Annonse
ØKT BIOMASSE: Nå skal oppdretterne i de grønne områdene få øke lakseproduksjonen. Det kan gi kommune-Norge nærmere én milliard kroner i inntekter.Foto: Per Thrana
ØKT BIOMASSE: Nå skal oppdretterne i de grønne områdene få øke lakseproduksjonen. Det kan gi kommune-Norge nærmere én milliard kroner i inntekter.Foto: Per Thrana

Nye laksekonsesjoner skal gi millioner i kassen

Annonse

Oppdrettsnæringen skal få vokse videre, og nå gjør regjeringen klar for videre laksevekst. Det kan gi kommune-Norge én milliard kroner i ekstra inntekter.

Havbruk
Øystein Hage
Telefon 55 21 33 13
Mobil 932 56 317

6. november 2017 18:02

Oppdatert: 6. november 2017 18:46

Forslaget som nå går på høring innebærer at aktører i grønne produksjonsområder får tilbud om å øke kapasiteten med to prosent på sine tillatelser. Dette innebærer et samlet tilbud på om lag 8 000 tonn. Prisen er 120 000 kroner per tonn tillatelsen blir utvidet med.

Annonse

Forslaget kan gi millioninntekter til laksekommunene. Dersom alle takker alle ja til tilbudet, kan det gi det offentlige inntekter på rundt 1 milliard kroner. Av dette vil 80 prosent gå til havbruksfondet. Det vil i så fall gi nesten 800 millioner til kommunene og fylkeskommunene.

- I oktober skrudde vi på trafikklyset. Nå foreslår vi hvordan veksten skal gjennomføres i praksis. Det kan gi gode inntekter til kommunene og fylkeskommunene, sier fiskeriminister Per Sandberg i en pressemelding.

Laksevekstregime

 • Fra og med i år er det nivåer av lakselus som avgjør om produksjonskapasiteten for laks kan økes eller må reduseres.
 • Det er lakselus på villaks og ørret som er miljøindikatoren som er avgjørende for mulighetene til laksevekst.
 • I det nye vekstregimet er kysten er inndelt i 13 produksjonsområder.
 • Det er et trafikklyssystem som styrer veksten.
 • Grønt lys betyr lave lusenivåer og muligheter for vekst.
 • Rødt betyr at produksjonskapasiteten må mens gult er status quo.

Det nye trafikklyssystemet skal sikre forsvarlig og forutsigbar vekst i oppdrettsnæringen. Kysten er delt inn i tretten fargelagte soner. Fargen avgjør om oppdretterne i området får lov til å vokse.

Oppdretterne kan vokse gjennom å øke på tillatelser de allerede har, eller gjennom nye konsesjoner. Forslaget Nærings- og fiskeridepartementet nå sender på høring, gjelder vekst på eksisterende tillatelser.

- I tillegg vil kommunene få inntektene fra de nye tillatelsene, som vi senere skal tildele gjennom auksjon. Samlet gir dette oppdrettsnæringen en betydelig mulighet for til å øke sin produksjon, sier fiskeriministeren.

Grønne områder får tilbud om totalt seks prosent vekst. Etter at det er tildelt vekst gjennom eksisterende tillatelser, vil resten bli tildelt som nye tillatelser, via auksjon. Nærings- og fiskeridepartementet vil sende ut forslaget om tildeling av nye konsesjoner på et senere tidspunkt.

Hovedpunktene i høringen er:

 • Grønne områder får tilbud om totalt seks prosent vekst.
 • Etablerte aktører i grønne områder får tilbud om å vokse med to prosent per tillatelse.
 • Oppdrettere som er omfattet av unntaksreglene vil få tilbud om 6 prosent vekst, uavhengig av hvilken farge produksjonsområdet har.
 • Resten skal tildeles gjennom auksjon.
 • Totalt kan det nye systemet gi en vekst i produksjonskapasiteten på nærmere 24 000 tonn i 2018.
DEL SAKEN
Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00