VILLAKS-FILM: NRK presenterer for tiden en serie om villaksen, men har unnlatt å fortelle om programlederens bakgrunn og yrkestilknytning.Foto: Thomas T. Kleiven
VILLAKS-FILM: NRK presenterer for tiden en serie om villaksen, men har unnlatt å fortelle om programlederens bakgrunn og yrkestilknytning.Foto: Thomas T. Kleiven

NRK-program unnlater å fortelle at programleder er anti-oppdrett

I NRK-serien «Den fantastiske villaksen» blir oppdrettslaks framstilt som en viktig trussel mot villaksen. Men seerne får ikke vite at programlederen er ansatt i NJFF, som er svært kritisk til lakseoppdrett.

Havbruk
Agnar Berg
Telefon 75 54 49 21
Mobil 932 56 324
9. mars 2018 09:30

«Den fantastiske villaksen» er en serie på fire programmer som går om tirsdagskveldene. Serien engasjere og har fått mange til ikke å forlate TV-stolen etter Dagsrevyen på tirsdagskveldene. Programleder for «Den fantastiske villaksen», Kenneth Bruvik, er fast ansatt i Norges jeger- og Fiskerforbund (NJFF). Nærmere bestem i NJFF Hordaland.

Ansatt i NJFF

NJFF er ikke imot lakseoppdrett, men mener at lakseoppdrettsnæringen ikke drives miljømessig bærekraftig i dag.

Ifølge informasjonssjef Epsen Farstad i NJFF er lukkede anlegg en mulig veg for oppdrettsnæringen å gå for å få tingene på stell når det gjelder lakselus og rømming av oppdrettsfisk.

NRK opplyser ikke på noen måte at Bruvik er ansatt i NJFF. Det er Pandora Film som har laget TV-serien for NRK. Det er også Pandora som har gjort de presseetiske vurderingen i forbindelse med produksjonen.

zoomKenneth Bruvik
Kenneth Bruvik

Ikke involvert

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk vil ikke kommentere bruken av Bruvik og tilsvars-spørsmålet.

- Jeg har ikke vært involvert i noen vurderinger rundt denne serien, og det er linjeredaktørene med ansvar for de enkelte programmene som kan svare på slike spørsmål, er alt Kalbakk vil si.

Han henviser til Terje Dale, som er naturredaktør i NRK. Han er derimot på ferie, og har ikke svart på våre henvendelser. Vi har både ringt og sendt sms til Dale. 

zoomPer Arne Kalbakk, NRK
Per Arne Kalbakk, NRK

- Vi jobber med å utarbeide retningslinjer/tommelfingerregler for å avsløre såkalte falske nyheter. På grunn av den utstrakte spredningen gjennom både sosiale medier, «alternative» nyhetskilder og tradisjonelle medier er det vanskelig å lage noen sikker og varig liste over kilder man bør holde seg unna, så det viktigste vil være å forsterke bevisstheten om verktøy og teknikker for god kildekritikk, skriver Kalbakk på NRKs egen hjemmeside.

Bruvik ble diskutert

- Det stemmer at Kenneth Bruvik er ansatt i NJFF. Men han jobber i NJFF med undervisningsprosjekter for barn og unge og ikke med problematikken rundt villaks versus oppdrettslaks. Dessuten har han jobbet hos oss som frilans i helgene og i andre friperioder fra NJFF. Vi holdt på i tre og et halvt år med denne serien, sier Jan Inge Skogheim i Pandora Film.

Skogheim er regissør for NRK-serien om villaksen og har også skrevet manus. Skogheim sier at Pandora Film og NRK diskuterte nettopp om de kunne bruke Bruvik som programleder i serien om villaksen siden han arbeider i NJFF.

- Vi kom fram til at det var greit siden han altså ikke jobbet med problematikken villaks og oppdrettslaks i NJFF.

Vær varsom-plakaten

  • 2.2 Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.
  • 2.3 Vis åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet.
  • 4.14. De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt.

Ikke Bruvik sine meninger

- Men hvorfor kunne dere ikke opplyse seerne at programlederen er ansatt i NJFF?

- Jeg mener at dette var såpass kjent allerede. Og som sagt når Bruvik jobbet med andre saker enn villaks i NJFF, mener vi at de ikke er nødvendig å opplyse om at han jobber i NJFF, sier Skogheim.

Skogheim sier at Pandora Film valgte Bruvik som programleder for villaksprogrammet for hans store engasjement for villaksen.

Men Skogheim understreker at Bruvik bare var en formidler. Det var Skogheim som skrev manuset for serien og at det dermed ikke var Bruvik sine meninger som kom fram, ifølge Skogheim.

Bruvik har også personlig skarpe meninger om oppdrett.

I 2015 rømte det store mengder kjønnsmoden regnbueørret på Vestlandet. Bruvik uttalte blant annet dette til Bergensavisa om rømmingen: «Jeg blir rett og slett kvalm når jeg ser hvor lite samfunnet reagerer på dette».

zoomFANGER LAKS: Oppdrettslaks blander seg med villaks i elva Etne i Hordaland. Elveeiere prøver å fange oppdrettslaksen før den når gyteplassene i elva. Dykker Vidar Børretzen (t.h.) har satt garnet over kulpen i Etne.
FANGER LAKS: Oppdrettslaks blander seg med villaks i elva Etne i Hordaland. Elveeiere prøver å fange oppdrettslaksen før den når gyteplassene i elva. Dykker Vidar Børretzen (t.h.) har satt garnet over kulpen i Etne.

Må få lov å mene

- Det må være lov å ha meninger om dette tema. Jeg tenker at Bruvik er en person som er veldig opptatt av villaksen. At Bruvik har personlige meninger om villaks og oppdrettslaks, skal ikke diskvalifisere han fra å komme på TV, sier Skogheim.

I det aktuelle villaksprogrammet blir blant annet lakserømminger og lakselus trukket fram som trusler mot villaksen.

Men laksenæringen får ikke kommentere dette i programmet.

- Siden vi ikke «angriper» noen konkrete lakseselskaper eller organisasjoner, så mener jeg at det ikke er noen tilsvarsrett her, sier Skogheim.

Mister ikke troverdigheten

- Men det kommer jo påstander mot laksenæringen. Ville det ikke være naturlig at for eksempel Sjømat Norge som representerer store deler av laksenæringen å få kommentere?

- I dette programmet tar vi opp konsekvensene for villaksen. Da har vi snakket med dem som har mest peiling på villaksen, villaksforskerne, sier Skogheim.

Infosjefen i NJFF, sier at han ikke synes NRK-serien om villaksen mister troverdighet ved at en av deres ansatte er programleder.

- Kenneth Bruvik ytrer ikke sine egne meninger. Han bruker kun kunnskap som er kjent fra forskningsmiljøene, sier Espen Farstad.

Ikke imot oppdrett

Kenneth Bruvik sier at siden han overhodet ikke jobber med problematikken villaks og oppdrettslaks i NJFF, kan han ikke forstå at det lages et stort poeng av at det ikke i villaksprogrammet opplyses om at han er ansatt i NJFF.

- Andre må selvfølgelig få lov til å mene hva de vil om dette. Men jeg har nå den jobben jeg har og det er altså barn og unge jeg jobber med. Jeg kan for øvrig opplyse av flere av de tidligere elvene har valgt å utdanne seg innen akvakultur, og det synes jeg er kjempefint.

- Er du selv imot lakseoppdrett?

- Nei det er jeg ikke. Jeg mener lakseoppdrettsnæringen har gjort en god jobb i mange saker. Blant annet når det gjelder mikroplast i havet. Men jeg skjønner at folk reagerer på mitt voldsomme engasjement for villaksen i NRK-serien. Det er fordi jeg vil gi et individ, villaksen, som ikke har en egen stemme, min stemme, sier Bruvik.

- Men du er sitert i Bergensavisen (BA) med et saftig sitat etter en rømming av regnbueørret i 2015.

- Konteksten er at hvis det hadde vært en oljekatastrofe, ville samfunnet ha reagert. Men det gjør de ikke når det er en rømming av oppdrettsfisk, sier Bruvik.

Ser kjærlighetserklæring

Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge har sett det andre NRK-programmet i en serie på fire av «Den fantastiske villaksen». Programmet gikk sist tirsdag kveld.

Ystmark sier at han opplever programmet som en kjærlighetserklæring til villaksen fra programskapere som har en lidenskapelig forhold til villaks.

Han sier at det er bra for samfunnsdebatten at det kommer ulike perspektiver inn i framstillingen av villaksen.

- Når det gjelder lakseoppdrettsnæringens «berøring» med villaksen, har vi utfordringer med rømt oppdrettslaks og lakselus. Dette har vi fokus på, og når det gjelder rømming, var det i 2017 en kraftig forbedring. Mindre fisk rømte og innslagene i vassdragene var kraftig redusert, sier Ystmark.

- Burde fått tilsvar

Ystmark sier at det er viktig at en i et dokumentarprogram om villaks tar for seg alle truslene mot villaksen. Han sier at det også må sees på fiske i elvene og på de økonomiske interessene til de som lever av villaksen.

- Det er viktig at programlederen har et kritisk blikk og en balansert framstilling av situasjonen for villaksen, sier han.

- Programleder Kenneth Bruvik er ansatt i NJFF. Organisasjonen har sitt ståsted når det gjelder villaks versus oppdrettslaks. Burde det vært opplyst i programmet at Bruvik jobber i NJFF?

- Det hadde vært naturlig, sier Ystmark.

- Det kommer fram en del påstander om oppdrettslaks i programmet. Men det er ingen tilsvar fra lakseoppdrettsnæringen.

- Det ville vel ikke være unaturlig om vi fikk kommentere påstandene, sier Ystmark.

NRK og villaksen

  • NRK-serien «Den fantastiske villaksen» går over fire tirsdagskvelder.
  • Det er så langt sendt to programmer.
  • Kenneth Bruvik er programleder.
  • Serien er produsert for NRK av Pandora Film.
  • Pandora film er et uavhengig produksjonsselskap som i hovedsak produserer tv-programmer for NRK og TV 2.
  • Bruvik tar seerne med i de fire episodene fra Mandal i sør til Alta i nord for å se om truslene mot villaksen er blitt for mange.
  • Truslene som tas opp i villaksprogrammet er blant annet vannkraftutbygging og rømt oppdrettslaks.
( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.