GAMLE REKEFELT: Kystrekeflåten har vært sterkt begrenset nordpå i flere tiår. Nå vil de inn på «gamle» rekefelt.Illustrasjonsfoto: Tor-Edgar Ripman
GAMLE REKEFELT: Kystrekeflåten har vært sterkt begrenset nordpå i flere tiår. Nå vil de inn på «gamle» rekefelt.Illustrasjonsfoto: Tor-Edgar Ripman

Fiskeridirektoratet vil åpne Tana og Porsangeren med forbehold

Fiskeri
Kjersti Kvile
Telefon 55 30 22 33
Mobil 415 00 757
7. november 2017 16:29

Fiskeridirektoratet foreslår å oppheve en rekke lokale reguleringer av rekefisket. Bakgrunn er blant annet at konkurransen om arealene i kystsonen  mellom ulike fiskerier har avtatt. «Behovet for en del av de reguleringene som ligger til grunn for dagens regelverk er sannsynligvis ikke lenger tilstede.» skriver direktoratet. 

De vil imidlertid vente med å gjenåpne områder for reketrål i Porsangerfjorden og Tanafjorden. Først vil de sikre at informasjon som kan føre til økt kunnskap om økosystemet og bærekraft dokumenteres. Saken skal opp på reguleringsmøtet denne uken. 

Disse feltene skal ha vært stengt helt siden 1972. 

Les også:Rekefiskerne vil inn på Tana og Porsangeren

Kartlegging og utvikling

I  mellomtiden foreslås en prøveordning i 2018 om å åpne de to fjordene for reketrål på dypere vann enn 170 meter, i samråd med Havforskningsinstituttet. 

I forslagene fra Havforskningsinstituttet ser de for seg at forsøkene deles opp i et kartleggingsfiske og et utviklingsfiske.

Kartleggingsfisket bør gjøres årlig i første kvartal, både i Tana- og Porsangerfjorden. Karleggingen har som mål å kartlegge hvilke arter som finnes på fjordene. 

Utviklingsfisket starter opp i første kvartal 2018 og kan foregå gjennom hele året. Det vil lages en påmeldingsordning med spesifikke vilkår for å kunne delta. 

Inn på grunna

Fiskeridirektoratet går også inn for rekefiskerne i nord kan fiske på dypere vann enn 170 meter. Dette er blitt prøvd ut som et forsøksfiske i 2017, der fiskerne måtte ha en særskilt tillatelse. 25 fartøy meldte seg på, og 12 har sendt inn skjemaer med sted, dato og registrert fangst og bifangst.

At dybdegrensene ble endret forhindret katastrofale rekefangster i nord.

En generell tillatelse til å bruke reketrål på dypere vann enn 170 meter i Nordland, Troms og Finnmark vil medføre at det kan tråles i flere områder enn i dag, skriver Fiskeridirektoratet i sakspapirene i forkant av reguleringsmøtet denne uken. De foreslår derfor å oppheve prøveordningen og å innføre en generell tillatelse på kysten av Nordland, Troms og Finnmark i stedet.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.