Annonse
Ill.foto: Arne Fenstad
Ill.foto: Arne Fenstad

Deltakerloven har aldri vært en lov som skal sikre like vilkår

Annonse

Deltakerloven har aldri vært, og vil aldri bli, en lov som skal sikre like konkurransevilkår.

Leserinnlegg
Skrevet av

14. november 2017 17:15

Tvertom, det er en lov som er privilegisk i form og innhold. 

Annonse

Målet er å sikre legale og økonomiske privilegier for en gruppe næringsutøvere, fiskere og fiskebåtredere. 

Det er altså en, legal og økonomisk, enerett for norsk fiske kommersielt på norske andel av ressurser i norske farvann. Unntatt herfra er internasjonale avtaler med andre kyststater om deling av ressuser. 

Det har den gjort siden den kom, og i de siste 3-4 tiår har dette blitt viktigere og viktigere for færre og færre, men rikere og rikere, fiskere. De har krevd og krever, og fått og vil sannsynligvis få, rettene utvidet/forsterket for at de i en nær sagt evig fremtid skal kunne høste gratis av fellesskapets verdifulle ressurser, til egen vinning. 

Ikke nok med det, den er myndighetenes absolutt mektigste høringsinstans i alle saker som angår næringa, og i noen tilfeller har de i praksis vetorett. 

De har hatt nærmest enhver fiskeriminister i lomma, og den som ikke danser etter deres pipe, vil blir hetset og kjefta på til de gir seg. Nå krever de at Stortinget skal vedta at de fortsatt skal få fisken gratis inntil evigheten. 

Det faktum har ført til at de som vil inn næringa må starte med en gjeldsbyrde, mens de som selger seg ut, fordi at de tar motverdien av denne gjelden som er verdien av fremtidig gratisfisk som de kan putte rett i lomma. Den blir da selvsagt ikke gratis for de som vil inn. 

Men - det er jo rekrutteringskvoter, som fungerer slik at noen bør se hvorvidt den praktiseres etter lotteriloven, for dèt er et lotteri. Vi er kommet til et punkt hvor veien inn i fiskeriene går enten via en lotterigevinst, eller via bankens utlånsjef. 

Fiskerinæringen som engang var ei næring som ga muligheter og mat til mange, er nå blitt ei næring som sikrer privilegier for de få. Hva skal til for å endre det? Ikke noe annet enn at fiskerne i fremtiden må betale for fisken de vi fiske opp. Gitt en markedsriktig pris (tilbud vs etterspørsel) vil det meste løses ved at markedet gis anledning til virke.

Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00