STILLER GJERNE: Stortingsrepresentant for Hordaland og medlem i Næringskomiteen Tom-Christer Nilsen hadde gjerne kommet på Torskefiskkonferansen - hadde han bare fått en invitasjon.ARKIVFOTO: CARINA JOHANSEN
STILLER GJERNE: Stortingsrepresentant for Hordaland og medlem i Næringskomiteen Tom-Christer Nilsen hadde gjerne kommet på Torskefiskkonferansen - hadde han bare fått en invitasjon.ARKIVFOTO: CARINA JOHANSEN

Lukter politikere vondt?

Redaktøren i Fiskeribladet lurer på om fisk lukter vondt, siden ingen politikere var til stede på Torskefiskkonferansen. Hvor vi var? Vi var på jobb, selvsagt.

Leserinnlegg
Skrevet av1. november 2017 20:40

Som mangeårig nabo til to sildolje/sildemelfabrikker på Florvågøen og Horsøy på Askøy, skal jeg være den første til å innrømme at av og til kan lukten av verdiskaping kreve litt tilvenning. Like ved lå et tørrfisklager, det ble omgjort til leiligheter, og det sies at hver gang man borrer i de nye gipsplatene kommer duften av fortidens verdiskaping inn i stuen. 

Og ja, vi naboene til Giertsen og Co fikk høre det, både da vi dro til byen og fikk skylden for «Askøylukten» eller når vi måtte gå på skolen med klær som var tørket i det som startet som en vakker, blomsterduftene solskinnsdag med god klestørk, men endte med at en tåke av liflig duftende sildemelrøyk la seg over Florvågøen.

Men det var ikke duftminner fra en svunnen barndomstid som holdt meg borte fra Torskefiskekonferansen. Av og til kan det jo være fornuftig å spørre hvorfor før man skriver ledere. En enkel telefon, sms eller epost hadde vært nok. Det samme gjelder før man ber folk reise seg, som Knut Haagensen gjorde.

zoomBilde
Stortingsrepresentant for Hordaland og medlem i Næringskomiteen, Tom-Christer Nilsen (H)

Et lite spørsmål til arrangøren Norges sjømatråd, ville avslørt at politikerne, med unntak av fiskeriministeren, ikke var invitert til årets konferanse. Jeg har tatt den telefonen, og fått forsikringer om at til neste år vil vi få invitasjon. Da kommer jeg også. Jeg tror ikke noen ville hindret oss i å delta, men slik det fungerer rent praktisk, må vi få en invitasjon til slike konferanser for å få anledning til å delta. Dersom noen av deltagerne eller foredragsholderne, som for eksempel nevnte Haagensen, ønsker å legge frem synspunkt før neste års konferanse, så er det bare å ta kontakt. Jeg har lest alle innleggene som ligger ute på sjømatrådets nettsider, og der er mye interessant å ta tak i der.

Da håper jeg diskusjoner om konferanseinvitasjoner og duftstyrken til verdiene blir parkert der det hører hjemme: samme sted som min bestefars garnbruk da tampen røyk; i havets dyp

Vi står foran en rekke grunnleggende og dyptgripende diskusjoner for næringen i årene som kommer. I tillegg skal disse diskusjonene skje med bakteppe av et kvoteråd for torsk i 2018 som ligger 30 prosent under toppåret 2013. Det kommer til å gjøre diskusjonene enda mer utfordrende og motsetningene innen næringen vil brynes. Det er alltid lettere å ta diskusjonene når der er økende kvoter for alle, enn når det tynnes.

Likevel må vi sørge for en balanse mellom behovet for høyest mulig verdiskaping og effektivitet, og fordelingen av mulighetene til å ta del i verdiskapingen. I denne diskusjonen er det viktig at vi sørger for at vi velger et forvaltnings- og fordelingsregime som sikrer industriens interesser, men samtidig er både økonomisk, biologisk og politisk bærekraftig mange år fremover.

Da håper jeg diskusjoner om konferanseinvitasjoner og duftstyrken til verdiene blir parkert der det hører hjemme; samme sted som min bestefars garnbruk da tampen røyk; i havets dyp. Det vil si, han var dykker, så han fikk berget det opp igjen. Det får vi håpe ingen gjør med denne diskusjonen. Og hvor vi var? Vi var på jobb, selvsagt.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Mulighetene finnes i havet

Kommentar
28. juni 2020 11:02

Debatt: - Hev U-864

Leserinnlegg
27. juni 2020 19:08

Grumsete vann i RAS-produksjon av fisk

Kronikk
27. juni 2020 10:29
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.