BOOTCAMP: Lytt til ungdommen, oppfordrer Sett Sjøbein. Her er kreative og flinke studenter fra høgskoler og universitet rundt om i landet samlet til marin bootcamp på Sunnmøre tidligere i år.Arkivfoto: Sett Sjøbein
BOOTCAMP: Lytt til ungdommen, oppfordrer Sett Sjøbein. Her er kreative og flinke studenter fra høgskoler og universitet rundt om i landet samlet til marin bootcamp på Sunnmøre tidligere i år.Arkivfoto: Sett Sjøbein

- Spill på lag med ungdommen

Ungdom har mange kreative og gode innspill til norsk sjømatnæring - det bør vi ta på alvor.

Kommentar
Skrevet av26. oktober 2017 19:00

Mens sjømatnæringen er opptatt av hvordan næringen kan seksdoble sin verdi frem mot 2050 ved å få bukt med sykdommer, lakselus og få høye nok fiskekvoter, så spør vi i Sett Sjøbein denne høsten hva elever i videregående skoler tenker skal til for å øke verdiskapingen i næringen.

I samarbeid med Ungt Entreprenørskap arrangerer Sett Sjøbein i høst marine innovasjonscamper for elever i videregående skoler i 11 fylker i 2017. Dette gjør vi fordi vi på denne måten får satt sjømatnæringen på timeplanen i videregående skoler. I løpet av en skoledag skal elevene komme opp med et forslag på hvordan de med utgangspunkt i ressurser fra havet eller innsjøer kan utvikle en tjeneste eller et produkt som vil bidra til økt verdiskaping, og flere arbeidsplasser i tilknytning til sjømatnæringen. Vi gir de muligheten til å ta utgangspunkt i hva som helst av sjømatressurser fra havet.

Barna i Norge vokser nå opp i en tid der miljøet tas på alvor. De lærer å ta hensyn til miljøet allerede i barnehagen. Elevene er fullstendig klar over i alle fall én av utfordringene til næringen, -er det noe ungdom har hørt om sjømatnæringen, så er det om lakselusa! Og de har også fått med seg utfordringene vi har med plast og annet søppel i havet, og er forferdet at det i 2050 sannsynligvis vil være mer plastsøppel enn fisk i verdenshavene.

Det er derfor ikke overraskende at mange av ungdommene er opptatt av miljøet når de skal løse oppgaven de har fått fra oss. Selv om de fleste elevene ser muligheten for spennende forretningskonsept av nye arter og tjenester, har veldig mange laget forretningsideer med utgangspunkt i et brennende engasjement til hvordan vi kan forvandle eksisterende miljøproblem til lønnsomme arbeidsplasser som derigjennom gir renere sjømat.

zoomBilde
Janita Arhaug, leder i Sett Sjøbein

Dette sier noe om hvor viktig det er for de unge at vi får ryddet opp i miljøproblemet i havet. De er idealister med en fantastisk innstilling til det å sørge for at sjømat fra Norge i fremtiden i enda sterkere grad enn i dag vil være forbundet med kvalitet, kaldt og rent hav. De unge ser muligheter der de fleste voksne ser begrensninger.

Å komme tett på ungdom og lytte til deres innspill er en unik mulighet som sjømatnæringen har gjennom aktivitetene til Sett Sjøbein. Samtidig som elevene lærer om sjømatnæringen så har absolutt næringen noe å lære av de unge. Næringsaktørene som er med og bidrar i arrangementene som veiledere og jury for elevkonkurransene begeistres stadig over uventede, kreative og realiserbare ideer som kan gi økt verdiskaping til næringen. Et samspill mellom de etablerte i sjømatnæringen og ungdom gir helt klart resultater!

Et samspill mellom de etablerte i sjømatnæringen og ungdom gir helt klart resultater!

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

- Regjeringen er på kollisjonskurs

Leserinnlegg
2 kommentarer2. desember 2019 16:05

- Er det trygt å spise villfisk fra Vågsfjorden?

Leserinnlegg
10 kommentarer2. desember 2019 10:03

Ti tusen støvler tramper i takt mot kvotemeldingen

Kommentar
2 kommentarer2. desember 2019 09:25

Tinte torskefileter fra Norge gjør suksess i London

Leserinnlegg
1 kommentar1. desember 2019 10:07

- Åpnere grenser gjør lovbrudd enklere

Kommentar
30. november 2019 15:41
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...