Makrellevering: Kvalitet er også et viktig moment i prisingen av makrell, men som det er vanskelig å prise inn i auksjonen, skriver dagens gjest i sin kommentar.Arkivfoto: Einar Lindbæk
Makrellevering: Kvalitet er også et viktig moment i prisingen av makrell, men som det er vanskelig å prise inn i auksjonen, skriver dagens gjest i sin kommentar.Arkivfoto: Einar Lindbæk

Auksjoner kan hente maksimalt av industrien. Og kanskje litt til

19. juni 2018  kl 10:04

En auksjon er i utgangspunktet det nærmeste man kommer et perfekt marked. Med et tilstrekkelig antall interesserte gir en auksjon sterk konkurranse om det som selges, og høyest mulig pris til selger. Auksjoner er da som oftest også utformet av selger, nettopp med det mål å hente best mulig priser ut av markedet. Men fungerer det slik i norske auksjoner?

En viktig indikasjon på om et auksjonsmarked fungerer optimalt er om det er kjøpergrupper som får bedre priser enn andre. Et tydelig funn fra studien av makrellauksjonene er at store kjøpere betaler mindre enn små kjøpere. Det første våre utenlandske kolleger pekte på, med god støtte i litteraturen, er at her er det noen som utøver markedsmakt. For oss som kjenner norsk pelagisk sektor, og ser fortjenestemarginene i flåte og industri, så er ikke markedsmakt for kjøperne en god forklaring. Men det er likevel interessant at store kjøpere betaler mindre enn små. Hvordan klarer de det i et rimelig velfungerende marked? En mulig forklaring er at de har bedre oversikt over markedet, for eksempel at er flinkere til å orientere seg i auksjonsmarkedet, og i større grad enn andre kan bruke informasjonen som ligger i auksjonssystemet til å forutsi hvem som har ledig kapasitet og hvor langt ned det er mulig å gå i pris på ulike auksjoner. Det er også en mulig forklaring at de med størst kapasitet kan få kjøpt en del fangster, etter at de andre har fått dekket sin kapasitet, til lavere priser. Makrellevering: Kvalitet er også et viktig moment i prisingen av makrell, men som det er vanskelig å prise inn i auksjonen, skriver dagens gjest i sin kommentar.Arkivfoto: Einar Lindbæk

LOGG INN

Glemt passord? Trykk her
Ikke abonnent?
Få tilgang til alt digitalt innhold på Fiskeribladet:
  • Fiskeribladet.no
  • Den digitale papiravisen kl 15.45 dagen før
  • Du betaler kr 10,- for én måned, deretter kr 349,- per måned
  • Ingen bindingstid
  • Papiravisen levert hjem mandag, onsdag og fredag
  • Fiskeribladet.no
  • Den digitale papiravisen kl 15.45 dagen før
  • Du betaler kr 100,- for én måned, deretter kr 379,- per måned
  • Ingen bindingstid
  • Alt innhold på Fiskeribladet.no i 24 timer

Abonnementet løper til det sies opp. Tilbudet gjelder nye kunder.

Andre prisalternativer

Abonnementsbetingelser

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

- Regjeringen er på kollisjonskurs

Leserinnlegg
2 kommentarer2. desember 2019 16:05

- Er det trygt å spise villfisk fra Vågsfjorden?

Leserinnlegg
10 kommentarer2. desember 2019 10:03

Ti tusen støvler tramper i takt mot kvotemeldingen

Kommentar
2 kommentarer2. desember 2019 09:25
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...