ÅPNING: Regjeringen med Erna Solberg og Siv Jensen i spissen ved Åpninget av Stortinget 2017.FOTO: ALEKSANDER NORDAHL
ÅPNING: Regjeringen med Erna Solberg og Siv Jensen i spissen ved Åpninget av Stortinget 2017.FOTO: ALEKSANDER NORDAHL

- Det mest dramatiske kan være å gjøre ingenting

Marine næringer er for dyrebar til å være åsted for politiske hestehandler, omkamper og i verste fall handlingslammelse.

Kommentar
Skrevet av20. oktober 2017 13:04

Regjeringen er lovet motstand fra opposisjonen i den neste perioden. Det er en sunn holdning i et velfungerende demokrati. Våre nye folkevalgte har partiprogrammer, ambisjoner og lokale forventninger med seg i bagasjen. De er klare til å kjempe og seire, det er mange av dem som kommer til lykkes.

zoomBilde
Kathrine Tveiterås, Norges fiskerihøgskole.

På noen områder er det likevel avgjørende at vårt storting evner å jobbe sammen om linjer som er mye lengre enn til neste valg. De marine næringene er et slik område.

Sintefs analyser antar at marine næringer kommer til å ha like stor verdiskaping som olje og gass i Norge i 2050. Det er lett å bli skeptisk til slike spådommer all den tid vi vet hvilke enorme verdier petroleumsnæringen representerer. Viktigere er det å forstå hva det vil kreve av rammebetingelser og kløkt.

At fiskeri og havbruk må være bærekraftig er alle enige om. Hva dette innebærer eller krever er likevel ikke alltid like å forutse. Et eksempel er forhandlinger om pelagiske bestander, et helt annet er det nye trafikklyssystemet for havbruksnæringen. Hvordan kan vi vite at de tiltakene som gjennomføres vil fungere på lang sikt?

Bærekraft har også flere dimensjoner, både miljømessig, økonomisk og sosialt. Dette innebærer at vi må ta vare på økosystemene uten at næringen får for lite rom til økonomisk vekst og konkurransekraft. Det innebærer også at vi ikke kan overse de forventningene som finnes til næringens rolle i kystsamfunnene. Her ligger det mye politikk og derfor mange spirer til uenighet.

Kjære storting. I deres periode skal kvotesystemet revideres, pliktfloken løses og et nytt forvaltningssystem for havbruk skal prøves ut. Det kommer til å være mange fristelser til å innkassere små seire. Men våre marine næringer trenger helhetlige løsninger som gir stabile og langsiktige rammevilkår.

Det kommer til å være mange fristelser til å innkassere små seire. Men våre marine næringer trenger helhetlige løsninger som gir stabile og langsiktige rammevilkår

Et bredt sammensatt storting og en aktiv opposisjon kan være oppskriften på at de store og viktige spørsmålene ikke finner sine løsninger, men heller utsettes i påvente av nye utvalg, nye råd og ny kunnskap. Det er ikke alltid en god løsning. Noen gang må man forandre for å bevare, og det mest dramatiske kan være å gjøre ingenting. Et bredt og engasjert politisk landskap kan også være det som skal til for å finne løsningene som ligger på tvers av de politiske leirene, og som dermed kan gi den stabiliteten vi trenger. Det må være lov å håpe på det siste.

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Fiskarlaget mot oss - Sametinget for oss

Leserinnlegg
4 kommentarer18. mars 2018 18:45

Utlendinger og norske fiskerettigheter

Leserinnlegg
4 kommentarer18. mars 2018 14:26

Del to av stortingsmannens fiskeskrøner

Leserinnlegg
17. mars 2018 18:48

Oppdrettsvekst i rød sone

Leserinnlegg
16. mars 2018 15:11

Fedje-ubåten - hva skjer?

Leserinnlegg
6 kommentarer14. mars 2018 05:00

Stortingsmannens fiskeskrøner

Leserinnlegg
13. mars 2018 11:46

- Ikke uventet at noen ville ta til motmæle

Leserinnlegg
1 kommentar13. mars 2018 11:46

Fiskeskrøner i næringen

Kronikk
1 kommentar13. mars 2018 10:33

Håplause reguleringar i torskefiske

Leserinnlegg
4 kommentarer10. mars 2018 19:42
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00