Ola Kaldager var i mange år sjef for enheten E14 i Etteretningstjenesten. Han tror Per Sandbergs tette bånd med det iranske miljøet i Norge gjør ham ekstra interessant for iranske myndigheter. Foto: Kjersti Binh Hegna, DN.
Ola Kaldager var i mange år sjef for enheten E14 i Etteretningstjenesten. Han tror Per Sandbergs tette bånd med det iranske miljøet i Norge gjør ham ekstra interessant for iranske myndigheter. Foto: Kjersti Binh Hegna, DN.

- Sandberg kan bli brukt som brikke i iransk spionasje

Per Sandberg i seg selv er neppe veldig interessant for iranske myndigheter. Men at han pleier nær kontakt med det iranske miljøet i Norge kan gjøre ham til en viktig brikke i overvåkingen av eksiliranerne, tror tidligere etterretningssjef.

Sandberg i Iran
Politikk
Jørn Mikael Hagen
Mobil 91805828
2. august 2018 14:02Oppdatert:
2. august 2018 15:30

- Land i Midt-Østen er fullt på høyde med vesten når det gjelder moderne spionasjeteknologi. Adgang til mobil og PC er svært enkelt å få tilgang til, sier Ola Kaldager til Fiskeribladet.

Oppsiktsvekkende

Den tidligere sjefen for etterretningstjenesten E14 har nå pensjonert seg. Men fra hans hjemsted på Sandhornøya utenfor Bodø, har han med stor interesse fulgt med på de siste dagers nyheter om fiskeriminister Per Sandbergs ferietur til Iran.

At en sittende statsråd tar med seg sin private mobiltelefon til et land som er kjent for sin omfattende spionasje på vestlige land, finner han svært oppsiktsvekkende.

- Det er standard når man jobber i det offentlige og la sin private mobil ligge igjen hjemme. Særlig når man innehar posisjoner i departement eller forsvar, sier han.

Ikke fisk som trigger interessen

Kaldager tviler på at det er fiskeri og sjømat som er av stor interesse for iranske myndigheter, men at de har registrert at Sandberg har pleiet nær kontakt med det iranske miljøet i Norge etter at han var på offentlig besøk i landet høsten 2016.

- Iran er opptatt av de som kritiserer regimet. Derfor er eksiliranere bosatt i vestlige land av ekstra stor interesse. Det har lenge vært omfattende overvåking av iranere i Norge, sier han til Fiskeribladet.

zoom
Fiskeriminister Per Sandberg. Dagens Næringsliv arrangerer i dag en sjømatskonferanse på Latter i Oslo. Foto: Fartein Rudjord

Derfor kan en statsråd som pleier kontakt med iranere i Norge være mer interessant som en brikke i en eventuell overvåking, enn å overvåke statsrådens eget arbeidsfelt.

- Hvem møter ham? Hva slag møter har han? Og så videre. Vi skal huske at land i Midt-Østen er fullt på høyde med vestlige land i teknologi som benyttes for å innhente verdifull informasjon. Så å tappe en mobiltelefon eller en PC for informasjon er den enkleste sak i verden. Derfor er det svært oppsiktsvekkende at en statsråd først unnlater å informere sine overordnede at han reiser til Iran, men enda verre er det at han tar med seg sin private mobiltelefon, sier han.

Her kan du lese flere saker om Per Sandbergs kjæresteferie i Iran

zoomJournalist Mina Ghabel Lunde er selv opprinnelig fra Iran. I likhet med flere i det iranske miljøet i Norge, reagerer hun på mye knyttet til Sandberg og Bahareh Letnes kjæresteferie i Iran.
Journalist Mina Ghabel Lunde er selv opprinnelig fra Iran. I likhet med flere i det iranske miljøet i Norge, reagerer hun på mye knyttet til Sandberg og Bahareh Letnes kjæresteferie i Iran.

Iranere i Norge reagerer

Fiskeriministeren har etter hjemkomsten til Norge bekreftet at han og hans reisefølge Bahareh Letnes er kjærester.

Nå begynner flere norskiranere å stille spørsmål om hvilken rolle hun har i alt dette.

Hvordan kan hun reise fritt i landet hun en gang flyktet fra og posere på bilder uten hijab, noe som er strengt forbudt i Iran?

Høyre-politiker med iransk bakgrunn, Mahmoud Farahmad, uttalte til Fiskeribladet tidligere i uken at kultureliten Letnes bekrefter hun har tett kontakt med er regimevennlige.

Sist ut er journalist Mina Ghabel Lunde. I en kronikk publisert i Dagbladet stiller hun spørsmål hvordan en iranskættet ugift kvinne kan pleie omgang med en vestlig mann i Iran. I Iran er det forbudt å reise innenriks eller bo på hotell som ugifte. Brudd på dette, skriver hun, kan gi bøter og opp til 80 piskeslag.

zoomPer Sandberg og Bahareh Letnes på besøk i den iranske ambassaden i Oslo.
Per Sandberg og Bahareh Letnes på besøk i den iranske ambassaden i Oslo.

Letnes: - Antagelser og spekulasjoner

Overfor Fiskeribladet forteller Ghabel Lunde at flere iranere i Norge undrer seg på hvordan en kvinne som for 10 år siden måtte flykte fra Iran, plutselig kan reise på impulstur til landet.

- At hun kan ta bilder uten hijab, som er strengt forbudt, og dele i sosiale medier reiser spørsmål om hun har fått en trygghetsgaranti, sier hun.

At den forhenværende asylsøkeren Letnes og Sandberg deltar på tilstelninger på den iranske ambassaden er et annet punkt Ghabel Lunde reagerer på med undring, da ambassaden er regimevennlig og ikke et sted iranere går for å treffe andre landsmenn.

- Varsellampene blinker villt, sier hun.

Bahareh Letnes skriver i en tekstmelding til Fiskeribladet at hun har lest kronikken til Ghabel Lunde.

- Den er som mye annet full av antagelser, spekulasjoner og faktafeil. Ut over det har jeg ingen kommentarer, skriver hun.

Vår henvendelse til Nærings- og fiskeridepartementet har ikke blitt besvart.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.