GODE MARGINER: Driftsmarginen i fiskeflåten svinger, men den underliggende trenden har vært stigende i over 30 år.Ill.foto: Kystvakten/Fiskeridirektoratet
GODE MARGINER: Driftsmarginen i fiskeflåten svinger, men den underliggende trenden har vært stigende i over 30 år.Ill.foto: Kystvakten/Fiskeridirektoratet

Fiskeririkets tilstand og veien videre

23. august 2018  kl 20:39

Sjømat som tradisjonelt har vært ansett som en primærnæring er i ferd med å endres til en høyteknologisk merkevareindustri. Noen av dere husker kanskje Prima Veras landeplage «Brakara». Der er det en fisker som ikke kommer inn på diskotek fordi han lukter vondt. Han har ikke mer hell med seg når han reiser til Syden og blir avvist av en flott dame som sier «fysj, du stinker fisk». 

Dette er gjennomsnittstall. Noen segmenter gjør det bedre, andre dårligere. Og landindustrien har det tøffere. Det skyldes dels reguleringer med røtter fra 1930-tallet da svake fiskere ble utnyttet av sterke handelsfolk. Men det har også en markedsøkonomisk logikk når kvotene har blitt et knapphetsgode. Det er som i oppdrett - den knappe faktoren i verdikjeden er kvoter og konsesjoner.  Da er det naturlig at det er der lønnsomheten blir høyest. GODE MARGINER: Driftsmarginen i fiskeflåten svinger, men den underliggende trenden har vært stigende i over 30 år.Ill.foto: Kystvakten/Fiskeridirektoratet

LOGG INN

Glemt passord? Trykk her
Ikke abonnent?
Få tilgang til alt digitalt innhold på Fiskeribladet:
  • Fiskeribladet.no
  • Den digitale papiravisen kl 15.45 dagen før
  • Du betaler kr 10,- for én måned, deretter kr 349,- per måned
  • Ingen bindingstid
  • Papiravisen levert hjem mandag, onsdag og fredag
  • Fiskeribladet.no
  • Den digitale papiravisen kl 15.45 dagen før
  • Du betaler kr 100,- for én måned, deretter kr 379,- per måned
  • Ingen bindingstid
  • Alt innhold på Fiskeribladet.no i 24 timer

Abonnementet løper til det sies opp. Tilbudet gjelder nye kunder.

Andre prisalternativer

Abonnementsbetingelser

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Seafood from Nowhere

Kommentar
18. april 2019 18:15

- Samspill gjør oss gode!

Kommentar
18. april 2019 12:14

Tekfisk har bursdag!

Kommentar
18. april 2019 09:00

Here Be Monsters! Trusler mot havets helse

Kommentar
17. april 2019 11:30

Sjømat Norge: Klart vi kan vokse

Leserinnlegg
16. april 2019 16:08

- De største snurrevadbåtene soper med seg alt som kommer i veien

Leserinnlegg
8 kommentarer15. april 2019 15:27

De unges LoVeSeier

Kommentar
13. april 2019 11:06
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...