Taretråling. Illustrasjonsfoto fra arkiv: Magnus Tangen
Taretråling. Illustrasjonsfoto fra arkiv: Magnus Tangen

Taretråling - den usynlige industrien

Taretråling er ei kjempestor næring alt for få vet om. Hvorfor er det slik?

Leserinnlegg
Skrevet av15. oktober 2017 14:01

Hvorfor er det sånn at det som foregår i havet er uinteressant og nesten ikke omtales i media? 

Det er ingen av de store partiene i Norge som engang nevner taretråling i partiprogrammene sine. Jeg er selv aktiv i ungdomspolitikken, men ingen av de øvrige ungdomspolitikerne jeg har pratet med har noen gang hørt om taretråling. Det er illevarslende.

Høsting av tare er rett å slett å rive opp tare fra havbunnen og bruke det til for eksempel kosmetikk og legemidler. Trålerne rensker havbunnen for tare og ødelegger levekårene til fisken og de andre artene som lever der. Samtidig som det er kun avisene og tidsskriftene som omhandler fiskeri og sjødrift som skriver om dette. 

Det blir skrevet mer om leppene til Therese Johaug enn om en millionnæring som ødelegger havbunnen og som er ren miljøkriminalitet.

Vi må begynne å se på hva som er verdier og hva som betyr noe. Vi må informere alle om hva taretråling er, hva taren brukes til og hva konsekvensene er. Fiskere helt fra Møre til Trøndelag er svært bekymret for industrien. Langtidsvirkningen vet vi for lite om da industrien er såpass ny, men det er ingen tvil om at å skade natur på denne måten ikke er bra for artene som lever i den. 

Vi lever på én klode, og vi har kun denne kloden. Men vi behandler den som dritt og som noe vi egentlig ikke trenger, selv om vi ikke kan leve uten den. Vi forsøpler, bygger ut, utrydder arter, slipper ut farlige gasser og ødelegger rundt oss. Det er trist å se hvordan man bagatelliserer næringer som taretråling. Vi må slutte å la pengene styre alt, vi må begynne å tenke nytt og leve med jorden, ikke mot den.

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

En nekrolog over oppdrettsindustriens omdømme?

Leserinnlegg
3 kommentarer20. april 2018 15:41

- På tide å diskutere GMO-regelverket

Kronikk
18. april 2018 15:43

Fiskere må sørge for å holde seg flytende

Leserinnlegg
18. april 2018 05:00

Bommer om seismikk

Leserinnlegg
3 kommentarer16. april 2018 15:05

Åpen om «hemmelig» møte

Leserinnlegg
1 kommentar16. april 2018 10:34

Advokat på fisketur

Leserinnlegg
15. april 2018 15:37

Forsker for å bedre fiskernes arbeidsmiljø

Leserinnlegg
15. april 2018 07:59

Bomskudd å innføre struktur under 11 meter

Leserinnlegg
3 kommentarer14. april 2018 13:49

Ope brev til Per Sandberg

Leserinnlegg
6 kommentarer13. april 2018 09:06

Stans spredningen av snøkrabben

Leserinnlegg
12. april 2018 10:02
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00