Taretråling. Illustrasjonsfoto fra arkiv: Magnus Tangen
Taretråling. Illustrasjonsfoto fra arkiv: Magnus Tangen

Taretråling - den usynlige industrien

Taretråling er ei kjempestor næring alt for få vet om. Hvorfor er det slik?

Leserinnlegg
Skrevet av15. oktober 2017 14:01Oppdatert:
28. august 2018 11:01

Hvorfor er det sånn at det som foregår i havet er uinteressant og nesten ikke omtales i media? 

Det er ingen av de store partiene i Norge som engang nevner taretråling i partiprogrammene sine. Jeg er selv aktiv i ungdomspolitikken, men ingen av de øvrige ungdomspolitikerne jeg har pratet med har noen gang hørt om taretråling. Det er illevarslende.

Høsting av tare er rett å slett å rive opp tare fra havbunnen og bruke det til for eksempel kosmetikk og legemidler. Trålerne rensker havbunnen for tare og ødelegger levekårene til fisken og de andre artene som lever der. Samtidig som det er kun avisene og tidsskriftene som omhandler fiskeri og sjødrift som skriver om dette. 

Det blir skrevet mer om leppene til Therese Johaug enn om en millionnæring som ødelegger havbunnen og som er ren miljøkriminalitet.

Vi må begynne å se på hva som er verdier og hva som betyr noe. Vi må informere alle om hva taretråling er, hva taren brukes til og hva konsekvensene er. Fiskere helt fra Møre til Trøndelag er svært bekymret for industrien. Langtidsvirkningen vet vi for lite om da industrien er såpass ny, men det er ingen tvil om at å skade natur på denne måten ikke er bra for artene som lever i den. 

Vi lever på én klode, og vi har kun denne kloden. Men vi behandler den som dritt og som noe vi egentlig ikke trenger, selv om vi ikke kan leve uten den. Vi forsøpler, bygger ut, utrydder arter, slipper ut farlige gasser og ødelegger rundt oss. Det er trist å se hvordan man bagatelliserer næringer som taretråling. Vi må slutte å la pengene styre alt, vi må begynne å tenke nytt og leve med jorden, ikke mot den.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Skattesurr på lederplass

Leserinnlegg
16. oktober 2018 20:20

Misvisende om lusemidler fra Lerøy Seafood Group

Leserinnlegg
2 kommentarer16. oktober 2018 11:06

Markedsføring av pelagisk fisk

Leserinnlegg
16. oktober 2018 05:00

Klimasinker i Nordland

Leserinnlegg
15. oktober 2018 20:04

Avgift på grønn skipsfart skader miljøet

Leserinnlegg
15. oktober 2018 17:03

Fedje-ubåten må opp i Stortinget

Leserinnlegg
1 kommentar14. oktober 2018 11:21

SV er ikke på lag med oss

Leserinnlegg
1 kommentar13. oktober 2018 18:54

Hvem vrir på ord, Sandvik?

Leserinnlegg
1 kommentar13. oktober 2018 12:34

Fravær av journalistikk

Leserinnlegg
7 kommentarer12. oktober 2018 14:07

Kysten avlives av laksemilliardærer

Leserinnlegg
3 kommentarer12. oktober 2018 05:00

Takk til våre sjømenn som aldri mønstrar av

Kommentar
7 kommentarer10. oktober 2018 05:00

Når ordvalg vrenger fakta i LoVeSe

Kommentar
7. oktober 2018 18:17
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...