Annonse
Veronica Pedersen Åsheim, politisk rådgiver for fiskeriministerenFoto: Anders Furuset
Veronica Pedersen Åsheim, politisk rådgiver for fiskeriministerenFoto: Anders Furuset

Rødt og kystsamfunn på børs

Annonse

Med respekt å melde; dette er jo renspikka tøv, Steinholt!

Leserinnlegg

Ingeborg Steinholt fra Rødt er bekymret for at dispensasjonen Nærings- og fiskeridepartementet har gitt den lokale familieeide fiskeindustribedriften Gunnar Klo AS betyr uthuling av kravet om at fiskebåter skal eies av aktive fiskere. Dette vil innebære større innslag av spekulasjonsøkonomi der kystsamfunn kan settes på børs, sier Steinholt. 

Annonse

Med respekt å melde; dette er jo renspikka tøv!

Mange unntak

Deltakerloven åpner opp for at departementet i særskilte tilfeller kan gi dispensasjon for å ivareta næringsmessige og regionale hensyn. Det er hva som er gjort i denne saken. En dispensasjon som føyer seg inn i rekken av de mange unntak som er gjort av tidligere fiskeriministere.

Det er gitt dispensasjoner til rekeindustrien, for fiskeindustri i Nord-Norge som eier fartøy med torsketråltillatelse, for fjernfiskekonsesjoner for krill og patagonsk tannfisk, til fiskere under utdanning og til tidligere fiskere.

Konkurransevridende posisjon

Dispensasjonen til Gunnar Klo AS dreier seg om en lokal familieeid fiskeindustribedrift som i lang tid har bidratt med stor verdiskapning, og som får dispensasjon til å bli hovedeier i et fiskefartøy, som de gjennom mange år har eid 49 prosent av. Jeg synes det er merkelig at Rødt ikke ser at vi på denne måten sikrer at fartøyet blir i lokalsamfunnet.

På samme måte synes jeg også det er litt merkelig at ikke Steinholdt har satt seg bedre inn i hva som er situasjonen på Myre. Selv om Myre er kjent som et tettsted med høy fiskeriaktivitet er det altså fire ulike foredlingsanlegg. Tre av disse er eid av aktive fiskere som har egne båter som er tildelt kvoter. Naturligvis leverer disse fiskerne råstoffet til sine egne foredlingsanlegg. Det fører til at Gunnar Klo AS sitt landanlegg havner i en særdeles konkurransevridende situasjon, en situasjon man skulle tro partiet Rødt også kunne anerkjenne.

Ingen undergraving

Det er også slik at dersom utenlandske aktører kjøper seg inn i industri som har fartøy med kvoterettigheter vil man få et pålegg om å selge seg ned i fartøyet. Utenlandsk eierskap i fartøy er fortsatt begrenset til maksimalt 40 prosent.

Ingeborg; dette er overhode ingen undergraving av deltakerloven. Dette er jo nettopp hva deltakerloven åpner for. Samtidig må vi som politikere være opptatt av helheten og sammenhengen mellom flåten og landindustrien. Det handler om å gi gode, forutsigbare rammevilkår som kan bidra til en konkurransedyktig norsk fiskeindustri som videreforedler fisken på land. Det er akkurat hva vi ønsker å bidra til i dette tilfellet.

Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00