REDNING: 14 personer i mannskapet på 20 ble raskt evakuert fra «Langenes» etter at det brøt ut brann i maskinrommet på tråleren.Foto: Jørgen Mathiassen/«Esvagt Alpha»
REDNING: 14 personer i mannskapet på 20 ble raskt evakuert fra «Langenes» etter at det brøt ut brann i maskinrommet på tråleren.Foto: Jørgen Mathiassen/«Esvagt Alpha»

«Langenes»-brannen under kontroll - slept mot land

Den brannskadde tråleren «Langenes» ble slept mot land av kystvaktskipet «Sortland» etter at trålen ble kuttet og lenseutstyr var på plass.

Hendelser
Øystein Hage/Einar Lindbæk
11. september 2018 16:08Oppdatert:
13. september 2018 11:02

Fire av de seks gjenværende av mannskapet om bord, ble natt til onsdag hentet av redningshelikopter. De to siste ble om bord. Det var et mannskap på 20 som var om bord under seitrålingen i Nordsjøen.

Hovedredningssentralen Sør opplyste til Fiskeribladet ved 07-tiden onsdag morgen at slepingen har kurs for Boknafjorden og at det regnes med at det vil ta ni-ti timer før slepet er nært land. Det er stiv kuling i området og det var utfordrende å å få satt slepet. Værforholdene gjør også at slepet fortsetter med kystvaktskipet og ikke overføres til en slepebåt.

- Det viktigste av alt er at det gikk bra med mannskapet. De seks som fortsatt er om bord er utfordret om å forlate tråleren om de vurderer situasjonen som farlig, men har sagt at de velger å være om bord, sa reder Johannes Arvesen til Fiskeribladet tirsdag kveld.

Lenseutstyr på vei

Arvesen er glad for at han allerede ved 16.30-tida tirsdag kunne fastslå at det hadde gått godt med mannskapet. På kvelden begynte tråleren å ta inn noe sjø i fabrikken, og det ble sendt lenseutstyr med redningshelikopter for å løse problemet om det skulle komme inn mer sjø.

- Neste utfordring blir å kutte trålen. Mannskapet vil bruke skjærebrennere for å få dette gjort. Det er en nødvendig operasjon å få dette gjort for at tråleren skal kunne slepes til land, sa Arvesen til Fiskeribladet i går kveld.

Til Ålesund

Arvesen sier at «Langenes» kom ut på siste tur rett fra et treukers verftsopphold på Fiskerstrand Verft for klassing. Nå er planen at tråleren skal slepes til Ålesund for å på plass på et verft der.

De seks som fortsatt var om bord i «Langenes» til i natt var skipper, styrmann, maskinist, maskinmann, nettmann og bas. 

Rederen er selv på Larsnes hvor rederiet bygger en kystfiskebåt ved Larsnes Mek Verksted. Sammen med rederikontoret på Engenes følger Arvesen tett redningsarbeidet og nå berging av fartøyet. 

zoom14 personer ble hentet av redningshelikopteret tirsdag ettermiddag. Natt til onsdag ble ytterligere fire personer evakuert. 
14 personer ble hentet av redningshelikopteret tirsdag ettermiddag. Natt til onsdag ble ytterligere fire personer evakuert. 

Vanskelig brann

Flere båter og to redningshelikoptre rykket ut etter melding om brann om bord i tråleren, 79 nautiske mil vest for Sola i Rogaland. Et mayday-signal ble sendt ut klokken 15.03. Første helikopter var fremme klokken 16.10. Det var 20 personer om bord. 14 av disse ble raskt evakuert.

Brannen kom under kontroll etter at den ble isolert i maskinrommet og brannsikringstiltak ble gjennomført, blant annet med CO2-anlegget mot brann. 

-  Slike branner på fartøy er ofte problematisk fordi de kan spre seg gjennom skott, sa redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Fiskeribladet tirsdag ettermiddag. 

Et dansk supplyfartøy lå ved tråleren frem til Kystvakten tok over. 

Det var 28 knops vind og stiv kuling da brannen oppsto. Utpå kvelden ble det blitt roligere værforhold, meldte Johannes Arvesen.

Tidligere Roaldnes-båt

Brannen var i maskinrommet, og mannskapet hadde brukt brannslukningsutstyr for å slukke flammene. 

Arvesen AS gjennom Engenes Fiskebåtrederi ble i fjor hundre prosents eier av tråleren, som til 2006 var eid av Roaldnes-rederiet på Valderøy. I en periode etter dette var begge selskapene på eiersida med Engenes Fiskebåtrederi som hovedeier før de i fjor ble eneeier.

Tråleren har kvoter på hvitfisk og reker.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.