Taretråling. Illustrasjonsfoto fra arkiv: Magnus Tangen
Taretråling. Illustrasjonsfoto fra arkiv: Magnus Tangen

Taretråling - den usynlige industrien

Taretråling er ei kjempestor næring alt for få vet om. Hvorfor er det slik?

Leserinnlegg
Skrevet av15. oktober 2017 14:01

Hvorfor er det sånn at det som foregår i havet er uinteressant og nesten ikke omtales i media? 

Det er ingen av de store partiene i Norge som engang nevner taretråling i partiprogrammene sine. Jeg er selv aktiv i ungdomspolitikken, men ingen av de øvrige ungdomspolitikerne jeg har pratet med har noen gang hørt om taretråling. Det er illevarslende.

Høsting av tare er rett å slett å rive opp tare fra havbunnen og bruke det til for eksempel kosmetikk og legemidler. Trålerne rensker havbunnen for tare og ødelegger levekårene til fisken og de andre artene som lever der. Samtidig som det er kun avisene og tidsskriftene som omhandler fiskeri og sjødrift som skriver om dette. 

Det blir skrevet mer om leppene til Therese Johaug enn om en millionnæring som ødelegger havbunnen og som er ren miljøkriminalitet.

Vi må begynne å se på hva som er verdier og hva som betyr noe. Vi må informere alle om hva taretråling er, hva taren brukes til og hva konsekvensene er. Fiskere helt fra Møre til Trøndelag er svært bekymret for industrien. Langtidsvirkningen vet vi for lite om da industrien er såpass ny, men det er ingen tvil om at å skade natur på denne måten ikke er bra for artene som lever i den. 

Vi lever på én klode, og vi har kun denne kloden. Men vi behandler den som dritt og som noe vi egentlig ikke trenger, selv om vi ikke kan leve uten den. Vi forsøpler, bygger ut, utrydder arter, slipper ut farlige gasser og ødelegger rundt oss. Det er trist å se hvordan man bagatelliserer næringer som taretråling. Vi må slutte å la pengene styre alt, vi må begynne å tenke nytt og leve med jorden, ikke mot den.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Juks eller krim?

Kronikk
21. juli 2018 16:00

Levendefangst og levendelagring er framtiden

Kommentar
1 kommentar19. juli 2018 12:18

Hva er fiskekriminalitet?

Leserinnlegg
3 kommentarer18. juli 2018 17:00

På grillen: Tilapi...kva?!

Kommentar
1 kommentar18. juli 2018 13:19

Tid for en god prosess

Leserinnlegg
16. juli 2018 11:30

Må vi tenke nytt om bærekraft?

Kommentar
1 kommentar14. juli 2018 10:37

Hvorfor går det så tregt med lukka anlegg?

Leserinnlegg
3 kommentarer13. juli 2018 18:50

- Sjømatrådets arbeid viser resultater

Kommentar
12. juli 2018 20:38

Mr «No Fish» til minne

Kommentar
11. juli 2018 13:38

- Ingen vet egentlig om fiskerinæringen er lovlydig

Leserinnlegg
1 kommentar11. juli 2018 09:49

Slipp kvinnene til i organisasjonsarbeidet

Kommentar
11. juli 2018 07:00

Klippfisk og brassespark

Leserinnlegg
1 kommentar9. juli 2018 21:00

Kamp om penger

Kommentar
8. juli 2018 18:40
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies Fiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...