INGEN VED SIDEN AV: Havfisk rår over hundre millioner kilo hvitfisk. Foto: Lars Öke Andersen
INGEN VED SIDEN AV: Havfisk rår over hundre millioner kilo hvitfisk. Foto: Lars Öke Andersen

Etterlyser dokumentasjon fra Lerøy

Det er latterlig at Lerøy skryter av hvor mye bearbeiding de driver med i Norge, når Havfisk er mer enn dobbelt så stor i omsetning som det nest største trålselskapet, mener Steinar Eliassen.

Leserinnlegg
Skrevet av21. mars 2018 05:00

Som svar på kritikk fra flere fiskeprodusenter kommer Webjørn Barstad, konsernsjef både i Lerøy Norway Seafood og Havfisk, med flere påstander uten noen form for dokumentasjon. 

Havfisk er mer enn dobbelt så stor i omsetning som neste største trålselskap ifølge siste nummer av bladet Norsk Fiskerinæring. 

17 kjøpesteder

LNWS annonserer i fiskeripressen med at de har 17 kjøpesteder langs kysten av Nord-Norge, langt mer enn noen andre. Søsterselskapene forteller i sin selskapsinformasjon at de rår over hundre millioner kilo hvitfisk. Det vil si at Lerøy alene har omtrent én femtedel av den norske hvitfiskressursen. De øvrige fire femtedelene er fordelt på flere hundre produsenter.

Det kan da ikke karakteriseres som annet enn latterlig når Barstad skriver: «Få selskap driver bearbeiding i Norge i en slik utstrekning som Lerøy gjør». Det skulle bare mangle.

Eksporterer det meste billig og ubearbeid

På selskapets nettsider står det at trålselskapet leverer mindre enn en tredjedel av torsken til sine egne landanlegg. Barstad opplyser heller ikke hvor stor andel som bearbeides. Imidlertid er følgende godt kjent i bransjen: - Få eksportører har tilbudt så billig torsk og Skrei® i markedet i vinter som Lerøy. - Lerøy ligger ofte på topp når det gjelder pris til fisker. - Konsernet opplyser selv at mer enn to tredjedeler av trålfisken eksporteres direkte via fryseterminalene. Her vet at det som blir igjen i form av lønninger kun er en liten brøkdel (ca en tredevtedel) av det som tradisjonell fiskeindustri betaler. Med andre ord skjer det ingen bearbeiding på land av denne fisken. - På toppen kritiserer en evaluering av hvordan føringsmidler brukes at Lerøy i fjor fikk 98 % av subsidiene som ble gitt til å føre fisk mellom produksjonsanlegg.

Trålerne er pengemaskiner

Dokumentasjon på den produktutviklingen og innovasjonen som Barstad skryter av, mangler fullstendig. At vi i Tromsø kan kjøpe fersk filet som Lerøy pakker i Oslo, kan neppe kalles et fremskritt for sjømatkvaliteten.

Selskapet rapporterte for 2016 om større fangstinntekter på trålerne sine enn noen gang - over 413 tusen kroner i døgnet i gjennomsnitt. Derimot hadde de samtidig underskudd på 59 millioner på landanleggene. Det er rimelig opplagt å gjette hvor Barstad og resten av selskapet vil ha fokus, om de får lov av myndighetene.

At vi i Tromsø kan kjøpe fersk filet som Lerøy pakker i Oslo, kan neppe kalles et fremskritt for sjømatkvaliteten

Politikerne må ta grep

Det er derfor på høy tid at politikerne våkner (ikke bare Fylkesnes) og sørger for at Havressursloven etterleves. Det som har fått lov å skje i fiskerinæringa, har ikke minst gått ut over Finnmark - selv om ingen aktører på kysten av Nord- Norge har blitt uberørt.

Blant annet har alle fylkes- og rikspolitikerne i Troms en jobb å gjøre. Som en start vil jeg anmode dem å lære seg hva et enstemmig Storting vedtok som gjeldende lov fra 1. januar 2009. I paragraf én i Havressurslova heter det:

«Formålet med lova er å sikre ei berekraftig og samfunnsøkonomisk lønsam forvaltning av dei viltlevande marine ressursane .og å medverke til å sikre sysselsetjing og busetjing i kystsamfunna»

Paragraf to lyder: «Dei viltlevande marine ressursane ligg til fellesskapet i Noreg.»

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

- På tide å diskutere GMO-regelverket

Kronikk
18. april 2018 15:43

Fiskere må sørge for å holde seg flytende

Leserinnlegg
18. april 2018 05:00

Bommer om seismikk

Leserinnlegg
3 kommentarer16. april 2018 15:05

Åpen om «hemmelig» møte

Leserinnlegg
1 kommentar16. april 2018 10:34

Advokat på fisketur

Leserinnlegg
15. april 2018 15:37

Forsker for å bedre fiskernes arbeidsmiljø

Leserinnlegg
15. april 2018 07:59

Bomskudd å innføre struktur under 11 meter

Leserinnlegg
3 kommentarer14. april 2018 13:49

Ope brev til Per Sandberg

Leserinnlegg
6 kommentarer13. april 2018 09:06

Stans spredningen av snøkrabben

Leserinnlegg
12. april 2018 10:02
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00