LUKKES: Hvis man fulgte normal prosedyre og sedvane ved stenging av fisket etter leppefisk, skulle 5. mai 2017 vært skjæringsdato for å få delta.Foto: Per Thrana
LUKKES: Hvis man fulgte normal prosedyre og sedvane ved stenging av fisket etter leppefisk, skulle 5. mai 2017 vært skjæringsdato for å få delta.Foto: Per Thrana

Skjærings i datoen

Toppolitisk lobbyvirksomhet har fått departementet til å kaste over bord alle prinsipper som normalt gjelder ved stenging av et fiskeri.

Kommentar
Skrevet av6. mai 2018 10:17

5. mai i fjor sendte Fiskeridirektoratet «Forslag til regulering av fiske etter leppefisk i 2017» ut på høring. Det er i denne utsendelsen hvor myndighetene for første gang varslet lukking av fiske etter leppefisk. I dette dokumentet ble 5. mai 2017 satt som skjæringsdato for å kunne få delta.

«Fiskere som har anskaffet eller kontrahert fartøy med intensjon om å delta i fiske etter leppefisk i 2017 før 5. mai 2017, kan søke Fiskeridirektoratets regionkontor om å få delta.».

Dette er det første offisielle varslet om lukking av fiske etter leppefisk. Hvis man fulgte normal prosedyre og sedvane ved stenging av fisket etter leppefisk, skulle 5. mai 2017 vært skjæringsdato for å få delta. 

zoomEinar Lindbæk
Einar Lindbæk

Skjæringsdato i fiske etter makrell for kyst og alle andre fiskeslag som er blitt stengt i nyere tid, er knyttet opp mot når stengingen varsles, enten i en pressemelding eller et høringsnotat som varsler stenging, som i tilfellet med fiske etter leppefisk.

Siden Fiskeridirektoratet selv brukte 5. mai 2017 som skjæringsdato i sin høring for et drøyt år siden, er det åpenbart noe som har skjedd siden da. Noen har snakket sammen, som det heter i disse kretser. I dette tilfelle er det Fiskarlaget Vest med sine sterke lokallag som allerede har åpne kanaler til sentrale politikere og myndigheter som har funnet sammen. 

Det verste av alt er at ungdom som har satset på båt og utstyr de siste årene risikerer å få et økonomisk uføre

Fiskerne må ha levert leppefisk for inntil 50.000 kroner i to av årene 2014-2016 for å være kvalifisert til lukket fiske etter leppefisk. Det betyr at fiskeriminister Per Sandberg i praksis slo til med stenging av fiske etter leppefisk 31. desember 2014, siden fiskerne må ha levert leppefisk senest i 2015 og 2016 for å være med. Paradoksalt er 5. mai i år frist for å søke dispensasjon til lukket gruppe, men det handler om de som har solgt båt i kvalifiseringsperioden, ikke de som i god tro har investert i båt og utstyr i 2016 og 2017. Norges Kystfiskarlag har allerede krevd 30. mai 2017 som skjæringsdato for å kunne få delta, mens Norges Fiskarlag har en høringsprosess om dette. 

Stengingen av fiske med tilbakevirkende kraft i over to år, er norgesrekord. Samtidig er det en hån mot samtlige som har satset og invester i båt og utstyr i dette fisket i 2016 og 2017. Når man i tillegg tar med at de som har posisjonert seg med å fiske litt på mange båter får mange konsesjoner, mens de som har satset med optimalt fiske på en eller få båter, får akkurat samme inngangsbillett til det lukkede fisket, er stengingen av fiske etter leppefisk blitt en demonstrasjon av uretteferdig behandling av næringsutøvere.

Det verste av alt er at ungdom som har satset på båt og utstyr de siste årene risikerer å få et økonomisk uføre med sine investeringer og en inngang i fiskeryrket de slett ikke fortjener.

Noen ganger får man inntrykk av at det er for langt mellom den politiske ledelsen og særlig kystflåten i fiskerinæringa. Andre ganger kan det se ut som om det er for nært når den samme politiske ledelse er så lett å påvirke til å gjøre dumme valg. 

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.