SAMSNAKK: Målet med bootcampene er å danne en «kunnskapsbro» mellom studenter og sjømatnæringa.Foto: Janita Arhaug/Sett sjøben
SAMSNAKK: Målet med bootcampene er å danne en «kunnskapsbro» mellom studenter og sjømatnæringa.Foto: Janita Arhaug/Sett sjøben

Tørrfisknæringa og de unge er klare til å ta tørrfisknæringa inn i en ny epoke

Til tross for stolte tradisjoner og eksotiske og spennende markeder møter tørrfisknæringa i Lofoten store utfordringer som de må løse.

Kommentar
Skrevet av1. mai 2018 11:14

Kan unge og smarte studenter bidra til å skape nye muligheter? Det ønsker næringa å finne ut av.

Etterspørselen etter tørrfisk går nedover i Italia, og i Norge er vel tørrfisken mest kjent for lutefiskelskerne, en aldrende og eksklusiv gjeng. Er det mulig å få innpass for tørrfisken i et marked der man i skrivende stund sliter for å få folk til å spise fisk tre ganger i uka?

zoomJanita Arhaug, Sett Sjøbein
Janita Arhaug, Sett Sjøbein

Nå tar tørrfisknæringen grep, og ser på nye innovasjoner som kan øke konsumet.

På Tørrfiskkonferansen 2018 som Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond arrangerer i Svolvær 4. mai skal stokker og tørrfisk vendes. Hvordan skal vi øke folks interesse og lyst på tørrfisk? Eller rettere sagt, hva skal til for at folk flest skal ofre tørrfisk en tanke? Den er steinhard, lukter litt «surt» og virker ganske så utilgjengelig for folk flest.

Sett Sjøbein arrangerer på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet denne uka en «marin student-bootcamp» i tørrfiskens rike, Lofoten. Vi har fløyet inn 20 masterstudenter fra ulike studieretninger fra høyskoler og universiteter i hele landet for å bli kjent med noen av de fantastiske og tradisjonsrike bedriftene som finnes i Lofoten. Her skal de få prøve fiskelykken sammen med erfarne fiskere, få komme inn i fiskemottak og produksjonsanlegg og de skal få treffe kunnskapsrike ambassadører fra ulike deler av næringa.

Lofoten er et fantastisk utgangspunkt for både å lære om sjømatnæringa, og for å få god innsikt i utfordringer og muligheter som finnes. Etter å ha fått denne innsikten, vil nemlig studentene få utlevert en utfordring som de skal løse for næringa i løpet av 48 timer, for så å presentere løsningsforslagene på Tørrfiskkonferansen i Svolvær.

Lofoten er et fantastisk utgangspunkt for både å lære om sjømatnæringa, og for å få god innsikt i utfordringer og muligheter som finnes

Målet med bootcampen er å danne en «kunnskapsbro» mellom studenter og sjømatnæringa. Vi ønsker å synliggjøre bredden i sjømatnæringa og gi studentene innsikt i hvilke muligheter de har med sine utdannelser til å finne spennende jobber. Enten de studerer jus, økonomi, logistikk, markedsføring, biologi eller toksikologi, så kan deres ungdommelige nysgjerrighet og nye tanker bli en berikelse for sjømatnæringa om de får sjansen til å bidra.

Både tørrfisknæringa og de unge er i alle fall klare til å ta tørrfisknæringa inn i en ny epoke. Vi håper at både bedriftsaktører, enten det er fiskere, utstyrsleverandører eller folk fra industrien, og folk flest har mulighet til å delta på Tørrfiskkonferansen for å høre de unges innspill til næringa.

Sett Sjøbein er et nasjonalt rekrutterings- og kompetanseprosjekt som skal få flere unge til å se muligheter innen sjømatnæringene. Prosjektet finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Ikke kommunisme eller dobbeltran - men langsiktig tenkt

Leserinnlegg
6 kommentarer3. desember 2019 20:16

- Regjeringen er på kollisjonskurs

Leserinnlegg
2 kommentarer2. desember 2019 16:05

- Er det trygt å spise villfisk fra Vågsfjorden?

Leserinnlegg
10 kommentarer2. desember 2019 10:03

Ti tusen støvler tramper i takt mot kvotemeldingen

Kommentar
2 kommentarer2. desember 2019 09:25

Tinte torskefileter fra Norge gjør suksess i London

Leserinnlegg
1 kommentar1. desember 2019 10:07
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...