TILSNIKELSE: Oljenæringen beveger seg steg for steg mot målet om gassledning fra Lofoten til Barentshavet. Bilde er fra ungdomsleir mot oljeboring utenfor Lofoten Vesterålen og Senja.Arkivfoto: natur og ungdom
TILSNIKELSE: Oljenæringen beveger seg steg for steg mot målet om gassledning fra Lofoten til Barentshavet. Bilde er fra ungdomsleir mot oljeboring utenfor Lofoten Vesterålen og Senja.Arkivfoto: natur og ungdom

Beveger seg fra Lofoten til Barentshavet

Det er stadig færre i nord, og i resten av landet, som fortsatt tror på på at oljenæringen vil gi mange lokale arbeidsplasser.

I etterkant av at Venstre gikk inn i regjeringa og fikk verna Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeaktivitet for nye fire år, kom oljetilhengernes skuffelse. De beklager at LoVeSe og Nord-Norge fortsatt ikke får delta i oljeeventyret, og dermed går glipp av mange og nye lokale arbeidsplasser. 

Vender næringa ryggen

Imidlertid er det stadig færre i nord, og i resten av landet, som fortsatt tror på slike ringvirkninger. Tvert imot, oljemotstanden øker, ungdommen vender ryggen til næringa og ser mot fremtidas arbeidsmuligheter.

Hvorfor fortsetter så dette maset?

Det forklarte leder Frode Alfheim i Industri Energi til bladet Fri Fagbevegelse: Lofoten, Vesterålen og Senja er strategisk viktig for oljeselskapene fordi ei gassrørledning videre nordover bare er mulig hvis dette området åpnes for oljevirksomhet. Ei slik rørledning kan da bygges ut skrittvis fra Lofoten og videre nordover i takt med at nye felt åpnes - målet er Barentshavet. Rørledninga skal sikre lønnsom transport av gassressurser til det europeiske markedet.

Dette blir det ikke mange ringvirkninger av i Lofoten, Vesterålen og Senja eller andre steder i Nord-Norge

Ikke mange ringvirkninger

Frode Alfheim er klar der oljepolitikere og oljeselskap er bevisst vage og snakker om «mangel på infrastruktur». Statsminister Erna Solberg var i Tromsø før valget og uttalte til avisen Nordlys: «Det hadde jo vært fint å få den linken som Lofoten, Vesterålen og Senja ville vært mellom de områdene der det bygges ut i dag.» (Fra Aasta Hansteen utenfor Nordland til Barentshavet.) Og i disse dager står gassterminalen i Nyhavna på Møre oppgradert og med utvida kapasitet for nettopp å kunne ta imot gass fra nord for videreføring til kontinentet. Dette blir det ikke mange ringvirkninger av i Lofoten, Vesterålen og Senja eller andre steder i Nord-Norge.

Kjell Giæver i Petro Arctic forsikret etter regjeringsdannelsen at de nå skal jobbe enda hardere for å snu oljemotstanden i nord. Men historien om Lofoten, Vesterålen og Senja viser at ikke engang ei samla oljenæring med alle sine ressurser og støttespillere har klart dette. Petro Arctic påtar seg en kamp de er dømt til å tape.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Norske sjøfolk bør få lov til å komme hjem

Leserinnlegg
12. august 2020 08:55

Små endringer i eksportverdien i juli

Kommentar
11. august 2020 14:25

- EU-toll hindrer ikke norsk videreforedling

Leserinnlegg
11. august 2020 09:24

Ein stad går grensa

Kommentar
10. august 2020 19:30

Planlegg kysten for matproduksjon!

Kronikk
9. august 2020 13:44

Debatt: - Vi er bekymret for sjøfolkene

Leserinnlegg
3. august 2020 12:08

Mer klimavennlig sjømatproduksjon

Leserinnlegg
2. august 2020 13:45

En sommer ved havet

Kronikk
1. august 2020 16:01

Debatt: - Havet er ingen søppelplass

Leserinnlegg
30. juli 2020 10:56

Debatt: - Få sjøfolka hjem!

Leserinnlegg
30. juli 2020 08:42
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.