PÅ TUR: Per Sandberg og Bahareh Letnes i Iran på den mye omtalte turen fiskeriministeren ikke informerte statsministeren om på forhånd. Han har høstet massiv kritikk for å bruke egen statsrådsmobil under turen.Foto: Privat
PÅ TUR: Per Sandberg og Bahareh Letnes i Iran på den mye omtalte turen fiskeriministeren ikke informerte statsministeren om på forhånd. Han har høstet massiv kritikk for å bruke egen statsrådsmobil under turen.Foto: Privat

Bor sammen i regjeringsleilighet: - Banalt og naivt

Fiskeriminister Per Sandberg og norsk-iranske Bahareh Letnes bor sammen i regjeringsleilighet på Gimle i Oslo. - Dette er så banalt og naivt at du nesten ler av det, sier etterretningsekspert.

Sandberg i Iran
Politikk
Ole Erik Klokeide
Telefon 55 21 33 09
Mobil 478 09 837
3. august 2018 12:57Oppdatert:
13. november 2018 12:25

NB! Denne saken er Fiskeribladet felt i Pressens Faglige Utvalg for. Fellelsen gjelder punkt 3.2 i Vær varsom-plakaten: «Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Vær spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder, informasjon fra kilder som tilbyr eksklusivitet, og informasjon som er gitt fra kilder mot betaling».

Les dommen her: Brudd i VVP 3.2/4.1

zoomBilde

Naboer med forsvarsministeren

Per Sandberg (58) og kjæresten Bahareh Letnes (28) bor i statens leilighet på Gimle, «vegg i vegg» med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og olje- og energiminister Terje Søviknes, samt mange andre toppolitikere. Flere sikre kilder bekrefter det til Fiskeribladet.

- Dette ligner på en dårlig spionroman og er nok «Gefundenes Fressen» eller skikkelig god mat for etterretningsvirksomhet. Hvis hun er involvert i iransk etterretning er det nok fest i hovedkvarteret i Iran, sier Ola Kaldager, etterretningsekspert og tidligere leder for Etterretningens avdeling E14.

zoomBANALT: Ola Kaldager var i mange år sjef for enheten E14 i Etteretningstjenesten. Han mener Per Sandberg opptrer banalt og naivt.
BANALT: Ola Kaldager var i mange år sjef for enheten E14 i Etteretningstjenesten. Han mener Per Sandberg opptrer banalt og naivt.

- Banalt og naivt

Han var med og bygget opp E14 fra 1995 og var sjef i mange år. Det er avdelingen som henter informasjon i krise- og konfliktområder som berører Norge, deriblant Iran.

- Det er nesten sånn at du ler av det og det tyder på sterkt redusert vurderingsevne. Det er så banalt og naivt, men samtidig er det alvorlig. PST må ha dette under oppsikt, ellers gjør de ikke jobben sin, mener Kaldager.

Han sier til Fiskeribladet at han er overrasket over at statsminister Erna Solberg tilsynelatende tar så lett på det som det ser ut til. Hun har full tillit til Sandberg fortsatt.

- Hadde dette vært en offiser, hadde han fått sikkerhetsklareringen inndratt. Man må ha en avtale med det landet en person kommer fra om registeravlesning, som for eksempel strafferegister og bøteregister. En slik avtale har ikke Norge med Iran, sier Kaldager som understreker at Iran bruker store ressurser på kilder i vestlige land for å overvåke dissidenter. 

Det er nesten sånn at du ler av det og det tyder på sterkt redusert vurderingsevne

Etterretningsekspert Ola Kaldager

Forutsetter hacking

En annen sikkerhetsekspert, Kjell Grandhagen, pensjonert generalløytnant og tidligere sjef for Etterretningen i Forsvaret, gikk hardt ut i NRK og sier at Sandberg har utsatt seg selv og andre for risiko. Han er overbevist om at fiskeriministerens mobil ble hacket på ferien i Iran.

zoomETTERRETNINGSSJEF: Kjell Grandhagen var generalløytnant og sjef for etterretningstjenesten og er nå pensjonert, men driver sikkerhetsrådsgiving.
ETTERRETNINGSSJEF: Kjell Grandhagen var generalløytnant og sjef for etterretningstjenesten og er nå pensjonert, men driver sikkerhetsrådsgiving.

- Han har vært naiv og utvist usedvanlig dårlig dømmekraft. Iran er ett av tre land som regnes som en sikkerhetstrussel både av PST og av e-tjenesten. Jeg vil forutsetteat han er blitt hacket og på mobiltelefonen ligger det nok ganske mye informasjon som kontaktnett, mobilnumre, e-postadresser, kalendere, meldinger og hele hans aktivitet på nettet, sier Grandhagen.

Han har vært naiv og utvist usedvanlig dårlig dømmekraft

Kjell Grandhagen, pensjonert generalløytnant og tidligere sjef for e-tjenesten

- Hva med at han og den iranskfødte kjæresten nå bor sammen i en regjeringsleilighet og er omgitt av mange toppolitikere i samme boligblokk?

- Det vil jeg ikke mene noe om eller spekulere i. Det spørsmålet hører hjemme på Statsministerens kontor, sier Grandhagen til Fiskeribladet.

Ingen regler

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, som er nabo med Sandberg vil ikke si så mye.

- Jeg bor samme leilighetskompleks som Per Sandberg, bekrefter forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, som vil ikke kommentere saken eller kommentere om han har sett de to sammen.

zoomFrank Bakke-Jensen
Frank Bakke-Jensen

Fiskeribladet har spurt Statsministerens kontor (SMK), om det er gjort noen sikkerhetsvurderinger i forhold til at fiskeriministeren bor sammen med en norsk-iransk samboer.

- Det er ingen regler for bruk av leilighetene utover det som fremgår av den vedlagt leieavtalen, er svaret Fiskeribladet får på mail fra kommunikasjonsmedarbeider Tor Borgersen, over et døgn etter henvendelsen til SMK. Statsministeren vil ikke kommentere saken. Det vil heller ikke fiskeriminister Per Sandberg, ifølge kommunikasjonsrådgiver Halvard Wensel i fiskeridepartementet. Fiskeribladet har gjentatte ganger forsøkt å innhente kommentarer fra Bahareh Letnes uten respons.

zoomIKKE SVAR: Fiskeribladet får ikke intervju eller kommentarer fra Erna Solberg og Statsministerens kontor.
IKKE SVAR: Fiskeribladet får ikke intervju eller kommentarer fra Erna Solberg og Statsministerens kontor.

Sikkerhetsproblem

Fiskeribladet har snakket med en rekke sikkerhetseksperter og gjennomgangsmelodien er at Sandberg har opptrådt naivt og utsatt andre for risiko. Flere mener at fiskeriministeren må miste sin sikkerhetsklarering, dersom han har en slik. Det er nemlig slik at stortingsrepresentanter ikke trenger sikkerhetsklarering fordi de er folkevalgte.

zoomTrond Øvstedal, informasjonssjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet 
Trond Øvstedal, informasjonssjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet 

- Regjeringssjefen står fritt til å utpeke hvem hun vil ha til statsråd. Det ligger en aksept for at disse personene ikke trenger en vurdering. Men statssekretærer og politiske rådgivere og byråkrater må alle sikkerhetsklares, sier informasjonssjef Tor Øvstedal i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Ett tema ved slike sikkerhetsklarereringer er dobbelt statsborgerskap. Norsk-iranske Bahareh Letnes skal ha dobbelt statsborgerskap.

- Dobbelt statsborgerskap er et tema ved sikkerhetsklarering på høyere nivå. Om Sandberg var en embetsmann ville det absolutt vært et tema, men han trenger ikke klareres. Det er selvfølgelig svært uheldig at statsråder ikke klareres. Med valgte stortingsrepresentanter er det annerledes, de er valgt av folket og ingen skal overbestemme tilliten til de valgte, sier en etterretningsekspert som vil være anonym.

- Kunne man mistet sikkerhetsklareringen i en slik sak som dette?

- Absolutt, sier sikkerhetseksperten.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.