Annonse
ÅPNER FOR LODDEFISKE: Det har ikke vært fisket lodde i Barentshavet siden 2015. Da ble det gitt en kvote på 120.000 tonn. Forskerne har forklart dette med en kollaps i bestanden, en forklaring som de nå går tilbake på og viser til at de bommet stort under målingene i fjor.<span>ILL.FOTO: RUNE KVAMME</span>
ÅPNER FOR LODDEFISKE: Det har ikke vært fisket lodde i Barentshavet siden 2015. Da ble det gitt en kvote på 120.000 tonn. Forskerne har forklart dette med en kollaps i bestanden, en forklaring som de nå går tilbake på og viser til at de bommet stort under målingene i fjor.ILL.FOTO: RUNE KVAMME

Forsvarlig å åpne for loddefiske, mener havforskerne

Det internasjonale havforskningsrådet ICES tilrår at det kan fiskes inntil 205.000 tonn lodde i Barentshavet neste år.

Fiskeri
Redaksjonen

12. oktober 2017 12:00

Oppdatert: 12. oktober 2017 12:59

Som Fiskeribladet meldte tidligere denne måneden, ble det registrert mye lodde under årets økosystemtokt. Havforskerne mener det derfor er forsvarlig å åpne for loddefiske i 2018.

Forskningsdirektør Geir Huse sier loddedekningen under årets tokt har vært meget god.

- Ut fra registreringene har vi regna oss fram til hvor mye som blir igjen etter gytinga til vinteren, og da ser vi at det er forsvarlig å gjennomføre loddefiske til neste år, sier han i en pressemelding torsdag.

Torsken har førstepri

Forvaltningsregelen for lodde sier at det skal tas hensyn til torskens konsum av lodde, og det er ut fra dette at forskerne har kommet fram til at det kan fiskes 205.000 tonn til neste år.

- Betyr det at fiskerne må vente til torsken har forsynt seg?

- På en måte. Torskens konsum gjennom vinteren kan ha stor innvirkning på loddebestanden. Derfor beregner vi hvor mye torsken spiser og hvor mye som blir igjen av gytebestanden når den har forsynt seg. Ut fra det gir vi råd om det bør åpnes for loddefiske eller ikke. Dermed kan vi kanskje si at torsken har førsteprioritet og at fiskerne kommer i andre rekke, sier Huse.

Stort sprik

Loddekvoten skal fastsettes av den norsk-russiske fiskerikommisjonen denne uken. Havforsker Bjarte Bogstad sier kvoten kommer til å bli fordelt med 60 prosent til Norge og 40 prosent til Russland.

- Beregningene har skjedd med standard metodikk, men det var et stort sprik i mengdemålingene fra i fjor til i år, og det ga oss litt å tenke på, sier Bogstad og tilføyer:

- Vi lurer på om vi har målt for mye i år, eller for lite i fjor, men årets tokt har bedre dekning og er mindre usikkert enn i fjor. Dermed har vi et godt grunnlag for årets råd, sier Bogstad.

Her kan du høre mer om hva forskerne har å si om lodderådet:

DEL SAKEN
Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00