Annonse
Odd Karsten ØstervoldFoto: Ole Erik Klokeide
Odd Karsten ØstervoldFoto: Ole Erik Klokeide

Østervold skremt over ulovlig fiske

Annonse

Odd Karsten Østervold advarer mot ulovlig fiske og store investeringer i melfabrikker i Afrika.

Fiskeri
Ole Erik Klokeide
Telefon 55 21 33 09
Mobil 478 09 837

26. oktober 2017 08:33

Oppdatert: 26. oktober 2017 12:35

Odd Karsten Østervold fisker med de fire fiskebåtene «Tasiaset I», «Tasiaset II», «Acher I» og «Acher II» utenfor Mauritania, i Afrika og har fabrikkskip «Ocean Fresh» som tar imot den pelagiske fisken og fryser den til konsum. Han er rystet over ulovlig fiske og at enorme mengder god pelagisk matfisk går rett i kvernen til fiskemel og videre til dyrefôr.

Annonse

Bøtter og spann

- Jeg har nettopp vært i Afrika og det er ikke oppløftende. Det er helt motsatt av det vi er opplært til i Norge. Det investeres i bøtter og spann i melfabrikker og produksjonsanlegg av tyrkere og kinesere. De tømmer kysten for fisk på kort tid og lar alt gå til mel. Vi må snart gjøre noe, sier Østervold.

zoomBilde
FABRIKKEN: Odd Karsten Østervolds «Ocean Fresh» tar imot sardinella og annen pelagisk fisk i sjøen utenfor Mauritania. Rederiet har fire egne fiskebåter som leverer til fabrikkskipet.

Han forteller at han var med på å lære afrikanerne å fiske med not og nå har 90-foterne tatt helt av. 

- I fjor ble det levert 1,2 millioner tonn pelagisk fisk til fiskemel i Mauritania. Det ble produsert 250.000 tonn mel og du kan gange det med fem pluss litt til, så ser du hvor mye fisk som har gått med i produksjonen, sier Østervold.

- Økologisk kriminalitet

Han er skremt av omfanget på det ulovlige fisket. 

- Tyrkere er helt opp i land med 55 meter lange ringnotbåter og soper opp 1500-2000 tonn fisk for dagen. Det går rett til melfabrikkene. Det er det samme råstoffet som vi fisker på og fryser og lar alt gå til mat. Å mate melfabrikkene på denne måten er økologisk kriminalitet. Nå er forskningsskipet «Dr. Fridtjof Nansen» kommet til Angola. De norske forskerne våre må påvirke de afrikanske forskerne til å forstå dette. Det må gjøres noe med det ulovlige fisket, sier han.

Kjempefabrikk

Han forteller at tyrkere og kinesere har grenseløst med kapital og investerer stort i Afrika. - Tyrkerne kommer og fisker med store ringnotbåter. Kinesere kommer med svære båter med opptil 60 små fiskebåter om bord. De investerer stort i produksjonsanlegg i land. Det er nå 19 store melfabrikker i Mauritania. Signaler vi får fra våre samarbeidspartnere i Mauritania er at forskerne blir lyttet til, så de må påvirke. Det er titall tusen mennesker som lever av fiske i Mauritania, sier han.

Han sier at kinesere investerte 100 millioner dollar i en kjempefabrikk med 500 ansatte i Mauritania. De skal produsere 350 tonn frossen vare og 400 tonn mel i døgnet. Tyrkerne har og slike fabrikker, men litt mindre. 

- Det er mange som nå investerer slik. I løpet av to-tre år er investeringene verdiløse. De fisker alt, smått og stort går rett til mel. Det vi jo stoppe opp, de tømmer jo havet, sier Østervold.

DEL SAKEN
Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00