VELGER KJØTT: Nordmenn velger kjøtt fremfor fisk når de handler inn til middag. Kjøttforbruket øker og de siste ti årene har det gått opp med cirka åtte prosent.ILLUSTRASJONSFOTO: Fartein Rudjord
VELGER KJØTT: Nordmenn velger kjøtt fremfor fisk når de handler inn til middag. Kjøttforbruket øker og de siste ti årene har det gått opp med cirka åtte prosent.ILLUSTRASJONSFOTO: Fartein Rudjord

Aldri før har nordmenn vært feitere på kjøtt

Nordmenn spiser mindre og mindre fisk. Vi tyr heller til kjøtt.

Kommentar
Skrevet av10. desember 2017 19:30

Denne uken kom en fersk undersøkelse om nordmenns matforbruk, en rapport som er trist lesning for både folkehelsen og fiskerinæringen. Aldri før har vi spist mindre fisk enn nå. Tallene viser et forbruk på 46,2 kilo urenset fisk per person per år. Mengden fisk vi spiser er redusert med cirka syv prosent i perioden 2006-2016. Fra 2015 til 2016 falt fiskeforbruket med cirka fire prosent. Samtidig propper vi oss stadig mer kjøtt. I de siste ti årene har kjøttforbruket gått opp med cirka åtte prosent. Vi spiser nå 77 kilo kjøtt i året.

Fiskeforbruket i Norge er en trist utvikling for både folkehelsen og fiskerinæringen.

Problemet er at næringen og matvarebransjen aldri har brukt mer penger på å markedsføre fisk enn det den gjør nå. De siste årene har bransjen brukt rundt 40 millioner kroner i året på å selge merkevaren «Godfisk» i Norge. På grunn av redusert markedsavgift har beløpet gått noe ned de siste to årene, men samtidig har fisketilbudet i norske dagligvarebutikker aldri vært bedre. Diskene bugner over av gryteklare fiskeprodukter. Men det hjelper altså ikke. 

Nordmenn har parallelt med denne utvikling bare blitt rikere og rikere. Norge har de siste årene blitt kåret til verdens beste land å leve i, og vi bruker stadig mindre av inntekten på det vi spiser. I 2013 brukte vi drøye 11 prosent av husholdningsbudsjett på mat, mens vi brukte 25 prosent på mat i 1976 (SSB). Og i takt med denne velstandsøkningen har vi bare blitt feitere og feitere. Én av fire voksne har problemer med fedme, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Verst er situasjonen blant menn. 

Vekten har også økt for de unge voksne i løpet av de siste tiårene. 21 prosent av unge kvinner og 28 prosent av unge menn i alderen 18-20 år er havnet i kategorien overvektig eller med fedme, viser tromsø-undersøkelsen fra 2012-13. De normalvektige er plutselig blitt i mindretall, overvekt er vår nye folkesykdom. Det gir oss hjerteinfarkt, diabetes og kreft. Kiloene gir også økt risiko for slitasje i hofte og kne. Men selv ikke denne trenden får oss til å spise mer sunt.

Kjøttforbruket øker og øker, og selv om ikke endringene de seneste årene har vært dramatisk, går pilene helsemessig feil vei. Dette parallelt med redusert fiskeforbruk bør bekymre næringen minst like mye som helseforskerne. Alle ønsker at vi spiser mer fisk og mindre kjøtt, men faktum er at rike nordmenn de siste tiårene har feiret velstandsveksten med bloddryppende biffer fremfor magre fiskestykker. Det til tross for at alle kostholdsråd har anbefalt det motsatte. Hvorfor er vi så ukloke? 

zoom
Redaktør i Fiskeribladet, Øystein Hage.

Noen påstår fisken for lengst har tapt kampen om festmåltidene i helgene, og at den nå også taper kampen om de grå ukedagene? Sushibølgen synes å være over, og kanskje er det slik at vi spiser kjøtt nå som vi endelig har råd til å kjøpe det? Kanskje har kjøtt høyere status enn fisk? Eller smaker det bedre? Helseforskerne tror alt løser seg med mer informasjon til forbrukerne. Men er virkeligheten slik forståsegpåerne tror? 

Sjømatnæringen skylder på prisene. Laksen og torsken er blitt så dyr at den velges bort, er unnskyldningen. Men er svaret så enkelt? Vi har tross alt aldri tidligere hatt mer penger å kjøpe mat for. Det røde kjøttet er heller ikke billigere enn fisk. Likevel velger vi altså bort sjømat. Spørsmålet er derfor om prisargumentet holder vann. Det eneste som er sikkert er at markedsførerne har bommet totalt på strategien. Det viser tross alt tallene. 

For når verdens rikeste nasjon, med tilgang på verdens beste fisk, velger bort sjømat vitner det om at reklamefolket enten har gjort en elendig jobb, eller brukt altfor lite penger på markedsføring. Det haster å finne svaret.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Forsker-skeptikeren

Kommentar
22. september 2018 13:13

Sjømat Norge: Forskning på miljøeffekter er viktig

Leserinnlegg
21. september 2018 08:20

Forskjellsbehandling - ja, takk

Kommentar
19. september 2018 05:00

Forskjellsbehandling av kyst- og fiskerikommuner

Leserinnlegg
4 kommentarer17. september 2018 15:11

Mye vil ha mer

Kronikk
16. september 2018 12:04

Ny kunnskap om hydrogenperoksid og forventning om handling

Leserinnlegg
1 kommentar14. september 2018 13:20

En næring på ville veier

Kommentar
12. september 2018 10:13

Kystfiskarlaget: Krever øyeblikkelig stopp i kjemikaliebruk

Leserinnlegg
3 kommentarer11. september 2018 10:26

Stopp ørkenvandringen og se framover!

Leserinnlegg
9. september 2018 15:23

Frp: - Vi gir ikke opp åpning av Lofoten for oljeutvinning

Leserinnlegg
1 kommentar9. september 2018 09:29

Kan sjømatsalg over nett gi et løft?

Kommentar
8. september 2018 08:53

Kystens helikopterberedskap og forsvarsministerens tåkeprat

Leserinnlegg
1 kommentar5. september 2018 14:18
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...