Annonse
Trålhal med NVG-sild fotografert på makrelltoktet 2017.
Trålhal med NVG-sild fotografert på makrelltoktet 2017.

Kilde til Fiskeribladet: Kvoterådet for NVG-sild skal ytterligere ned

Annonse

ICES trekker kvoterådet for 2018 på NVG-sild grunnet feil i inputdata og nye beregninger må gjøres. En kilde sier til Fiskeribladet at rådet for NVG-sild for 2018 blir ytterligere redusert.

Fiskeri
Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287

19. oktober 2017 08:49

Oppdatert: 19. oktober 2017 11:47

Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) trekker kvoterådet for 2018 på NVG-sild. Det melder Havforskningsinstituttet. Årsaken er at det er oppdaget en feil i inputdata og forskerne derfor må gjøre nye beregninger.

Annonse

En kilde forteller til Fiskeribladet at det nye rådet som ikke vil være klart før neste uke, ikke vil slå positivt ut for fiskerne. Det nye kvoterådet vil nemlig være lavere enn rådet som ble annonsert i september på 546.472 tonn - som allerede var en nedgang på 100.000 tonn fra 2017.

Feil hos Havforskningsinstituttet

Forskningsdirektør Geir Huse ved Havforskningsinstituttet forteller til Fiskeribladet at feilen ligger hos dem.

- Det er klart at dette er veldig uheldig og vi beklager det sterkt. Dette er ikke bra for rådgivningsapparatet, sier Huse og tilføyer:

- Det har skjedd en liten programmeringsfeil i forbindelse med konverteringsrutinene våre. Dette ble oppdaget da vi holdt på å gjennomgå kvalitetssikringsprosessene våre.

Nytt råd neste uke

Huse sier de nå jobber med å finne ut hvordan dette vil påvirke kvoterådet på NVG-sild for 2018.

- En kilde opplyser til Fiskeribladet at rådet for NVG-sild vil bli ytterligere redusert som følge av dette. Kan du bekrefte eller avkrefte dette?

- Jeg vil ikke kommentere hvordan dette kommer til å slå ut før vi er ferdige med nye beregninger, sier Huse.

I og med at det nå foregår kyststatsforhandlinger om sild og kolmule for 2018 i London, valgte Havforskningsinstituttet å gå ut med informasjonen om at kvoterådet for NVG-sild i 2018 må beregnes på nytt. Huse håper at nytt kvoteråd vil være klart i løpet av neste uke.

Må avvente

- Vi har bedt kyststatene avvente nytt kvoteråd. I forhold til ICES må rådet gjennom vanlig prosess, påpeker Huse, som håper at det nye rådet skal være på plass snarlig.

- Vil dere nå gjennomgå rutinene deres for kvalitetssikring av bestandsberegninger?

- Vi har et sterkt fokus på kvalitetssikring av våre data, dette blir hele tiden jobbet med som en del av datautviklingsprosjektet vårt. Vi vil ta dette med oss og jobbe videre for å unngå at slike ting skal oppstå igjen, sier Huse.

- Svært alvorlig

Leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen, har følgende å si om saken:

- Det er svært alvorlig om det stemmer at ICES ikke har håndtert egne regnemodeller eller konkluderer feil når det gjelder sild.

Han mener dette er en alvorlig ripe i lakken for ICES.

- Dette skal være det fremste vitenskapelige organet for denne typen vurderinger og tilrådninger om forvaltning og uttak av bestandene i havet. Det er derfor avgjørende at dette arbeidet er kvalitetssikret på alle nivå før det gis kvoteråd.

Også styreleder i Pelagisk Forening, Jonny Lokøy, er oppgitt:

- Det er ikke heldig. Det viser at en må kvalitetssikre grundigere, det blir bare mer og mer tydelig, sier han.

Hans inntrykk er at når det oppdages feil i utregning av kvoteråd, ender det med

en reduksjon i kvoten.

- De fleste gangene ender det med reduksjon, og det stusser vi litt over.

Administrerende direktør i Fiskebåt, Audun Maråk, sier følgende i en uttalelse på Fiskebåts nettsider:

- Det er uheldig når slike situasjoner oppstår gang på gang, og det er det er viktig at ICES og Havforskingsinstituttet kvalitetssikrer arbeidet sitt bedre, sier Maråk.

Flere regnefeil

Også rådet for makrell i 2017 ble oppdatert i januar etter at det ble funnet en feil i tetthetsindeksen for makrell alder 6-11 år fra det internasjonale makrell-økosystemtoktet. 

Feilen ble funnet etter full gjennomgang av alle tilgjengelige data til metoderevisjonen for makrell som startet i slutten av januar i år. Et nytt revidert råd ble gitt, og rådet endte på 857.185 tonn, 87.117 tonn lavere enn det opprinnelige rådet.

Fiskeribladet skrev i fjor om 100.000 tonn makrell som forsvant med en regnefeil. Dette ble oppdaget og ICES sendte ut et nytt revidert kvoteråd for makrell i 2016. Rådet ble økt med 16 prosent, fra 667.385 tonn til 773.842 tonn.

DEL SAKEN
Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00