Sylvi Listhaug, tidligere justisminister har valgt å gå av som statsråd. Foto: Fartein RudjordFoto: Fartein Rudjord
Sylvi Listhaug, tidligere justisminister har valgt å gå av som statsråd. Foto: Fartein RudjordFoto: Fartein Rudjord

Underholdning foran politikk

Denne uken overtok fiskeriminister Per Sandberg jobben etter avgåtte justisminister Sylvi Listhaug. Begge statsrådene har skapt rabalder. Med god hjelp av mediene.

Kommentar
Skrevet av22. mars 2018 19:13Oppdatert:
23. mars 2018 10:56

Da Sandberg kom inn som fiskeriminister, ble han fort kjent for en som skjøt fra hoften og snakket fra levra. Sylvi Listhaug skjøt også fra seg som minister. Hun brukte Facebook-profilen sin og endte til slutt ut av rekken med ansvarlige politikere.

Både Sandberg og Listhaug har utfordret norsk politikk og vårt demokratiske system. På Sandbergs liste over utradisjonelle uttalelser, står at forskningen på Havforskningsinstituttet skal være næringsvennlig. Er den ikke det, må metodene endres slik at den blir det. Senere ble dette utsagnet forsøkt omsagt, uten hell. Uttalelsen er fortsatt festet ved ham og ikke glemt. Fordi det er mer enn spesielt at en fiskeriminister som finansierer driften av Havforskningen gjennom sitt departementet, vil styre den samme forskningen. 

Sandberg hadde også en slagside til forskere i Tromsø, som han kalte for mørke motkrefter da de var bekymret for skjebnen til den ville laksefisken. Da han innførte trafikklyssystemet som skal regulere veksten i norsk oppdrettsnæringen, støttet han seg på vedtak i Stortinget. Men han fulgte ikke trafikkreglene da han tillot vekst i rød sone, uten å informere Stortinget, og omgjorde gul sone, som betyr stans i vekst, til grønn i sitt hjemfylke.

Sandberg ville fjerne torsketrålernes leveringsplikt, men ble nedstemt i Stortinget og måtte trekke tilbake meldingen han hadde forberedt, noe han selv ikke så som et nederlag. Han har uttrykt at han ønsker seg en jobb som diplomat eller fiskeriutsending når han er ferdig i politikken. Spørsmålet nå er om han liker seg så godt i sjømatnæringen at han velger å bli værende på sin post, dersom han blir tilbudt justisministerjobben.

Hvor mye er mediene selv med på å skape de politikerne «vi» ikke vil ha?

Å by på seg selv som minister og sette til side tillitsvervet man er satt til å skjøte, er noe justisminister Sylvi Listhaug også er kjent for. Begge statsrådene har vært flinke til å hisse opp sine motstandere og hele den norske offentligheten med utallige og upassende karakteristikker. De to føyer seg inn i rekken av en enda mektigere og verdenskjent statsleder. Nye sosiale medier har endret tonen og kommunikasjonen i politikken. Formen er rå. Budskapet er preget av personlige meninger. Folk settes opp mot hverandre. Partipolitikk kommer i skyggen.

Men også vi journalister skyter ut artikler raskere enn før, og enkelte politikere får nok mer oppmerksomhet enn andre, kun fordi de er de personene de er. Vi trekker fram og samler på dumme sitater, mens de politikerne som går stillere i dørene og driver med det de skal, ikke er i nærheten av å få like mye oppmerksomhet. Mediene gir plass til politikere med mest nedslagskraft, mens vi bekymrer oss over hvordan det går med dagens demokrati. Hvor mye er mediene selv med på å skape de politikerne «vi» ikke vil ha? 

Faren er at underholdningsverdien overskygger konsekvensene av beslutningene de tar. 

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.