Annonse
KOLLAGEN: Sissel Albrektsen i Nofima forsker på fiskebein.<span>FOTO: BJØRN ERIK LARSEN</span>
KOLLAGEN: Sissel Albrektsen i Nofima forsker på fiskebein.FOTO: BJØRN ERIK LARSEN

Fiskeben kan gi millioninntekt

Dersom fiskeindustrien får tak i kollagenet i fiskebeina kan det bety millioninntekter. Forskere har fått det til i laboratoriet. Nå skal de bekrefte om det også er mulig i industri.

Pressemelding
Redaksjon

8. desember 2017 10:58

Oppdatert: 8. desember 2017 11:02

Til arbeidet har Nofima fått midler fra FORNY2020, som er Forskningsrådets program for å bringe resultater fra offentlig finansiert forskning frem til markedet.

Årlig går 160 tusen tonn torskeavskjær på sjøen. En grunn til at det kastes, er at det ikke lønner seg for fiskere å ta vare på avskjæret.

- Det er mye bein i avskjæret, og næringsstoffene i beina er lite tilgjengelige og har derfor lav nytteverdi, sier forsker Sissel Albrektsen.

Blant annet er det mye av proteinet kollagen i fiskeben. Kollagen kan brukes i antirynkekremer, kosttilskudd, og har potensial som helsefremmende ingrediens i laksefôr.

Har utviklet prosess

For å få tak i det verdifulle kollagenproteinet, må fiskebeina avmineraliseres. Albrektsen og kolleger har allerede utviklet en prosess for å frigjøre mineraler i fiskeben. De har også kommet langt med å optimalisere prosesser for å frigjøre proteiner.

Målet i dette prosjektet er å frigjøre minst 85 prosent av det kollagenrike proteinet i torskebein, og klarer forskerne det blir verdien av avskjæret straks høyere. Verdien ved å utnytte mineraler og proteiner i torskebein tilsvarer 400-900 millioner kroner per år, avhengig om man utvikler produkter til akvakultur eller næringsmidler.

Skal undersøke bioaktive egenskaper

- Vi har indikasjoner på at beiningrediensene kan påvirke muskelkvalitet og helse, og dermed bidra til å utvikle en mer robust fisk, sier Albrektsen.

Fiskemelsprodusenten Vedde AS er med på laget:

- Vi ønsker med vår deltagelse i prosjektet, å kunne øke verdien av fiskemel til akvakultur spesielt, og å utvikle nye ingredienser til anvendelser i fôr og næringsmidler, sier Ola Flesland i Vedde, som er en del av TripleNine Group.

Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00