Annonse
"Nordsild". Sildefiske utenfor Kvaløya 2016. Spekkhoggere følger nysgjerrig med. Foto: Jørn Mikael Hagen
"Nordsild". Sildefiske utenfor Kvaløya 2016. Spekkhoggere følger nysgjerrig med. Foto: Jørn Mikael Hagen

- Ikke fiskernes feil at hvalen uteblir

Annonse

Den viktige turistmagneten i Tromsø, innsiget av hval, har uteblitt denne sesongen. Istedet trekker dyrene nordover. Enkelte mener det skyldes et for hardt sildefiske.

Fiskeri

13. november 2017 08:04

Norges Fiskarlags leder, Kjell Ingebrigtsen, avviser gjennom NRK denne påstanden. 

Annonse

- Det er galt å indirekte gi fiskerne skylden for at hvalene ikke lenger kommer inn i fjordene ved Tromsø. Historisk sett har silda bestandig flyttet seg fra fjord til fjord, sier han.

Stort fiske har skylda

De siste vintrene har store mengder hval besøkt fjordene ved Tromsø, til stor glede for både turister og fastboende. Men nå tyder mye på at hvalene er i ferd med å forlate Tromsø-området, til fordel for fjorder lenger nord i fylket.

Ifølge biologiprofessor Audun Rikardsen forlater hvalene fjordene ved Tromsø, fordi det ikke er så mye sild igjen. Grunnen til det, mener Rikardsen, er blant annet stort fiske.

Dét får altså Norges Fiskarlag til å reagere.

- Når det har vært store mengder sild i et område flere år på rad, så bruker silda opp oksygenet i fjorden. Det tar lang tid å gjenoppbygge oksygenet, derfor søker silda til nye områder. Det er med andre ord ikke så lite sild her at hvalen ikke kommer, men at sildemengdene er andre steder, sier fiskarlagsleder Kjell Ingebrigtsen.

Kan komme hval senere i vinter

Ingebrigtsen sier videre at det fortsatt er god sjanse for at hvalene likevel blir å finne i fjordene ved Tromsø i vinter, om enn på et senere tidspunkt.

- Sildeinnsiget er senere i år enn det det tidligere har vært. Vi kan med andre ord ikke si med sikkerhet at det ikke vil komme mengder inn til fjordene ved Tromsø også i år. Ute på Tromsøflaket er det observert mye hval, og den kan fortsatt trekke inn her, sier Kjell Ingebrigtsen.

Audun Rikardsen avviser at mangel på oksygen er årsaken til at silda forsvinner fra fjordene ved Tromsø, og viser til at det er gjennomført oksygenmålinger i området.

Han presiserer at fiskerne ikke har gjort noe galt. De har retten på sin side, men hadde målet vært å beholde silda i fjordene lengst mulig burde forvaltningen sørget for at det de største båtene i større hadde fisket på silda som står lengre ut i havet.

DEL SAKEN
Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00