som er betalt av oppdrettsnæringen.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Bli slank, smart og lev lenge

Kommentar
19. september 2020 12:59

Digitalisering øker kvaliteten på forsøk

Kommentar
19. september 2020 10:33

Kjære delegat, pust med magen

Leserinnlegg
18. september 2020 08:36

Det marine økosystemet i nord er i endring

Kommentar
17. september 2020 19:22
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.