MASSIV STØTTE: Folkeaksjonen mot oljeutvinning i LoVeSe opplever at stadig flere politiske partier støtter deres sak.Foto: Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja
MASSIV STØTTE: Folkeaksjonen mot oljeutvinning i LoVeSe opplever at stadig flere politiske partier støtter deres sak.Foto: Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

1. mai for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

Kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja har vært viktig i 1. mai-togene i flere norske byer gjennom en årrekke. Det vil den være i år også.

Leserinnlegg

På tirsdag feirer vi 1. mai. En dag full av tradisjoner, men også en dag for framtidens samfunn. I Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek , Arbak finner vi dette om 1 mai: 

«Den er den eneste festdag i verden, som er viet menneskehedens fremtid...; den er ingen mindedag,» het det i 1907. 1. mai var som et «fyrtaarn mot fremtidens horisont», skrev avisen Smaalenenes Social-Demokrat i 1914.

God forankret i folket

Et ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er et ja til fornybare jobber for framtida og til verdiskapning på naturens premisser. Allerede i dag sysselsetter fiskerinæringa og turistnæringa 6500 personer i Lofoten, Vesterålen og Senja alene. Statlige utredninger viser et stort vekstpotensial i fornybare næringer, mens oljevirksomhet gir langt færre ringvirkninger og utgjør en fare for allerede eksisterende næringer.

Som et rikt oljeproduserende land har Norge bidratt til å skape de klimaproblemene verden nå står ovenfor. Tida har kommet for oljelandet Norge til å omstille seg. Den omstillinga må starte med at vi gir våre aller mest sårbare og rike havområder varig vern mot oljevirksomhet.

Kravet om varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja er bredt forankret i en rekke fagforeninger, politiske partier, i miljøbevegelsen, fiskeriorganisasjonene og blant folk flest. Vi trenger flere grønne jobber, ikke flere oljejobber.

Statlige utredninger viser et stort vekstpotensial i fornybare næringer

Varig vern

Gjennom mange år har en bred folkebevegelse kjempet for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Seks ganger har vi vunnet midlertidige seire, senest i januar da regjeringa slo fast at områdene midlertidig vernes mot oljevirksomhet denne regjeringsperioden. Nå er tida inne for å kreve at disse sårbare og unike havområdene sikres varig vern mot oljevirksomhet. Og de politiske partiene er i bevegelse: Denne våren har mange fylkeslag i Arbeiderpartiet gått inn for å verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljevirksomhet. Det samme foreslår programkomiteen i Unge Høyre.

Seieren er innen rekkevidde. Vi oppfordre alle til å bruke 1. mai til å kjempe for framtidas fornybare jobber og fremme kravet om en oljefri framtid for Lofoten, Vesterålen og Senja. Sammen skal vi vinne kampen en gang for alle.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Digitalisering øker kvaliteten på forsøk

Kommentar
19. september 2020 10:33

Kjære delegat, pust med magen

Leserinnlegg
18. september 2020 08:36

Det marine økosystemet i nord er i endring

Kommentar
17. september 2020 19:22
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.