Ill.foto. 
Ill.foto. 

Vil Frp fortsatt fjerne deltakerloven?

I en oppfølging av debatten mellom Rødt og statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Veronica Pedersen Åsheim, påstår statssekretæren at Rødt har endra standpunkt i dispensasjonssaka til Klobruket i Øksnes.

Leserinnlegg
Skrevet av10. januar 2018 09:18Oppdatert:
10. januar 2018 09:52

Vi må dessverre skuffe statssekretæren med at Rødt fortsatt er helt uenig i at industribedriften Klo skal få dispensasjon fra deltakerloven til å eie fiskebåt. Tolkning fra statssekretæren av vårt standpunkt er i beste fall bygd på en kombinasjon av ønsketenkning og kreativ forståelse av Rødts innlegg.

Rødt er helt imot departementets dispensasjon fra deltakerloven som gir industrianlegget på Myre rett til å eie fiskebåt med kvote. Dette er brudd på et grunnleggende og avgjørende prinsipp for at utøvende og lokalbaserte fiskere skal kunne bidra til ilandførte kvoter som basis for forvaltning, bosetting og arbeidsplasser langs kysten. 

zoomIngeborg Steinholt, gruppeleder Rødt Nordland fylkesting.
Ingeborg Steinholt, gruppeleder Rødt Nordland fylkesting.

Dispensasjonen er, så langt Rødt har fått med seg, den første i sitt slag noensinne, og åpner derfor for en ny praksis. Det var et avgjørende poeng for Rødt da interpellasjonen til fylkestinget i Nordland ble fremma.

Et annet viktig poeng for oss er at ved behandling av deltakerloven i Stortinget i 1998, fremma Frp i sin innstilling fra Næringskomiteen følgende forslag: 

«Stortinget ber Regjeringen legge fram en sak for Stortinget med sikte på å avvikle deltakerloven.» (Næringskomiteen 1998 Innst. O. nr. 38 (1998-99). 

Om dette hadde fått flertall da, ville norsk fiskerinæring, bosetting og arbeidsmuligheter langs kysten temmelig sikkert sett annerledes ut i dag.

I dagens Frp-program heter det: «Deltakerloven og råfiskloven må gjennomgås og moderniseres». 

Dette er ikke er like tydelig som forslaget fra 1998. Men hva «gjennomgang og modernisering» betyr, kan vanskelig tolkes på annen måte enn den retninga forslaget fra 1998 la opp til. 

For å komme videre med diskusjonen om dagens og framtidas fiskeripolitikk, hadde det vært på sin plass med ei avklaring av hva Frp legger i dagens programformulering. Hva er det med Deltakerloven som Frp mener skal «moderniseres»?

Dette er viktig, særlig siden statssekretær Åsheim som fiskeriminister Sandberg fremste talsperson, skriver at «fiskeriressursene også i framtiden skal være forbeholdt det norske folket i fellesskap»? 

I havressursloven er formuleringen at «fiskeressursene eies av det norske folket i fellesskap». Denne formuleringa er et avgjørende grunnlag også for deltakerloven. Hva ligger det i at Frp bytter ut «eies av det norske folket.» (dagens lovverk) med «skal være forbeholdt det norske folket.»?

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Leppefisk og deltakervillkår

Leserinnlegg
18. juni 2018 15:14

- Jeg ser ingen tegn på at Sjømatrådet er på rett spor

Leserinnlegg
1 kommentar18. juni 2018 12:21

Kvoteprisutvikling for pelagisk ringnot

Kronikk
1 kommentar17. juni 2018 19:40

Kom ut, kom frem og bli sett

Kommentar
17. juni 2018 13:00
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00