«Vendla»: Fisker Torfinn Gangstad mener det er behov for ny gjennomgang av data som ble innhentet under sildetoktet med «Vendla» i 2015.Arkivfoto: Torhild Måkestad Martinussen
«Vendla»: Fisker Torfinn Gangstad mener det er behov for ny gjennomgang av data som ble innhentet under sildetoktet med «Vendla» i 2015.Arkivfoto: Torhild Måkestad Martinussen

Sovende fiskeriorganisasjoner og politikere

Der skjer mye bra på HI og de har mange gode og kunnskapsrike havforskere, men her skal jeg ta for meg det som ikke er bra.

Leserinnlegg
Skrevet av11. desember 2017 18:41Oppdatert:
13. desember 2017 10:17

Som leder for den pelagiske dugnaden (PD) har jeg fått ett unikt innblikk i Havforskningsinstituttet (HI) og hvorledes de jobber, spesielt på pelagisk fisk som NVG-sild og makrell.

Der skjer mye bra på HI og de har mange gode og kunnskapsrike havforskere, men her skal jeg ta for meg det som ikke er bra, nemlig prestisjen som i ytterste konsekvens kan føre til økologisk kollaps og en stor miljøkatastrofe.

Dersom NVG-bestanden og makrellbestanden er og har vært gjennom mange år flere ganger større enn det som HI har lagt til grunn i sine kvoteanbefalinger, kan mye av det vi opplever i Norskehavet og på norskekysten i dag forklares. «Utsultede makrellbarn fra Hvaler til Kirkenes og vestover i Norskehavet, en matmangel i kyst og fjordstrøkene våre som ingen fiskere har opplevd i nyere tid, nær totalkollaps i mange av sjøfuglbestandene våre, en oppblomstring av sjøpattedyr som fiskerne ikke har sett maken til», etc.

LES SVARET FRA HI HER:Torfinn Gangstads vrengebilde av Havforskningsinstituttet

Basert på mine erfaringer som sildeskipper gjennom 50 år, kombinert med det jeg har opplevd som leder for PD siden 2014, mener jeg at forklaringen på den stadig økende ubalansen i vårt økosystem, ligger her.

Hvorfor?: Gytetoktet på NVG-sild i 2015, som fiskerne fikk i stand og delvis finansierte, mengdemålte maksimum 60 % av gytebestanden. Resultatet etter gjennomgang av akustikkdataene etter endt tokt i Tromsø, viste cirka 10 mill. tonn. Resultatet etter regnekunsten på Nordnes i Bergen, og som ledelsen på HI ville presentere som det endelige og offisielle resultatet fra toktet: cirka 3,6 mill. tonn. Det endelige og offisielle resultatet, etter telefonsamtale mellom Audun Maråk og ledelsen på HI: 6,2 mill. tonn.

Det man her må huske på: Ansvarlige sildeforskere på HI hadde i 2014 bebudet en NVG-bestand i så dårlig forfatning at det ville være nødvendig med nulluttak i 2017, det var nettopp dette som førte til at fiskerne krevde gytetoktet gjenopptatt. Før toktstart bebudet ledelsen på HI at fiskerne skulle få se hvem som hadde rett i forhold til sildemengder.

Akustisk underestimering av pelagiske bestander, (spesielt for sild) forsterkes kraftig når det kun brukes ekkolodd, noe vi fiskere har visst og hevdet overfor HI i lange tider. Det endelige beviset på dette kom under og etter «Vendlatoktet».

Når kampen om prestisjen blir så stor at man truer en talentfull ungdom som nylig har avsluttet arbeidet med en glimrende doktorgrad med fokus på estimering av sildestimer med sonar, og manipulerer sildestimer til det uvirkelige, kun for å vise at ekkoloddet mengdemåler riktig, blir dette i aller høyeste grad kritikkverdig, tillitsdrepende og skandaløst.

zoomTorfinn Gangstad, fisker
Torfinn Gangstad, fisker

Nå nærmer det seg snart to år siden «Vendlatoktet», og i hele denne perioden har både jeg og Jens Christian Holst forsøkt gjennom dialog med HI`s direktør Sissel Rogne, å få en ny og uavhengig gjennomgang av «Vendlatoktet», fordi vi mener at mye av den dramatikken vi opplever i økosystemet i dag skjuler seg bak dette toktet, uten å lykkes.

Det var Fiskebåt og Norges Fiskarlag som arrangerte det berømte «Gardermoenmøtet», der HI presenterte «Vendlatoktet» med sine sonarstimstørrelser på 0,5 til 28 tonn, stimer som erfarne sildeskippere estimerte fra 50 til 1000 tonn. Nå må dere våkne dersom vi skal skape tillit, dialog og samarbeide med HI, for i fellesskap forsøke å komme nærmere realitetene i havet. Havforskningsdirektøren sier at det kun er jeg og JC som mener at noe er galt, derfor er sikkert alt i skjønneste orden.

Jeg mener at HI er totalt avhengig av fiskernes tillit, den kommer ikke tilbake før «Vendlatoktet» er analysert på nytt av uavhengige og kompetente personer, slik at virkeligheten og sannheten kommer på bordet.

Jeg mener at HI er totalt avhengig av fiskernes tillit, den kommer ikke tilbake før «Vendlatoktet» er analysert på nytt av uavhengige og kompetente personer

Ubalansen i økosystemet øker for hvert år som går og vil nok komme til overflaten for alle på et tidspunkt, men kom ikke da - nok en gang, og skylde på fiskerne.

Slik jeg ser det, er både det som skjedde under og etter gytetoktet i 2015, og under og etter «Vendlatoktet» i 2016, både kritikkverdig og uforsvarlig.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.