Illfoto: Helgeland Smolt
Illfoto: Helgeland Smolt

Laksen vokser raskere på land

Forskning
20. mars 2018 10:18

Laksen vokser raskere om den får bli lenger på land. 

LetSea har oppnådd nær en halvering av produksjonstiden, skriver de selv i en pressemelding.

Forlenger produksjonsfasen

Resultatene fra Norges største forsøks- og forskningssenter har bidratt til at flere oppdrettere nå jobber med å forlenge produksjonsfasen på land. Lakseforskerne hos LetSea tror det kan redusere den totale produksjonstiden og samtidig gi bedre fiskehelse og økt lønnsomhet.

- Storsmolt åpner nye og spennende muligheter for næringen, sier daglig leder ved LetSea, Kristian Johnsen, i en pressemelding. LetSea har i de siste årene forsket på oppdrett med storsmolt i RAS-anlegg; lukkede tanker på land med resirkulering av vannet. I slike anlegg kan alt fra temperatur til oksygeninnholdet i vannet styres med stor nøyaktighet.

- Her holder vi fisken til den er rundt en halv kilo, noe som er fem ganger større enn vanlig, forteller daglig leder ved LetSea, Kristian Johnsen i pressemeldingen. Tradisjonelt har oppdrettsnæringen satt smolt ut i sjøen når fisken er rundt 100 gram, omtrent på samme størrelse og alder som vill laks har når den søker ut fra elva og mot havet.

Tøff overgang

- Oppdrettsfisken opplever det samme som villaksen når vannet blir saltere, en brutal overgang som også byr på nye bakterier og sykdommer, sier Johnsen. 

- Utfordringen er å gjøre fisken mest mulig robust, slik at flest mulig overlever denne overgangsfasen. I naturen overlever knapt 5% av laksen overgangen fra elva til havet. Innenfor havbruksnæringen er overlevelsen rundt 80% ved overgangen fra smolt til smålaks.

Det var i arbeidet med å finne metoder for å øke overlevelsesprosenten, at LetSea så at det å holde smolten lenger på land ga flere, overraskende effekter. LetSea har forsket på oppdrett av storsmolt i RAS-anlegg og sammenliknet utviklingen med smolt som oppdrettes på tradisjonelt vis. Selskapet har anlegg for sammenliknbare forsøk og den direkte sammenlikningen avdekker både de kritiske forskjellene og hvor suksessfaktorene ligger, fra tidlig smoltfase til slakteferdig fisk. - Vi har analysert tilvekst, overlevelsesgrad, fôrfaktor, lusepåslag og -kostnader, produksjonstid og lokalitetsutnyttelse, forteller Johnsen. 

Kortere produksjonstid

Mens det vanligvis tar 16 måneder å produsere en slakteferdig laks, tar det bare 9 måneder med storsmolt. Samtidig tyder resultatene på at fisken blir mer robust, får mindre lus og lavere dødelighet. Dessuten blir produksjonen mer fleksibel med bedre utnyttelse av produksjonsanleggene og økt fiskevelferd. Fisken trenger mindre fôr og den totale produksjonsprisen blir lavere.

Oppdagelsene har ført til at flere av de store oppdrettsselskapene nå satser mer på produksjon med storsmolt i lukkede anlegg på land. LetSea har selv søkt om tillatelse til å gjennomføre hele produksjonsprosessen på land med 2000 tonn biomasse ved selskapets anlegg på Dønna. 

- Vi vil øke kompetansen om produksjon av marine arter i RAS-anlegg, samt knytte kunnskapen om teknologi og biologi nærmere sammen, sier Johnsen.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00