HELÅRSNÆRING:  Reiseliv har blitt helårsnæring i Lofoten. Det er på tide å opprette nasjonalpark, mener SV.Illustrasjonsfoto
HELÅRSNÆRING:  Reiseliv har blitt helårsnæring i Lofoten. Det er på tide å opprette nasjonalpark, mener SV.Illustrasjonsfoto

Lofotodden nasjonalpark må vedtas nå

Trykket mot naturen i Lofoten øker. Det er på tiden å få på plass Lofotodden nasjonalpark.

Leserinnlegg
Skrevet av20. mars 2018 20:54

Lofoten er et av verdens mest attraktive og besøkte reisemål, og de siste årene har vinterturismen vokst til et betydelig volum. Reiselivet har blitt helårsnæring, og det skapes nye arbeidsplasser innen bl.a. byggebransjen, servering og transport. Dette er positivt og viktig for regionen.

Presset på naturen er stort i Lofoten, spesielt på de mest populære stier og attraksjoner som alle bare «må» besøke og fotografere

Stort press

Baksida av medaljen er slitasjen på naturen og manglende tilrettelegging i forhold til raskt økende volumturisme. Øygruppen med bratte fjell, hvite strender og mange fiskevær har etter hvert fått stor belastning av besøkende fra hele verden. Presset på naturen er stort i Lofoten, spesielt på de mest populære stier og attraksjoner som alle bare «må» besøke og fotografere. Behovet for effektiv tilrettelegging og naturforvaltning er stort i Lofoten.

Omfattende utredning

Arbeidet med nasjonalpark i Flakstad og Moskenes ble igangsatt for mange år siden, og det ble fullført et omfattende arbeid i regi av Fylkesmannens miljøavdeling og kommunene, i dialog med innbyggerne og næringslivet. Kommunestyret i Flakstad og Moskenes har vedtatt oppretting av Lofotoden nasjonalpark, og det samme har Fylkestinget i Nordland. Miljødirektoratet anbefalte i 2017 forslag om etablering av nasjonalparken på bakgrunn av en omfattende faglig utredning. Saken ligger fortsatt i Miljødepartementet til endelig beslutning, mens trykket mot naturen i Lofoten øker. SV har etterlyst saken, og fått svar om at avklaring vil skje før sommeren 2018.

Nødvendig tiltak

SV er opptatt av verdiskaping som også ivaretar naturgrunnlaget. Lofotodden nasjonalpark er et nødvendig tiltak for å løse akutte problem, og et viktig verktøy for besøksforvaltning og grønn vekst i Lofoten. Nasjonalparken vil også støtte viktige initiativ fra reiselivet og andre posivite krefter i regionen. SV forventer at miljøverndepartementet fremmer saken med positiv innstilling for vedtak i Stortinget snarest mulig.

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

- På tide å diskutere GMO-regelverket

Kronikk
18. april 2018 15:43

Fiskere må sørge for å holde seg flytende

Leserinnlegg
18. april 2018 05:00

Bommer om seismikk

Leserinnlegg
3 kommentarer16. april 2018 15:05

Åpen om «hemmelig» møte

Leserinnlegg
1 kommentar16. april 2018 10:34

Advokat på fisketur

Leserinnlegg
15. april 2018 15:37

Forsker for å bedre fiskernes arbeidsmiljø

Leserinnlegg
15. april 2018 07:59

Bomskudd å innføre struktur under 11 meter

Leserinnlegg
3 kommentarer14. april 2018 13:49

Ope brev til Per Sandberg

Leserinnlegg
6 kommentarer13. april 2018 09:06

Stans spredningen av snøkrabben

Leserinnlegg
12. april 2018 10:02
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00