DRAR OPP VERDIEN: Høye torsk- og hysepriser drar opp eksportverdien på norsk sjømat.Arkivfoto: Ingun A. Mæhlum
DRAR OPP VERDIEN: Høye torsk- og hysepriser drar opp eksportverdien på norsk sjømat.Arkivfoto: Ingun A. Mæhlum

En fantastisk torskesesong har resultert i rekordverdier

Økonomi
Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
4. mai 2018 10:00Oppdatert:
4. mai 2018 10:24

Det ble eksportert 42.000 tonn fersk torsk, inkludert filet, til en verdi av 1,5 milliarder kroner de fire første månedene i år. Det melder Norges sjømatråd. Verdien på fersk torsk økte med 49 millioner kroner, en økning på 3 prosent sammenlignet med de første fire månedene i fjor. Volumet falt imidlertid med fem prosent i samme periode.

Eksportrekord

- Høye torske- og hysepriser fortsetter å bidra til å trekke opp verdien på norsk sjømat, sier analytiker i Sjømatrådet, Ingrid Kristine Pettersen i en pressemelding fredag.

Hun påpeker at til tross for en sesong med mye godt vær har lavere kvoter ført til lavere fangster i år enn i fjor. Samtidig er det eksportert litt mer fersk hel skrei i år sammenlignet med i fjor, til økte priser. 

- Det gjør at vi har oppnådd en eksportrekord for skrei med en verdi på nesten 200 millioner kroner. Dette er frukter av langsiktig arbeid mellom flere aktører for å etablere skreien som et høykvalitetsprodukt ute i markedene. Spania leder an, og vi ser at skreien også begynner å få skikkelig fotfeste blant franske forbrukere, sier Pettersen.

Opp for fersk- og fryst torsk

Det ble eksportert 5100 tonn skrei til en verdi av 198 millioner kroner. Volumet er på samme nivå som i fjor mens verdien økte med 17 millioner eller 10 prosent.

I samme periode ble det eksportert 27.000 tonn fryst torsk til en verdi av 950 millioner kroner. Det er en økning i volum på 4 prosent, mens verdien økte med 90 millioner kroner eller 10 prosent.

- Nå er tradisjonelt sett hovedsesongen for torsk over, men eksempelvis ferskfiskordningen og levendelagring bidrar til å forlenge sesongen. Råfisklaget melder at vi nærmer oss rekordåret 2016 med antall kilo levende torsk i merd, noe som vil bidra til at vi ennå kan forsyne markedene godt med fersk torsk de neste månedene, sier analytiker i Sjømatrådet, Ingrid Kristine Pettersen.

Økning for klippfisk og saltfisk

Ifølge sjømatrådet er det hittil i år eksportert 28.000 tonn klippfisk til en verdi av 1,2 milliarder kroner. Volumet økte med 5 prosent, mens verdien økte med 115 millioner kroner eller 10 prosent.

13.000 tonn saltfisk ble eksportert til en verdi av 660 millioner kroner. Volumet økte med 4 prosent, mens verdien økte med 99 millioner kroner eller 18 prosent.

- Prisveksten for de konvensjonelle produktene fortsetter, og det er spesielt torsk som trekker opp. Gjennomsnittsprisen for klippfisk av torsk har økt med 14 prosent sammenlignet med første tertial (samme periode) i fjor, sier Ingrid Kristine Pettersen.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.