LUKKA ANLEGG: Gründer Anders Næss forklarer Naturvernforbundets Anne-Karin Daniloff hvordan man henter vann fra dypet, som settes naturlig i en strøm laksen svømmer i. Til høyre Veterinærinstituttets Arve Nilsen.Foto: Ståle P. Fremnesvik, Naturvernforbundet
LUKKA ANLEGG: Gründer Anders Næss forklarer Naturvernforbundets Anne-Karin Daniloff hvordan man henter vann fra dypet, som settes naturlig i en strøm laksen svømmer i. Til høyre Veterinærinstituttets Arve Nilsen.Foto: Ståle P. Fremnesvik, Naturvernforbundet

Hvorfor går det så tregt med lukka anlegg?

Hvorfor stiller ikke politikerne våre helt nødvendige krav for å unngå at dagens miljøskader fra fiskeoppdrett blir flere og flere, større og større?

Leserinnlegg

5. juli besøkte Naturvernforbundet Akvafuture as i Brønnøysund, med fem engasjerte fra de fire nordligste fylkeslagene. 

Oppdrettsfirmaet har drevet lusefritt i lukka anlegg i seks år nå, nøye overvåket av Veterinærinstituttet. Hvorfor er ikke langt flere lukka anlegg etablert og på gang? 

Biodrivstoff og gjødsel

Akvafutures tre anlegg samler også opp fôrrester og mye av fiskens avføring. Etter stadig utvikling av denne prosessen, ivaretar de nå 60 prosent av det sedimentære slammet. Dette blir til biodrivstoff, som blant annet bussene i Trondheim går på. 

Målet er å ivareta 75 prosent av det sedimentære slammet, og man samarbeider med et firma for at denne ressursen også skal kunne bli til gjødsel. I konseptet fôrer man dessuten annerledes enn brorparten av dagen tradisjonelle oppdrettsanlegg, slik at man unngår å spyle tonnevis av mikroplast ut i havet eller inn i slamressursene.

Nå har ikke Naturvernforbundet et uttrykkelig behov for å reklamere for enkeltaktører. Vi ser dessuten aller helst at man oppnår nullutslipp fra oppdrettsanlegg. Da må man muligens forholde seg til at Akvafuture mener at det er umulig - at 25 prosent av det sedimentære må forventes å slippe ut. 

zoomANNDALSVÅG: I Anndalsvåg i Velfjorden er ett av Akvafutures tre lukka anlegg. Fra venstre: Jon-arne Jørstad fra Naturvernforbundet i Troms, gründer og hovedaksjonær Anders Næss, Joar Hamlandsø fra Naturvernforbundet i Trøndelag, Anne-Karin Daniloff fra Naturvernforbundet i Finnmark og nasjonalt utvalg for fiskeri- og oppdrett, og daglig leder Trond Otto Johnsen i Akvadesign Systems.
ANNDALSVÅG: I Anndalsvåg i Velfjorden er ett av Akvafutures tre lukka anlegg. Fra venstre: Jon-arne Jørstad fra Naturvernforbundet i Troms, gründer og hovedaksjonær Anders Næss, Joar Hamlandsø fra Naturvernforbundet i Trøndelag, Anne-Karin Daniloff fra Naturvernforbundet i Finnmark og nasjonalt utvalg for fiskeri- og oppdrett, og daglig leder Trond Otto Johnsen i Akvadesign Systems.

Konkurransedyktig

Langt verre er det at de i dag knapt har konkurranse å vise til. Og enda verre er det at man knapt har tildelt utviklingskonsesjoner til betydelig lukka prosjekter. Akvafuture har måttet kjempe seg til to slike konsesjoner. I tillegg har de fått aksept i Fiskeridepartementet for at de får beholde tre femårige FOU-konsesjoner som en tredje konsesjon gjennom den 15-årige utviklingsfasen. 

Gründer Anders Næss sier at Akvafuture er konkurransedyktige med den tradisjonelle oppdrettsbransjen på produksjonskostnader. Det er kostnader ved innovasjonen - altså utviklinga og uttesting av konsept og utstyr - som gjør dem avhengige av et visst antall innovasjonsretta konsesjoner ei tid. Problemet er at Fiskeridirektoratet nå stikker kjepper i hjulene for dette. Næss tror det kan være et typisk utslag av byråkrati. Vi andre kan spekulere litt friere, når fiskeridirektøren er betydelig aksjonær innen tradisjonelt oppdrett, der svært mange ikke ønsker utviklinga med lukka anlegg.

Heller ikke Marine Harvests gigantsatsing på å utvikle det lukka konseptet «Egget», sammen med Hauge Aqua, fikk mer enn fire utviklingskonsesjoner

Økt volum viktigst

Til sammenligning har Nordlaks sin omstridte «havfarm» fått 21 konsesjoner. Det er åpenbart at økning i volum er viktigere for fiskeriminister Per Sandberg enn miljøforbedringene han har påberopt seg å være opptatt av. For heller ikke Marine Harvests gigantsatsing på å utvikle det lukka konseptet «Egget», sammen med Hauge Aqua, fikk mer enn fire utviklingskonsesjoner. 

Nå gjenstår det å se om det blir noe av «Egget». Det kan dessuten godt hende at nevnte havfarmer får en kortvarig norsk historie. Tildelte utviklingskonsesjoner skal nemlig kunne gjøres om til helt vanlige konsesjoner. I så fall kan Inge Berg og Nordlaks selge havfarmen sin til Kina, og ta i bruk de 21 konsesjonene til oppdrett i åpne merder innaskjærs. Hvordan i all verden har dette kunnet skje, Sandberg?

I verste fall ender det også med at lovende Akvafuture selger konsesjonene sine og rømmer landet. Og hva sitter vi igjen med da av innovasjon? Ikke bare en rekke utaskjærs gigantprosjekter med uante konsekvenser. Vi sitter også igjen med en del «semilukka» anlegg som ikke ser ut til å fungere. 

For eksempel har Marine Harvests «Neptun 3» i Etne såpass store luseproblemer, at man behandlet med Emamectin benzoat i fjor og med Diflubenzuron i år. Enda verre er det med prosjekter som gir seg ut for å være lukka og/eller landbaserte, for å tekkes politikere og byråkrater, men som er mer miljøfiendtlige enn noe anna. Det grelleste eksempelet man har sett til nå er trolig et omsøkt prosjekt i Bodø kommune. I Fleinvær vil Gigante Salmon as sprenge bort toppen av Feøya, midt i et fuglehabitat, slik at et gjennomstrømningsanlegg blir liggende i flomålet. La det være klinkende klart: Dette er hverken lukka eller nevneverdig landbasert, og det er enda mer miljøfiendtlig en dagens åpne merder i sjø. Fylkesmannen sier nei, men oppsiktsvekkende mange politikere sier likevel ja.

Hvordan i all verden har dette kunnet skje, Sandberg?

Kniven på strupen

Er det så ingen flere lyspunkter? Jo, ett og anna mindre prosjekt. I Hordaland, for eksempel, har Fylkesmannen kasta ut en del oppdrett fordi det har forringa fjordens kvalitet betraktelig. Og når bransjen får kniven på strupen, da er de villige til å teste ut lukka teknologi. Nå gjenstår det å se resultatene av dette. Poenget er at i altfor liten grad presser norske myndigheter på for å få testa ut lukka anlegg som alternativ til miljøfiendtlig oppdrett.

Stadig flere er opptatt av dette. Ulike nettbaserte grupper for å få oppdrett inn i lukka anlegg har til sammen titusenvis av følgere. Da Naturvernforbundet nettopp delte kunnskap om hvorfor lukka oppdrett er så mye bedre, så ble bare innlegget i nordnorskdebatt.no delt over 700 ganger. Kun en håndfull andre artikler ble delt mer derfra i mai.

Demoniserer engasjement

Oppdrettsbransjen og enkelte politikere forsøker ofte å «demonisere» oss som engasjerer oss for livet i havet. «Miljøvernsosialister» spytta ordføreren i Lyngen ut etter oss, og overså fullstendig at han stigmatiserte et betydelig antall velgere i egen kommune. Nå tar nok mange stempelet hans med rak rygg, men vår erfaring er at potensielle velgere for alle partier er med oss. 

Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk og andre politikere forsøker også å marginalisere oss. Da er det gledelig å se bevegelse omkring disse spørsmålene i både Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som hittil har vært altfor ukritiske til bransjen. For eksempel foreslo det største kommunepartiet, Tromsø Ap, at Troms Ap skal jobbe for å få oppdrett inn i lukka anlegg. Foreløpig har de tapt mot sine aksjonærtro kolleger. Men vi ser stadig flere stemmer reise seg i partiet, som i Øksnes.

I altfor liten grad presser norske myndigheter på for å få testa ut lukka anlegg som alternativ til miljøfiendtlig oppdrett

I august vil det bli gjennomført et fjordtokt som skal avsluttes med paneldebatt. Invitasjon er gått ut til alle partier, en god del enkeltpolitikere, og noen bransjefolk. Vi forventer at de tør stille.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.