Annonse
FILETERING: Elevene ved Fræna videregående skole får praktisk opplæring i fiskerifaget. For mange unge gutter er slike praktiske yrkesfag nøkkelen for å fullføre videregående skole. Her følger lærer Kjell Thomassen med på arbeidet til eleven Ole Martin Hoel Amundsgård.Foto: Fridgeir Walderhaug
FILETERING: Elevene ved Fræna videregående skole får praktisk opplæring i fiskerifaget. For mange unge gutter er slike praktiske yrkesfag nøkkelen for å fullføre videregående skole. Her følger lærer Kjell Thomassen med på arbeidet til eleven Ole Martin Hoel Amundsgård.Foto: Fridgeir Walderhaug

Menn ingen trenger

Annonse

Stadig flere unge gutter dropper ut av skolen, og forsvinner inn i uførestatistikken. Antall unge menn som faller utenfor, har aldri vært flere.

Gutter faller utenfor
Kommentar
Skrevet av

26. desember 2017 14:09

Oppdatert: 2. januar 2018 09:36

«Menn som ingen treng» er tittelen på en bok av forfatter Frode Grytten. Den handler om desperasjon, kjærlighet og håpløshet. Om alle de mennene som kjører bort, de som er på vei ned, de ensomme, voldelige og kriminelle. De som faller utenfor, og som ingen har behov for.

Annonse

Norsk samfunnsdebatt har de siste ukene handlet mye om mangelfull rekruttering av kvinner til lederstillinger og menn som sextrakasserer. Den kunne også handlet om alle de som faller utenfor. Om alle de unge guttene som dropper ut av skolen, og som aldri kommer tilbake til klasserommet eller ut i jobb igjen. Om den voksende køen av unge uføre menn. En kø som aldri har vært lengre.

zoom
Øystein Hage 

De senere årene har samfunnet jobbet for å få flere unge til å ta yrkesfag på videregående skole. Det har blant annet resultert i økt interesse for fiskeri, maritime og marine fag. Men samtidig dropper mange av dem som velger fagutdannelse ut. Én av fem fullfører ikke videregående skole, og om lag én av ti faller helt utenfor både skole- og arbeidsliv. Unge menn mellom 18 og 29 år er den gruppen uføre som øker mest. I dag er det over 13.200 uføre unge menn under 30. Det har vært en dobling på ti år.

Én av fem gutter faller utenfor. Fiskeri reddet Nikolai

Fiskeribladet vil gjennom en serie artikler de neste ukene ta for seg utfordringene og se på hva enkelte aktører i sjømatnæringen kan gjøre for å motvirke utenforskap. Det er få yrker igjen i Norge som ikke krever høy teoretisk kompetanse. Unntaket er kanskje enkelte jobber i fiskeri- og havbruksnæringen. Her kan guttene få en mer fysisk hverdag.

Mange fiskebåtredere og sjømatbedrifter legger til rette for skolelei ungdom. Andre tilbyr fagopplæring og spesielle tilbud på arbeidsplassen. Fiskeri- og havbruksnæringen kan derfor utgjøre en forskjell.

Jentene stormer frem, guttene hangler etter. Det er flott at jentene lykkes, men hva med gutten som ikke når opp?

Ferske tall fra Utdanningsdirektoratet viser at syv prosent av alle gutter som startet på yrkesfag høsten 2016, aldri kom i mål i juni i år. Årsakene var at de ikke var motiverte, skolen var for teoretisk, de hadde adferdsproblemer eller psykiske utfordringer. Men å være uten jobb er mer helsefarlig enn å røyke. Mange arbeidsløse unge menn isolerer seg. Det er på tide å spørre seg hva konsekvensene vil bli? Hvordan vil dette prege fremtidens Norge?

Forskerne har funnet ut at forskjellene mellom jenter og gutter begynner i barnehagealder. Ved skolestart ligger jentene allerede et halvt år foran guttene i kunnskap, og ved utgangen av 10. klasse ligger guttene et helt år bak. Vi som selv har barn, ser det. Jentene stormer frem, guttene hangler etter. Det er flott at jentene lykkes, men hva med guttene som ikke når opp? De som ikke har anlegg for teoretiske skolefag? Vi må også inkludere gutter som trenger å gjøre noe praktisk, ikke bare sitte stille på en stol.

Mange av de skoleleie velger yrkesfag, men samtidig har nåløyet for å komme inn på yrkesfagene knapt vært tøffere. Og skulle de være så heldige å få skoleplass, møter de en hverdag full av teori. Motivasjonen forsvinner, og terskelen for å gi opp er lav.

For mange er det å melde seg helt ut, et reelt alternativ. Køen ut av skolen har dermed bare vokst fra år til år. Mens det før i tiden var jobber for dem som droppet ut, er det få igjen i dag. Dermed øker gruppen unge uten jobb.

Regjeringen har nylig satt ned et utvalg som skal se på utfordringene. Det ledes av lege og direktør for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, og målet er å samle kunnskap om hvorfor kjønnsforskjeller i skolen oppstår. Utvalget skal også komme med forslag til hva som kan gjøres for å motvirke utviklingen.

Det er på høy tid samfunnet tar grep, for gjør vi ikke noe, kan vi fort få samme tendens som ute i Europa. Der er mange av de unge mennene allerede blitt sinte på samfunnet, veldig sinte. Det er en trend vi virkelig ikke trenger.

Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00