TILSNIKELSE: Oljenæringen beveger seg steg for steg mot målet om gassledning fra Lofoten til Barentshavet. Bilde er fra ungdomsleir mot oljeboring utenfor Lofoten Vesterålen og Senja.Arkivfoto: natur og ungdom
TILSNIKELSE: Oljenæringen beveger seg steg for steg mot målet om gassledning fra Lofoten til Barentshavet. Bilde er fra ungdomsleir mot oljeboring utenfor Lofoten Vesterålen og Senja.Arkivfoto: natur og ungdom

Beveger seg fra Lofoten til Barentshavet

Det er stadig færre i nord, og i resten av landet, som fortsatt tror på på at oljenæringen vil gi mange lokale arbeidsplasser.

I etterkant av at Venstre gikk inn i regjeringa og fikk verna Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeaktivitet for nye fire år, kom oljetilhengernes skuffelse. De beklager at LoVeSe og Nord-Norge fortsatt ikke får delta i oljeeventyret, og dermed går glipp av mange og nye lokale arbeidsplasser. 

Vender næringa ryggen

Imidlertid er det stadig færre i nord, og i resten av landet, som fortsatt tror på slike ringvirkninger. Tvert imot, oljemotstanden øker, ungdommen vender ryggen til næringa og ser mot fremtidas arbeidsmuligheter.

Hvorfor fortsetter så dette maset?

Det forklarte leder Frode Alfheim i Industri Energi til bladet Fri Fagbevegelse: Lofoten, Vesterålen og Senja er strategisk viktig for oljeselskapene fordi ei gassrørledning videre nordover bare er mulig hvis dette området åpnes for oljevirksomhet. Ei slik rørledning kan da bygges ut skrittvis fra Lofoten og videre nordover i takt med at nye felt åpnes - målet er Barentshavet. Rørledninga skal sikre lønnsom transport av gassressurser til det europeiske markedet.

Dette blir det ikke mange ringvirkninger av i Lofoten, Vesterålen og Senja eller andre steder i Nord-Norge

Ikke mange ringvirkninger

Frode Alfheim er klar der oljepolitikere og oljeselskap er bevisst vage og snakker om «mangel på infrastruktur». Statsminister Erna Solberg var i Tromsø før valget og uttalte til avisen Nordlys: «Det hadde jo vært fint å få den linken som Lofoten, Vesterålen og Senja ville vært mellom de områdene der det bygges ut i dag.» (Fra Aasta Hansteen utenfor Nordland til Barentshavet.) Og i disse dager står gassterminalen i Nyhavna på Møre oppgradert og med utvida kapasitet for nettopp å kunne ta imot gass fra nord for videreføring til kontinentet. Dette blir det ikke mange ringvirkninger av i Lofoten, Vesterålen og Senja eller andre steder i Nord-Norge.

Kjell Giæver i Petro Arctic forsikret etter regjeringsdannelsen at de nå skal jobbe enda hardere for å snu oljemotstanden i nord. Men historien om Lofoten, Vesterålen og Senja viser at ikke engang ei samla oljenæring med alle sine ressurser og støttespillere har klart dette. Petro Arctic påtar seg en kamp de er dømt til å tape.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Maten fra havet bør hentes lenger nede

Kommentar
21. mai 2018 11:31

«Very dirty» ga solid bot

Kommentar
1 kommentar19. mai 2018 13:54

Småfartøy skal vekk og småsamfunn skal fjernes

Leserinnlegg
7 kommentarer19. mai 2018 11:53

Om trålstigen, leveringsplikta og Fiskebåt

Leserinnlegg
3 kommentarer18. mai 2018 19:37

ICES driv ikkje med forvalting, men rådgjeving

Leserinnlegg
3 kommentarer17. mai 2018 19:39

Fisken tilhører folket?

Leserinnlegg
4 kommentarer17. mai 2018 11:42

Hvorfor tette lukkede oppdrettsanlegg?

Kommentar
1 kommentar14. mai 2018 09:05

Forvaltning av fiskebestandene

Leserinnlegg
1 kommentar14. mai 2018 04:58

Turistfiske ute av kontroll

Leserinnlegg
2 kommentarer13. mai 2018 18:00

JA til Troms og Finnmark

Leserinnlegg
2 kommentarer13. mai 2018 05:00

Strafferunder i kystsoneforvaltningen

Kronikk
12. mai 2018 19:53
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00