GODE MARGINER: Driftsmarginen i fiskeflåten svinger, men den underliggende trenden har vært stigende i over 30 år.Ill.foto: Kystvakten/Fiskeridirektoratet
GODE MARGINER: Driftsmarginen i fiskeflåten svinger, men den underliggende trenden har vært stigende i over 30 år.Ill.foto: Kystvakten/Fiskeridirektoratet

Fiskeririkets tilstand og veien videre

23. august 2018  kl 20:39

Sjømat som tradisjonelt har vært ansett som en primærnæring er i ferd med å endres til en høyteknologisk merkevareindustri. Noen av dere husker kanskje Prima Veras landeplage «Brakara». Der er det en fisker som ikke kommer inn på diskotek fordi han lukter vondt. Han har ikke mer hell med seg når han reiser til Syden og blir avvist av en flott dame som sier «fysj, du stinker fisk». 

Dette er gjennomsnittstall. Noen segmenter gjør det bedre, andre dårligere. Og landindustrien har det tøffere. Det skyldes dels reguleringer med røtter fra 1930-tallet da svake fiskere ble utnyttet av sterke handelsfolk. Men det har også en markedsøkonomisk logikk når kvotene har blitt et knapphetsgode. Det er som i oppdrett - den knappe faktoren i verdikjeden er kvoter og konsesjoner.  Da er det naturlig at det er der lønnsomheten blir høyest. GODE MARGINER: Driftsmarginen i fiskeflåten svinger, men den underliggende trenden har vært stigende i over 30 år.Ill.foto: Kystvakten/Fiskeridirektoratet

For å lese mer trenger du abonnement

Glemt passord? Trykk her
—————VELG ALTERNATIV—————
——eller——
——eller——

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Ingen ringvirkninger uten aktivitet

Kronikk
22. september 2018 15:37

Forsker-skeptikeren

Kommentar
3 kommentarer22. september 2018 13:13

Sjømat Norge: Forskning på miljøeffekter er viktig

Leserinnlegg
21. september 2018 08:20

Forskjellsbehandling - ja, takk

Kommentar
19. september 2018 05:00

Forskjellsbehandling av kyst- og fiskerikommuner

Leserinnlegg
4 kommentarer17. september 2018 15:11

Mye vil ha mer

Kronikk
16. september 2018 12:04

Ny kunnskap om hydrogenperoksid og forventning om handling

Leserinnlegg
1 kommentar14. september 2018 13:20

En næring på ville veier

Kommentar
12. september 2018 10:13

Kystfiskarlaget: Krever øyeblikkelig stopp i kjemikaliebruk

Leserinnlegg
3 kommentarer11. september 2018 10:26

Stopp ørkenvandringen og se framover!

Leserinnlegg
9. september 2018 15:23

Frp: - Vi gir ikke opp åpning av Lofoten for oljeutvinning

Leserinnlegg
1 kommentar9. september 2018 09:29

Kan sjømatsalg over nett gi et løft?

Kommentar
8. september 2018 08:53
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...