Annonse

Antibiotikabruk i norsk sjømat har sunket med 99 prosent

Helse

11. oktober 2017 14:17

Norsk sjømatnæring har gjort en formidabel innsats for å få bort antibiotikabruken. Derimot er importert sjømat et dystert kapittel.

Det viser den nye NORM-rapporten (Norsk overvåkningssystem for antibiotikaresistens hos mikrober), som kommer ut hvert eneste år, skriver uit.no.

Rapporten kartlegger blant annet antibiotikabruk og funn av antibiotikaresistente bakterier i sjømat.

- Rapporten viser at vi bruker suverent minst antibiotika i verden innen dette feltet, sier professor Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø (UiT).

- Fra 2012 til 2016 har bruken sunket fra 1591 kilo antibiotika årlig, til 201 kilo, forteller han.

- Nå brukes kun to typer antibiotika, og med tanke på at vi i 1987 brukte opp mot 50.000 kilo antibiotika på oppdrettsfisk årlig, viser det at endringene vi har gjort er suksessfulle, sier Olsvik.

Selv konkluderer NORM-rapporten med at antibiotika til oppdrettsfisk har blitt redusert med 99 prosent siden 1987, og at vaksinasjon av all oppdrettsfisk har vært den norske løsningen for å få bukt med overforbruket av antibiotika.

Dessverre har ikke importert sjømat samme standard.

I NORM-rapporten står det at det er funnet multiresistente bakterier i importert sjømat.

- I tillegg viser resultatene at enkelte av disse importerte sjømatproduktene er kontaminert med bakterier resistente mot antibiotika definert av WHO som kritisk viktige for behandling innen humanmedisin, skrives det i rapporten.

- Det vil si at oppdretterne har brukt medisiner som aldri skulle vært brukt til matindustri. Dette er antibiotika som er forbeholdt mennesker, kommenterer Olsvik.

- Hva slags sjømatprodukter er det snakk om?

- For det meste scampi.

DEL SAKEN
Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00