KUTT I UTSLIPP: Økt bruk av landstrøm i lakseoppdrett vil medføre store kutt i CO2-utslipp, konkluderer Bellona og ABB.Foto: Pressefoto
KUTT I UTSLIPP: Økt bruk av landstrøm i lakseoppdrett vil medføre store kutt i CO2-utslipp, konkluderer Bellona og ABB.Foto: Pressefoto

Landstrøm i lakseoppdrett kan kutte CO2-utslippene med 360.000 tonn

Teknologi
Redaksjonen
28. mai 2018 14:19

Ytterligere elektrifisering i sjøfasen av lakseproduksjon kan kutte utslipp av klimagasser med 360.000 CO2 årlig, konkluderer Bellona og ABB i en ny studie.

- Selv om halvparten av norske oppdrettsanlegg for laks drives med strøm fra land, kan fire av fem anlegg som fortsatt kjører på lokale dieselaggregater, forsynes fra nettet, sier Anders Karlsson-Drangsholt, seniorrådgiver for havbruk i Bellona.

360.000 tonn CO2 tilsvarer utslippene til 180.000 biler årlig.

Flere fordeler

Løsningene Bellona og ABB presenterer i studien om laks på landstrøm, inkluderer blant annet energilagring i batterier og strømtilførsel helt ut på merdkanten som muliggjør helelektrisk drift og ladning av elbåter.

- Landstrøm vil også gi bedre arbeidsmiljø på båter, flåter og merdkanten fordi det fjerner eksos, motorstøy og vibrasjoner. I tillegg kan elektriske løsninger øke påliteligheten, redusere vedlikeholdsbehovet og gi økonomiske fordeler i et livssyklusperspektiv, viser Karlsson-Dransholt til.

Effektivisering

Steffen Waal, administrerende direktør ved ABB i Norge, trekker frem at strømkabel til oppdrettsanleggene kan kombineres med kommunikasjonsløsninger til fjernovervåkning og landbaserte driftssentraler som kan dekke flere anlegg.

- Elektrifisering kan derved tilrettelegge for effektivisering av driften, sier Waal.

Han ser også gode muligheter for at laks på landstrøm vil kunne skape ny næringsvirksomhet.

- Se hva petroleumssektoren har betydd for utviklingen av leverandørindustrien. Løsninger for landstrøm og elektrifisering av havbruksnæringen har også et bra potensial i tillegg til et opplagt bidrag til økt bærekraft for havbruksnæringen, sier Waal.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.