Annonse
Sild.Ill.foto: Rune Kvamme
Sild.Ill.foto: Rune Kvamme

Hvorfor vi holder liv i «krangelen»

Annonse

Torfinn Gangstad forsøker nok en gang å forklare hvorfor det holdes liv i «krangelen»

Leserinnlegg
Skrevet av

9. januar 2018 09:32

Jeg skal nok en gang forsøke å forklare Geir Huse hvorfor vi holder liv i «krangelen»

Annonse

Sindre Vatnehol som tellet og estimerte sonarstimene under «Vendla-toktet», estimerte de gjeldende sildestimene til snittstørrelse på 170 tonn. Dette var også en del av Vatnehols doktorgrad, og resultatet av hans arbeide på «Vendla» var også en kort periode å finne på Havforskningsinstituttets (HI) hjemmeside under og like etter toktet. 

LES OGSÅ: HI mener Gangstad og Holst holder liv i «Vendla-krangel»

I Vatnehols doktorgrad kan man lese: «Sindre Vatnehol er god til å estimere sonarstimer, +/- 60%, det er kun noen få sildeskippere med lang erfaring på sonar, som er bedre til å estimere sildestimer på sonar.» Dersom man sier at Sindre estimerte 60% minus, blir stimene på 70 tonn, dersom man sier at han estimerte 60% pluss, blir stimene på 270 tonn, ingen ting av dette er i nærheten av HI sin fasit på 10,2 tonn i snittstørrelse pr. stim.

At Klokeide kaller «krangelen» pinlig både for HI og fiskerne, er etter mitt syn helt på sin plass. At Fiskeribladet bidrar til debatten er også helt naturlig for en fiskeriavis. Våre «påstander, hypoteser og observasjoner», går vesentlig lengre enn til synsing. 

LES OGSÅ: To års sildekrangel

Samtidig med «Vendlatoktet» intervjuet vi fem uavhengige sildeskippere som gikk gjennom «Vendlaområdet» under toktet, båter som kom fra og gikk til loddefiske på Island. To av båtene hadde øyekontakt med «Vendla» da de passerte området. Summen av alle fem båtenes sonarregistreringer i området da toktet pågikk, gav en stim-snittstørrelse på 256 tonn, (sildestimer fra 50 til 1000 tonn). Estimatet ble foretatt av vante sildeskippere med egne sonarer, og det ligger godt innenfor Sindre Vatnehols estimat på +/- 60%.

LES OGSÅ: Uvanlig sildefiske og to års krangling

Jeg deler ikke Geir Huse sin påstand om at Fiskeribladet har bidratt til en ubalansert fremstilling av denne saken, etter min mening bør Huse ta litt selvgransking for å finne ut hvorfor denne saken fortsatt florerer på en uheldig måte i fiskeripressen og hvorfor «denne debatten ikke er avsluttet for lenge siden.» 

Et konkret og viktig spørsmål til slutt, faktisk spørsmålet som fortsatt bidrar til presseomtalen og at «Gangstad og Holst holder liv i «Vendla-krangelen»: 

Hvorfor endret de aktuelle stimene seg til snittstørrelser på 10,2 tonn etter toktavslutning?

Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00