Fiskerorganisasjonene vil stanse kvoterådet på makrell for 2019.Arkivfoto: Leif Nøttestad / Havforskningsinstituttet
Fiskerorganisasjonene vil stanse kvoterådet på makrell for 2019.Arkivfoto: Leif Nøttestad / Havforskningsinstituttet

- Denne usikkerheten kan vi ikke leve mer med

Foreningen Fiskebåt, Norges Fiskarlag, Pelagisk Forening, og Sjømannsforbundet ber i et brev til Havforskningsinstituttet om at kvoterådet på makrell for 2019 stanses.

Fiskeri
Kjersti Kvile , Torhild Måkestad Martinussen
24. september 2018 12:29Oppdatert:
24. september 2018 15:10

Det melder Fiskebåt. Både Fiskebåt og Norges Fiskarlag skriver på sine nettsider:

«Næringen er kjent med den store usikkerheten i årets bestandsestimat, og ser det som spesielt alvorlig at merkedataserien har så stor effekt på bestandsvurderingen, uten at ICES er i stand til å forklare hva som er årsaken».

- Vi frykter en enorm stor nedgang i makrellrådet. Naturen endrer seg ikke så fort som forskningen gjør nå, sier nestleder i styret til Pelagisk Forening, Kristian Sandtorv, til Fiskeribladet.

zoomKristian Sandtorv, nestleder i styret i Pelagisk Forening
Kristian Sandtorv, nestleder i styret i Pelagisk Forening

Organisasjonene viser til at det i brevet til HI påpekes at ICES ikke har et godt nok grunnlag for å gi råd for makrell i 2019. Organisasjonene peker blant annet på følgende:

- Det er stor usikkerhet i estimert dødelighet av merket fisk (RFID)

- Næringen kjenner seg ikke igjen i utslag av modellbruk og nedskrivning av bestanden.

- Og det er stor usikkerhet knyttet til tråltoktet.

- Signal fra hele næringen

Organisasjonene ber om at Havforskningsinstituttet tar et initiativ overfor ICES om at det ikke gis et råd på dagens grunnlag, og at det iverksettes en metoderevisjon snarest. Det blir også pekt på at det har vært tilsvarende situasjon tidligere (2014), der ICES sin anbefalte kvote baserte seg på gjennomsnitt av de tre foregående år.

- Dette er et signal fra hele næringen om at vi ikke kan leve med så stor usikkerhet og disse enorme svingningene. Det blir spennende å se hva forskerne kommer med, hva det er som gjør at usikkerheten er så høy, sier Sandtorv.

Selv har han ikke startet makrellsesongen, men rapportene han har fått fra kolleger er at det er formidable mengder makrell i havet, påpeker Sandtorv.

- Grunn til å si fra

Styreleder Jonny Berfjord i Fiskebåt, forteller at det var i et felles møte på torsdag at organisasjonene ble enige om uttalelsen.

- Fiskebåt er på hele tiden, og vi har jo ansatt en ressursforsker som følger de ulike tingene tett. Når det er grunn til å si fra, så sier vi fra. Denne gangen, ut fra foreløpig informasjon vi sitter med, er det grunn til å si fra, sier Berfjord.

zoomStyreleder i Fiskebåt, Jonny Berfjord
Styreleder i Fiskebåt, Jonny Berfjord

- Hva er det som er så spesielt i år?

- Det tror jeg vi tar internt med HI og oss. Det har jeg ikke lyst til å kommentere i avisen.

- Hvor realistisk er det at kvoterådet stanses?

- Vi mener ut fra informasjonen vi sitter på og de faglige rådene vi har fått fra folk som sitter nært på prosessene, at det er gode argumenter for å gjøre det.

Berfjord kjenner ikke til at de har fått svar fra HI på henvendelsen, som ble sendt torsdag i forrige uke. Styrelederen sier han er forsiktig med å kommentere brevet.

- Rådet er ikke klart, og vi er i en prosess. Vi ønsker å ha en god dialog. Vi prøver å være en krevende, men korrekt samarbeidspartner med HI for å få en best mulig kvotefastsetting til enhver tid. Det gjør at vi av og til må si fra at dette mener vi er helt feil, og det har vi gjort i dette tilfellet.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.