Antibiotikabruk i norsk sjømat har sunket med 99 prosent
Antibiotikabruk i norsk sjømat har sunket med 99 prosent

Antibiotikabruk i norsk sjømat har sunket med 99 prosent

Helse

11. oktober 2017 14:17

Norsk sjømatnæring har gjort en formidabel innsats for å få bort antibiotikabruken. Derimot er importert sjømat et dystert kapittel.

Det viser den nye NORM-rapporten (Norsk overvåkningssystem for antibiotikaresistens hos mikrober), som kommer ut hvert eneste år, skriver uit.no.

Rapporten kartlegger blant annet antibiotikabruk og funn av antibiotikaresistente bakterier i sjømat.

- Rapporten viser at vi bruker suverent minst antibiotika i verden innen dette feltet, sier professor Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø (UiT).

- Fra 2012 til 2016 har bruken sunket fra 1591 kilo antibiotika årlig, til 201 kilo, forteller han.

- Nå brukes kun to typer antibiotika, og med tanke på at vi i 1987 brukte opp mot 50.000 kilo antibiotika på oppdrettsfisk årlig, viser det at endringene vi har gjort er suksessfulle, sier Olsvik.

Selv konkluderer NORM-rapporten med at antibiotika til oppdrettsfisk har blitt redusert med 99 prosent siden 1987, og at vaksinasjon av all oppdrettsfisk har vært den norske løsningen for å få bukt med overforbruket av antibiotika.

Dessverre har ikke importert sjømat samme standard.

I NORM-rapporten står det at det er funnet multiresistente bakterier i importert sjømat.

- I tillegg viser resultatene at enkelte av disse importerte sjømatproduktene er kontaminert med bakterier resistente mot antibiotika definert av WHO som kritisk viktige for behandling innen humanmedisin, skrives det i rapporten.

- Det vil si at oppdretterne har brukt medisiner som aldri skulle vært brukt til matindustri. Dette er antibiotika som er forbeholdt mennesker, kommenterer Olsvik.

- Hva slags sjømatprodukter er det snakk om?

- For det meste scampi.

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00