ULOVLIG DUMPING: NRK har avdekket at flere selskaper har dumpet vann med lusemidler i reke- og gyteområder for fisk etter at dette ble forbudt i mars 2017.Illustrasjonsfoto: Arve Slettvåg / Fiskeridirektoratet i Møre og Romsdal
ULOVLIG DUMPING: NRK har avdekket at flere selskaper har dumpet vann med lusemidler i reke- og gyteområder for fisk etter at dette ble forbudt i mars 2017.Illustrasjonsfoto: Arve Slettvåg / Fiskeridirektoratet i Møre og Romsdal

Dumper vann med lusemidler i reke- og gytefelt for fisk

NRK har avdekket at flere aktører har dumpet vann med lusemidler ulovlig. Ett av selskapene er Sølvtrans, hvor fiskeriminister Harald Tom Nesvik arbeidet inntil nylig.

Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
14. august 2018 11:35

Mars 2017 ble det innført forbud mot dumping av vann tilsatt legemidler mot lakselus nær rekefelt og gyteområder for å begrense skader på reker fisk og miljø ved oppdrettsanleggene.

Båter som driver med avlusing av oppdrettsfisk skal gå minst 500 meter bort fra viktige oppvekstområder for fisk og reker, før kjemikaliene slippes ut i havet.

Brudd på regelverket

NRK publiserte mandag kveld en sak der det vises til at det foregår ulovlig dumping av lusemiddelkjemikalier langs kysten. Kanalen viser til over 50 ulike tilfeller hvor det klart fremstår som at det er dumpet lusevann på en måte som ikke er i henhold til regelverket, av ulike aktører over hele landet. Ingen av bruddene på regelverket har medført sanksjoner eller bøter. 

Brønnbåtselskapet Sølvtrans, hvor den nye fiskeriministeren Harald Tom Nesvik (Frp) arbeidet inntil nylig, er ett av selskapene som innrømmer overfor NRK å ha brutt regelverket:

«Brønnbåtselskapet Sølvtrans innrømmer at brønnbåten «Øytind» aldri forlot gytefeltet for torsk i Vindafjorden i Rogaland, som oppdrettsanlegget ligger midt oppi, for å dumpe avlusningsvannet langt nok vekk, i henhold til regelverket», viser NRK til.

- Alle arbeidsoperasjoner skjedde ved anlegget, bekreftet daværende kommunikasjonssjef i Sølvtrans, Harald T. Nesvik, til NRK i sommer.

NRK viser til at Nesvik opplyste at brønnbåten og mannskapet fulgte beskjedene som hadde blitt gitt. Ansvarlig oppdrettsselskap var Alsaker fjordbruk, som ikke ønsker å kommentere hendelsen.

Flere innrømmelser

Også brønnbåtselskapet Seistar ved administrerende direktør Børge Rosenberg, innrømmer overfor kanalen at deres båt «Seigrunn» dumpet lusemidler for nært et gytefelt i Øygarden kommune i Hordaland, den 2. og 3. august 2017.

Rosenberg beklager hendelsen ved oppdrettsanlegget Knappen, viser NRK til. Han kan ikke utelukke ikke at lignende regelbrudd kan ha skjedd flere ganger i løpet av 2017.

Det samme gjelder Marine Harvest, som også innrømmer at de har brutt reglene - ved oppdrettsanlegget Kyravika, 14. og 15. mai 2017. Anlegget ligger midt i et gytefelt for torsk, og ved siden av et stort rekefelt i Vilnesfjorden og Dalsfjorden i Sogn og Fjordane.

«Det stemmer dessverre at brønnbåten har vært for nær rekefeltet ved tømming. Vi har gitt den eksterne brønnbåten klare instruksjoner for hvor tømming av behandlingsvann skal foregå, men dette har ikke blitt fulgt», opplyser Marine Harvest til NRK.

Fiskeribladet har kontaktet Nærings- og fiskeridepartementet for kommentar fra fiskeriminister Harald Tom Nesvik på om han vil følge opp saken.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.