Havforskningsinstituttet på makrelltokt. Foto: Kjersti Kvile
Havforskningsinstituttet på makrelltokt. Foto: Kjersti Kvile

Torfinn Gangstads vrengebilde av Havforskningsinstituttet

Havforskningsinstituttet truer ikke sine ansatte og manipulerer ikke resultater. Torfinn Gangstad sier han vil ha sannheten på bordet, men kommer selv med grove påstander uten rot i virkeligheten.

Leserinnlegg
Skrevet av13. desember 2017 10:15Oppdatert:
13. desember 2017 10:20

I Fiskeribladet forteller Torfinn Gangstad hva han mener om Havforskningsinstituttets forskningsinnsats på nvg-sild og makrell. Gangstad kaller forskningen uforsvarlig, kritikkverdig og skandaløs. Han hevder at vi først og fremst er drevet av prestisje, og at vi har truet en doktorgradsstudent og manipulert resultatene hans for å vinne kampen om å ha rett. 

Beskyldningene om manipulasjon og trusler er så grove at de ikke kan stå uimotsagt.

zoomForskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet Geir Huse.
Forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet Geir Huse.

Vi har ikke truet noen av våre doktorgradsstudenter. Tvert om har vi stor takhøyde for faglige diskusjoner og for å utfordre hypoteser. Når det gjelder den kunnskapen og de rådene som går ut fra instituttet, må dette basere seg på den beste tilgjengelige kunnskapen. Derfor kvalitetssikres forskningen kontinuerlig både internt og gjennom internasjonal fagfellevurdering og andre fora. 

Manipulering, slik begrepet her brukes av Gangstad, kan ikke tolkes som annet enn at han beskylder oss for juks. Det er en veldig alvorlig anklage, som Gangstad heller ikke dokumenterer.

LES GANGSTADS INNLEGG HER: Sovende fiskeriorganisasjoner og politikere

Havforskningsinstituttet (HI) har et overordnet samfunnsoppdrag som vi jobber hardt med å oppfylle på best mulig måte. Vi skal levere kunnskap og råd for rene og rike hav - det er en stående bestilling fra myndighetene. I praksis betyr det at vi bruker store deler av budsjettet vårt på bestandsberegninger og kvoteråd for nvg-sild, torsk, makrell og de andre kommersielt viktige bestandene.

zoomTorfinn Gangstad.
Torfinn Gangstad.

På HI jobber vi også knallhardt for å få ned usikkerheten i alle ledd av datainnsamlingen som ligger til grunn for bestandsberegningene og kvoterådene. Vi jobber etter de vitenskapelige metoder vi mener er de beste, og gjennom internasjonalt samarbeid og årlige vurderinger samler vi erfaring og forsøker å bli bedre - det er her vår prestisje ligger. Retningslinjene er utarbeidet i regi av ICES - Det internasjonale råd for havforskning. Data og beregninger kvalitetssikres i samarbeid med internasjonale kollegaer.

Også vi ser at det skjer endringer i økosystemene, ikke minst i havklimaet og i utbredelsen av fisk og sjøpattedyr. Havforskningsinstituttet bruker mye ressurser på å dokumentere og forstå disse endringene, og vi har ingen indikasjoner på at økosystemene i Norskehavet og på kysten er i ferd med å kollapse, slik Holst og Gangstad har hevdet i en årrekke.

Vi ønsker velkommen en diskusjon om tilstanden i våre marine økosystemer, men den må være faktabasert og ikke ta utgangspunkt i beskyldninger om datamanipulasjon og juks.

Vi svarer på Torfinn Gangstads øvrige påstander om Vendla-toktet og andre forhold i et eget innlegg.

PS: Fiskeribladet beklager at HI ikke fikk anledning til å svare på påstandene fra Gangstad før innlegget hans ble publisert.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.