KAN VÆRE JUSTISMINISTER: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) kan ha blitt justisminister når han skal vitne i Reppe-saken i april. Arkivfoto
KAN VÆRE JUSTISMINISTER: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) kan ha blitt justisminister når han skal vitne i Reppe-saken i april. Arkivfoto

- Nå får Erna enda et problem i Justisdepartementet

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) må stille i vitneboksen i tingretten som justisminister i april. - Rettssaken må bli en del av vurderingen statsministeren gjør om hun vil ha Sandberg som justisminister, sier stortingsrepresentant Ruth Grung (Ap).

Politikk
Agnar Berg
Telefon 75 54 49 21
Mobil 932 56 324
21. mars 2018 14:54Oppdatert:
21. mars 2018 15:55

Sandberg fungerer nå som justisminister i tillegg til at han er fiskeriminister etter at tidligere justisminister Sylvi Listhaug (Frp) trakk seg i går. Det spekuleres nå i at den erfarne justispolitikeren Sandberg går fra fiskeri til justisdepartementet på permanent basis like etter påske.

I vitneboksen

Sandberg er innkalt som vitne i den såkalte Frode Reppe-saken og må stille i vitneboksen uansett hvilken rolle han har når rettssaken starter.

- Statsminister Erna Solberg må vurdere hvilken risiko det er å ha Sandberg som justisminister. En justisminister er mer «sårbar» enn andre statsrådsposter. Solberg kan ikke risikere at det i retten kommer frem ubehagelig ting fra Sandberg som hun ikke visste om på forhånd, sier Grung.

zoomRuth Grung 
Ruth Grung 

Grung sitter i næringskomiteen og er Arbeiderpartiets oppdrettspolitiske talskvinne.

Hvis Sandberg skulle være aktuell som justisminister, regner Grung med at Solberg har en fortrolig samtale med han der han legger frem «alt».

Rettssak i april

Rettssaken starter i tingretten i Trondheim 16. april. Det er satt av åtte dager til saken. Frode Reppe er sagt opp som kommunikasjonssjef i Norske Sjømatbedrifters Landsforening, NSL, for blant annet å opptrådt i på egen hånd i noen saker, uten klarering fra NSL, ifølge foreningen. NSL mener at han har opptrådt illojalt.

Reppe-saken er mest kjent for at Per Sandberg skal ha gitt sin private epostadresse til Reppe. Dette for at Reppe, ifølge ham selv, skulle sende Sandberg eposter som da ikke ville bli journalført i departementets postarkiv.

Forventninger til justisministeren

Leder av Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp), skriver i en tekstmelding til Fiskeribladet at det at Per Sandberg skal vitne i Reppe-saken, vil gi han som justisminister en god mulighet å få et gjensyn med en rettssal fra innsiden.

- Enten han er justisminister eller bare fiskeriminister, er det alvorlig om Sandberg har lagt opp til kommunikasjon uten offentlighetens rett til innsyn. Men som det er sagt flere ganger siste uke, så er de særlige forventninger til den som er justisminister, fortsetter Pollestad.

zoomGeir Pollestad
Geir Pollestad

Det er Frode Reppes advokat Nina Sandnes som har innkalt Sandberg som vitne.

Sandnes vil at Reppe skal forklare seg om forholdene rundt epostsaken.

Reppe-saken

Arbeidsrettssaken mellom fagsjef for kommunikasjon og næringspolitikk i NSL, Frode Reppe, og NSL starter i Sør-Trøndelag tingrett 16. april i år.

Det er satt av åtte rettsdager til saken.

Reppe fikk sparken i NSL 20. september i fjor.

NSL mener blant annet at Reppe har opptrådt illojalt overfor NSL.

Reppe har altså gått til søksmål mot NSL med påstand om at oppsigelsen er ugyldig.

Han krever også erstatning fra NSL.

Fiskeriminister og fungerende justisminister Per Sandberg (Frp) er et av vitnene i saken.

Epostsaken

Sandberg nektet på spørsmål fra Fiskeribladet i begynnelsen av september i fjor for å ha gitt sin private epostadresse til Reppe.

Saken kom imidlertid opp i Stortinget i fjor høst ved at SV sendte flere skriftlige spørsmål til Sandberg om dette.

Epostsaken ble også en sak for kontroll- og konstitusjonskomiteen i fjor høst.

I Stortinget kunne Sandberg imidlertid ikke utelukke at han kan ha gitt sin epostadresse til Reppe.

Kan ikke lyve uansett

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) har vært en pådriver for å få på bordet hva som skjedde i epostsaken til Sandberg.

Fylkesnes sier at det er grunn til å tro at oppmerksomheten om Sandberg i retten vil bli mye større med han som justisminister, enn som fiskeriminister.

zoomTorgeir Knag Fylkesnes,
Torgeir Knag Fylkesnes,

- Jeg har vanskelig for å tro at regjeringen ønsker Sandberg som justisminister, men det kan skje. Det er vel samme krav om ikke å lyve fra vitneboksen enten du er fiskeriminister eller justisminister, sier Fylkesnes.

En statsråd har ikke noen spesielle rettigheter i forhold til en «vanlig» person i vitneboksen.

- Det er straffbart å lyve i retten, sa professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, Jens Edvin Andreassen Skoghøy til Fiskeribladet i januar i år.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.