SVART: Ulovlig omsetning av kongekrabbe er et stort problem. Fiskeribladets kilde forteller hvordan svart salg foregår. Enten direkte fra fisker eller båt eller fiskemottak. Person og fartøy på dette bildet har ikke forbindelse med den konkrete saken Fiskeribladet omtaler.Illustrasjonsfoto: Per Thrana
SVART: Ulovlig omsetning av kongekrabbe er et stort problem. Fiskeribladets kilde forteller hvordan svart salg foregår. Enten direkte fra fisker eller båt eller fiskemottak. Person og fartøy på dette bildet har ikke forbindelse med den konkrete saken Fiskeribladet omtaler.Illustrasjonsfoto: Per Thrana

Slik foregår svart omsetning av kongekrabbe

En vestlending kjøpte pallevis med kongekrabbe svart, fra fiskere og fiskemottak i Øst-Finnmark. Kongekrabben ble sendt til Bergen og videresolgt svart til restauranter og private.

Krim
Ole Erik Klokeide
Telefon 55 21 33 09
Mobil 478 09 837
18. september 2018 15:30Oppdatert:
26. januar 2020 20:36

Denne saken ble første gang publisert i september 2018.

Vestlendingen som jobber i fiskerinæringen vil ikke stå frem med navn og hevder at han har gitt seg med svart omsetning av kongekrabbe. Han forteller hvordan den svarte omsetningen foregår, mot å være anonym.

– Jeg kjøpte blant annet av en som jobber på Hurtigruten. Han kjøper rett fra båt i Finnmark og sender krabben sørover med Hurtigruten. Det kommer også lastebiler med paller med krabbekasser nordfra, spesielt til Østlandet. Jeg har også kjøpt direkte fra fiskere og mottak i Øst-Finnmark, sier han til Fiskeribladet.

Han oppbevarte frossen krabbe i containere før de kassene ble hentet eller distribuert videre til kjøperne. 

– Ingen kontroll

– Var du ikke redd for å bli tatt?

– Det er ingen kontroll, men det er jo noen år siden jeg ga meg. Jeg fikk også kongekrabber rett fra mottak i Finnmark levert i kasser fra Varanger King Crab. Tidligere forsvarte fiskerne og mottakene den svarte omsetningen med at krabben bare ødela og det var fint å bli kvitt den, sier han.

Varanger King Crab er en merkevare som alle produsenter som er medlem av Varanger Merkevareforening i Finnmark, kan bruke. Varanger King Crab sier nødvendigvis ingenting om hvilken produsent den frosne krabben kommer fra.

Men kilden sier at holdningen til kongekrabben har forandret seg veldig. Nå blir kongekrabben oppfattet som en viktig og rådyr ressurs og delikatesse, men likevel frister åpenbart svarte penger mange. 

– Mye å tjene på Kongen

– Det er færre som selger nå tror jeg, enn for noen år siden da jeg holdt på. Men det er likevel store mengder fordi det er så mye å tjene på kongekrabbe, sier han.

Fiskeribladets kilde drev ikke bare med svart salg av kongekrabbe. Han solgte også «hvit» krabbe og snøkrabbe.

– Etter at de stengte smutthullet for snøkrabbe ga jeg meg. Alt går til USA og Japan og det er umulig å få tak i snøkrabbe. Jeg tapte mye penger på det, sier kilden.

– Hva betalte du for kongekrabben?

– Fra 110 til 130 kroner kiloen, rett fra fisker eller mottak. Transporten til Bergen lå på 30 kroner kiloen, det er billigere til Oslo.

– Hva solgte du videre for?

– 250–300 kroner kiloen avhengig av om det var restauranter eller private.

– Ikke vanskelig

– Hvordan kommer man i kontakt med dem som selger svart?

– Det er en del fiskere og enkelte mottak folk i bransjen vet driver svart, så går det på bekjentskaper. Det er også lukkede grupper på Facebook hvor krabbe tilbys. For å si den sånn, det er ikke vanskelig å få tak i kongekrabbe, sier han.

– Hvem solgte du til?

– Stort sett restauranter og private. Fiskebutikker tør ikke kjøpe svart, det er mye vanskeligere for dem, sier han.

Selv mener han at han var en relativ liten aktør, og forteller om en kar fra en mindre kommune i Rogaland, som virkelig driver stort. Han skal kjøpe fra russere i Finnmark og forsyner restauranter i Oslo med kongekrabbe.

– Økokrim må på banen

En av de største på kongekrabbe i Norge er Svein Ruud i Norway King Crab. Han har kjempet lenge for å få kongekrabbebransjen stueren.

– Jeg kan bekrefte at jeg møter masse billig kongekrabbe i restauranter, utsalg og fiskebiler. Prisene er lavere enn det som er råvareprisen min. Når min råstoffpris er på rundt 200 kroner, og vi vet at kongekrabbe selges helt ned i 110 kroner kiloen, sier det alt. Dette er satt i system og det er mye svarte penger. At man selger en kasse til slekt og venner i ny og ne er ikke det store problemet. Men systematisk svart omsetning er alvorlig, sier Ruud.

Han legger til: - På Facebook selges det krabbe billigere enn vi kjøper den fra fisker. Jeg opplever stadig at min pris er for dyr. Deter dobbelt så myesom vi kjøper den for, sier kundene.

– Hva gjøres med dette?

– Ingenting. Det holder ikke med tilfeldige kontroller og det lokale lensmannskontoret, her må Økokrim på banen, mener Ruud. 

– Utelukket at et medlem har solgt svart

Styreleder Leif Haughom i Varanger Merkevareforening sier at det er veldig urovekkende at deres emballasje er brukt på svart omsetning av kongekrabbe, selv om det er et par år siden.

– På vegne av våre medlemmer og foreningen er dette helt uakseptabelt. Vi har lageret vårt hos leverandøren, og det kan kun medlemmene bruke. Vi har strenge retningslinjer for blant annet kvalitet, sier Haughom.

– Kan det være noen hos et medlem som har solgt krabben?

– Det er helt utelukket, våre medlemmer vil absolutt komme svart omsetning til livs. Skulle jeg spekulere, er det trolig noen som er kommet over emballasjen på en eller annen måte, at emballasjen har kommet på avveier. Han karen i Bergen må ha handlet direkte med fiskere, sier han, og legger til:

– Det er veldig urovekkende å høre. Vi må gå gjennom alle våre rutiner. Det er garantert ingen av våre medlemmer som har gjort dette, sier han.

Ville aldri turt

Eirik Sundal driver flere fiskebutikker i Bergen, blant annet Strandkaien Fisk på Strandkaien i Bergen. Han sier det er helt uhørt at restauranter, eller andre for den saks skyld, kjøper sjømat svart.

– Fiskebutikker må spore varene i alle ledd tilbake. Tenk om en person ble syk av en kongekrabbe kjøpt hos oss, og ringte Mattilsynet. Da skal vi spore den og vise papirene. Mattilsynet ville koblet inn skattevesenet og kanskje politiet om vi ikke kunne gjøre rede for krabben. Sånt gjør vi bare ikke, skjønner ikke at noen tør.

Fiskehandler Eirik Sundal betaler 400 kroner kiloen for frosne kongekrabbeklør hos sjømatgrossisten Lerøy.

– Hva med restauranter i Bergen som kjøper svart?

– Jeg forstår ikke at restauranter tør slikt. Det er virkelig en sjanse å ta. Jeg fatter ikke at noen tør å ta så lett på matsikkerheten. De har jo samme krav til sporing. Men det er vel noen som er desperat etter å tjene mer penger, sier Sundal.

Han betaler 400 kroner kiloen for frosne kongekrabbeklør hos sjømatgrossisten Lerøy. 

– Vi kjøper kokt og frossen eller rå og frossen. Vi har aldri handlet levende kongekrabbe. 80 prosent av krabben vi kjøper er kokt, sier han.

Kan svart omsetning bevises, vil det uten tvil ende med fellende dom, sier førstestatsadvokat Lars Fause. 

– Lovene skal følges

Førstestatsadvokat Lars Fause ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter har lang erfaring med straffesaker innen fiskeriene. 

– Dette var eksamensoppgave i fiskeristudiet, så det er velkjent, sier han om svart omsetning av kongekrabbe.

Fause sier at primæransvaret ligger i Fiskeridirektoratet som kontrolletat.

– Men svart salg har også interesse for Skatteetaten, og hvis det er fiskekjøpere inne i bildet, er det også av interesse for Råfisklaget i forhold til fiskesalgslagsloven. Tollvesenet vil også være interessert hvis det er snakk om utførsel, sier Fause.

Politi og påtalemyndighet kommer inn i bildet etter at svart omsetning er avdekket og politianmeldt.

– Det er kontrolletatene som må avdekke og anmelde forholdene, så kommer vi inn i bildet. Når vi kommer til iretteføring, er det klinkende klart at lovene skal følges. Kan svart omsetning bevises, vil det uten tvil ende med fellende dom, sier Fause. 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.