FØRSTE TOKT: Mandag var startskudd for det første toktet med det nye isgående havforskningsfartøyet «Kronprins Haakon». Foto: Øystein Mikelborg / Norsk Polarinstitutt
FØRSTE TOKT: Mandag var startskudd for det første toktet med det nye isgående havforskningsfartøyet «Kronprins Haakon». Foto: Øystein Mikelborg / Norsk Polarinstitutt

Første tokt med «Kronprins Haakon» i gang

Redaksjonen
7. august 2018 08:55

Mandag tok det nye isgående forskningsfartøyet «Kronprins Haakon» fatt på sitt første tokt. Toktet skal gå i området øst for Svalbard og er en del av Arven etter Nansen-prosjektet, melder Havforskningsinstituttet på sine nettsider.

Fartøyet eies av Norsk Polarinstitutt og driftes av Havforskningsinstituttet, mens Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet blir den største brukeren.

Skipet kom til Norge på nyåret, og ble overlevert i mars, etter flere forsinkelser. Prisen på skipet, som er et topp moderne forskningsskip er anslått til 1,4 milliarder.

Det er blant annet 14 forskningslaboratorier om bord, et basseng på midten som går ned på havet slik at utstyr kan settes ned også i dårlig vær, det er utstyr for tråling, automatiske undervannsfarkoster (ROV) og opplegg for å håndtere en liten borerigg.

Det sentrale og nordlige Barentshavet gjennomgår store endringer med redusert isdekke og oppvarming, og tilhørende endringer i artene som lever der. Det isgående fartøyet gir unike muligheter til å gå nord i Barentshavet og inn i isen og undersøke nye områder.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.