Annonse
Goliat.
Goliat.

Vil tape 10 mrd. på Goliat

Olje
Jørn Mikael Hagen
Mobil 91805828

20. november 2017 09:38

Verdens naturfornd (WWF) mener å sitte på regnestykket som viser at det norske fellesskapet vil tape hele 10 milliarder kroner på Goliat-prosjektet.

Det skriver Dagbladet.

Til Dagbladet sier siviløkonom og rådgiver i WWF Henrik Tveter, at forutsetningen for regnestykket er at oljeprisen ligger på rundt 50 dollar fatet.

Det er også tatt hensyn til oljeskattereglene i utregningen og det er tatt utgangspunkt i år 2009, da de første investeringene i utbygging av Goliat-feltet ble gjort.

- Dersom oljeselskapene ikke hadde hatt skattefordelene de nyter godt av ville statens tap ved en oljepris på 50 dollar reduseres med om lag 70 prosent, til rett over 3 milliarder, sier Tveter videre til Dagbladet.

Bellona har også bestilt en beregning av lønnsomheten til Goliat-feltet, utført av professor Knut Einar Rosendahl ved Handelshøyskolen NMBU. Han mener feltet vil gå 12 milliarder i underskudd.

Utbyggingskostnaden av feltet har steget fra 28 til over 50 milliarder kroner. Feltet, som drives av italienske EVI, har også blitt midlertidig stengt flere ganger grunnet sikkerhetsproblemer.

DEL SAKEN
Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00