Nuorta and LouisaFoto: Privat

Sprer «feskemusikk» til kystfolket og Per Sandberg

AvJørn Mikael Hagen

- Hvem er det som lyttes til når viktige fiskeripolitiske beslutninger tas, spør artistduoen Nuorta and Louisa. Med «Feskeræpp» har de allerede rukket å markere seg på den nordnorske musikkscenen. Nå har de samlet inn nok penger til å spille inn og utgi låta.

KULTUR14. mai 2018

Ingvild Austgulen (29) heter hun egentlig, kvinnen som opptrer under artistnavnet Nuorta. Opprinnelig fra Bodø, med hjerte i Lofoten, men nå bosatt i Tromsø, som hun beskriver seg selv. 

Sammen med Louisa Palmi Danielssen utgjør de duoen Nuorta & Louisa, og mange har allerede hørt deres «fesk». Nå går de snart i studio for å spille inn låta og håper å få den utgitt allerede i sommer. Deretter skal ytterligere tre nye låter spilles inn. Låter som omhandler fiskeri, hvordan vi forvalter havet og spiller på lag med det.

Håpet å snu Støre

Fiskeribladet snakket med Nuorta første gang for et drøyt år siden. Og vi kunne tydelig høre at hun besatt gode kunnskaper om fiskeri og fiskeripolitikk. 

LES MER:Nuortas «feskeræpp» skal få Støre til å si nei til olje i Lofoten

Den gang hadde ikke Arbeiderpartiet unnagjort sitt landsmøte og stortingsvalget var enda et halvt år unna. Nuorta var svært engasjert i kampen for å få Arbeiderpartiet til å snu i sitt syn på å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja for olje, jobbe for et regjeringsskifte og å fremme sjarkflåten og en levende fiskeri- og kystkultur som spilte på lag med havet.

Men til tross for at flertallet av landets befolkning ønsket å verne Lofoten for oljeaktivitet, valgte Ap og stå fast på sitt ja til konsekvensutredning, men «fredet» Lofoten til neste stortingsvalg. Måneder senere ble også de blåblå gjenvalgt.

Opprører kysten

Så budskapet i «Fesk» er fremdeles like brennhett. Og da Fiskeribladet på ny snakker med Nuorta, er hun svært opptatt av at høringsfristen for strukturordning for sjarkflåten under 11 meter utløper samme dag (14. mai). En frist både hun og flere fylkesting mener er for kort, men som fiskeriminister Per Sandberg (Frp) ikke vil utsette.

LES MER:Sandberg vil ikke endre høringsfrist for struktursak

- Hvem er det som blir lyttet til når slike viktige avgjørelser skal tas? Når vi ser hvor mye det opprører folk langs kysten, er det neppe dem som er blitt spurt til råds, sier hun.

zoomNuorta & Louisa i vakre Lofoten.
Nuorta & Louisa i vakre Lofoten.

Bidra på vår måte

- Derfor ønsker vi å bidra på vår måte. Vi som ikke arbeider innen fiskeri, men som ser verdien av levende kystsamfunn og å beholde dagens sjarkflåte. Det gjør vi ved å spre litt ny musikk om fiskeripolitikk til det glade kystfolk og til fiskeriminister Per Sandberg. Vi ønsker å spille på lag med havet og det er det den minste flåten som kan best. 

LES OGSÅ:Slik vil Sandberg løse strukturfloken i sjarkflåten

Fiskeripolitikk er komplisert og Nuorta & Louisa ser det derfor som svært verdifullt og fremføre sine tekster og musikk på ulike scener for å nå ut til et publikum som ikke nødvendigvis besitter den samme kunnskapen.

- Det er viktig å få hav og politikk også på den kulturelle scenen, sier hun. 

Derfor gjør duoen flere opptredener sammen med Kystopprøret. De neste månedene blir det flere opptredener på ulike festivaler, i tillegg til innspilling i studio og forhåpentligvis utgivelse før vi skriver høst.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.