Annonse
Fiskeridirektør Liv Holmefjord.ARKIVFOTO: KJERSTI KVILE
Fiskeridirektør Liv Holmefjord.ARKIVFOTO: KJERSTI KVILE

Holmefjord: Næringen er ikke tvunget til å veie fangstene manuelt

Annonse

- Mange kjøpere bruker i dag automatiske veiesystem, fastslår fiskeridirektør Liv Holmefjord som svar på at Nofima mener næringen i dag fastholder på manuell veiing av fisk.

Fiskeri
Redaksjonen

20. oktober 2017 09:52

Oppdatert: 20. oktober 2017 09:53

Nofima har publisert en rapport der de anbefaler automatisk veiing av fiskefangst. Forskningsinstituttet hevder at regelverket hemmer bruk av automatiske veiesystemer og effektivitet i næringen. 

Annonse

Dette får Fiskeridirektoratet til å reagere. Direktoratet mener tvert imot at regelverket gir rom for næringen til å utvikle og ta i bruk ny teknologi.

I en pressemelding fra Nofima hvor rapporten omtales stiller forskerne spørsmålet:

«Det er på tide å spørre hvorfor man i 2017 fastholder et manuelt system, når det finnes automatiske systemer som kan rapportere direkte fra kaia til myndighetene i sanntid».

Fiskeridirektør Liv Holmefjord viser i en pressemelding til at flere i næringen i dag bruker automatiske veiesystem.

- Det er ikke riktig at dagens regelverk tvinger næringen til å veie fangsten manuelt, og mange kjøpere bruker i dag automatiske veiesystem. Regelverket gir altså kjøperen rom for å velge den løsningen han eller hun mener er best. Den eneste forutsetningen er at vektene skal være godkjent av Justervesenet og at de er egnet for sitt bruk, forklarer fiskeridirektør Liv Holmefjord i en uttalelse.

Hun viser til at regelverket også åpner for at fisker og kjøper selv kan velge om hvitfisk skal omsettes rund eller sløyd, men det forutsettes at det er et veid kvantum som føres på seddelen. Dette for å sikre korrekt ressursregistrering.

- Fiskeridirektoratet mener næringen og forvaltningen må utvikle og ta i bruk ny teknologi. Slik vi ser det, legger automatiske vekter på kaikanten og i bedriftene, til rette for en direkte overføring av data til myndighetene, noe som blant annet kan bidra til korrekt ressursregistrering og mer effektive rapporteringer med bedre datakvalitet, sier Holmefjord.

DEL SAKEN
Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00